Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

możesz wstawić. ja niestety nigdzie nie umiem spotkać Phal. z mazami. a poza tym nigdzie nie jeżdżę, bo wszędzie daleko. muszę czekać pół roku na wystawę, może tam będą, chociaż wątpię. pędy Mini Marka stoją w miejscu i nie zanosi się, by miały w najbliższym czasie podrosnąć. jak dalej będzie rósł tak powoli to kwiaty będą dopiero za pół roku. ale mam nadzieję, że się ruszy. a Bellina jak zakwitnie, to pewnie na wiosnę puści pęd. na razie puszcza tylko listek. pozostałe Phalaenopsisy ok. pędy są, ale marne jakieś. większość nie przekroczy 30-35 cm długości.
a-nia251
50p
50p
Od: 14 lip 2008, o 09:21

Post »

Witaj, Storczykowa!
Długo mnie nie było (praca :( na maksa), ale ja nie o tym. Storczyki i zdjęcia piękne!
Mam pytanie i myślę sobie, że Ty będziesz wiedzieć :D . Jak się rozsadza denrobuim? Moje kolejne zakwitło a inne ukochany potraktował roletę :cry: i odłamał kawałek, tuż przy psb. Co mam z tym zrobić? intuicyjnie czuję, że do śmieci :(, ale może się mylę. Orientujesz się?
Wszystkich serdecznie pozdrawiam :D
Ania
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

odłamał kwiatek? jak kwiaty z łodyżką (łodyżką, nie pseudobulwą to możesz wsadzić do wazonu, a jak całą pseudobulwę bez korzeni to raczej do wyrzucenia... niestety na Dendrobiach się nie znam. zostały mi tylko 2, nie są w najlepszym stanie, ale już długo u mnie wytrzymały (jedno mam 3 lata, drugie 2). to drugie rok temu mi kwitło, może teraz też zakwitnie, ale nie wiem, bo jeszcze nie ma pędzika. jak zakwitnie, to pęd już niedługo powinien się pokazać, bo jej najnowsza pseudobulwa niedługo będzie dojrzała.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Śliczne storczyki...i jak duzo :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na razie niestety kwitnie mało... tylko 10. biały to moje własne kwitnienia, kilka to kwitnienia sklepowe, a kilka to pąki/odgałęzienia ze starych łodyg, które u mnie puściły pąki i zakwitły.
a-nia251
50p
50p

Post »

Dzięki, Storczykowa :)
Tak też myślałam :cry: , że to koniec.
Gdzie trzymasz swoje storczyki podczas sezony grzewczego. Pod oknami są grzejniki więc boję się trzymać na parapetach bo sucho strasznie. Mam rzecz jasna na keramzycie, ale chyba taka bliskość gorącego kaloryfera nie za bardzo służy kwiatkom, co?
A dalej od okna jest za ciemno:(. Jaki Ty masz na to patent?
Pozdrawiam :D
Ania
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja cały rok trzymam na oknach. mam 2 okna : południowe i wschodnie. pod jednym z nich jest kaloryfer. storczyki normalnie tam rosną, nie zauważyłam, by coś się złego działo, a trzymam tam storczyki od kilku lat. pod drugim oknie nie ma kaloryfera i tam jest chłodno, najchłodniej w całym pokoju. moje storczyki nie stoją na keramzycie - nie mam miejsca ani tak dużej ilości keramzytu. na fotkach okna widać, że są ustawione bardzo blisko siebie, prawie jeden na drugim. kaloryfer u mnie w pokoju nigdy nie może być bardzo gorący, by storczykom nad nim nie było za gorąco. storczyki cały rok są na oknach, staram się ich nie przestawiać bez potrzeby. niektórzy na okna dają tylko kwitnące storczyki a pozostałe dają gdzieś indziej. ale ja tak nie robię. obojętnie czy Phal. kwitną czy nie kwitną zawsze są na swoim miejscu w moim pokoju.
a-nia251
50p
50p

Post »

Parapet cudownie okwiecony! Gratulacje ;:63 !
Ja mam póki co 4 phalenopsosisy więc nie ma problemu - mam w dużych donicach wysypanych keramzytem. Pokombinuję z ustawieniem. Dziękuję za rady!
Ania
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja mam ok. 50 storczyków, z czego 34-35 to Phalaenopsisy. na płd. oknie stoi 18 storczyków (Phalaenopsisy, Vandy, Vascostylis, Tolumnie), na wsch. 18 (Phalaenopsisy), na stole 8 (Phalaenopsisy, cattleya, Dendrobia, Zygopetalum), na podłodze 3 (D. kingianum, Cattleye, czyli storczyki, które u mnie w ogóle nie rosną nie mówiąc o kwitnieniu). 3 storczyki stoją w pokoju rodziców (Phalaenopsisy, które miały wełnowce, Epidendrum). Te Phalaenopsisy wrócą do mojego pokoju jak będę pewna, że już nie mają robali. przy tak dużym zagęszczeniu storczyków w moim pokoju od razu by wszystkie miały wełnowce.

a jak ty masz 4 storczyki, to jeszcze nie masz kłopotów z ustawianiem, ale jak ci dojdzie więcej, to już sobie nie można pozwolić na osłonki, tacki z keramzytem itp., bo po prostu nie ma na to miejsca.
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Dusia storczyki piękne, ale ja i tak zakochałam się w jednym. Biały Phalaenopsis z czerwoną warżką :) Widziałam takiego kiedyś w biedronce ale nie mogłam wtedy kupić. Od tego czasu śni i się po nocach :)
Pozdrawiam.
Ps. Dusiu, co do tej kłótni. W życiu najważniejsze sobą być... śpiewał kiedyś Jackowski. Bądź sobą, nie krzywdząc przy tym innych. Skoro Oni Cię krzywdzą? Przymknij na to oko. Sami wystawiają sobie świadectwo. Póki jesteś dobrym człowiekiem nic Cię nie ruszy:)
Pozdrawiam Cię gorąco :)
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blondysia pisze:Dusia storczyki piękne, ale ja i tak zakochałam się w jednym. Biały Phalaenopsis z czerwoną warżką :) Widziałam takiego kiedyś w biedronce ale nie mogłam wtedy kupić. Od tego czasu śni i się po nocach :)
Pozdrawiam.
Ps. Dusiu, co do tej kłótni. W życiu najważniejsze sobą być... śpiewał kiedyś Jackowski. Bądź sobą, nie krzywdząc przy tym innych. Skoro Oni Cię krzywdzą? Przymknij na to oko. Sami wystawiają sobie świadectwo. Póki jesteś dobrym człowiekiem nic Cię nie ruszy:)
Pozdrawiam Cię gorąco :)
ja zawsze jestem sobą, ale wielu osobom to przeszkadza. na forum i nie tylko. ja mam po prostu bardzo trudny charakter i bardzo ciężko mnie lubić.

a co do storczyków, to ja też uwielbiam białe z rózową warżką. obecnie mam 2. 3 poprzednie mi uschły. 1 od deszczówki, 2 bo im chyba zaczęła gnić nasada łodygi. odpadały im liście po kolei, a w końcu odpadł sercowy i :/ . te 2 co mam raczej mają się dobrze. 1 kwitnie (ten nowy), a ten drugi puszcza pęd. ale one są bardzo piękne. ja w ogóle lubię białe storczyki, ale takie szczególnie.
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Swoją drogą jeden z Twoich Phalaenopsisów jest bardzo podobny do mojego Floriana. Mam nadzieję, że będzie kwitł Ci tak długo jak mój ;)
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu bardzo ładną masz kolekcję!!! Biały jak dużo ma pączków, pięknie będzie wyglądał gdy już one rozkwitną!!! A co słychać u Twoich Vand???
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu, dopiero teraz wklejam zdjęcia, bo wcześniej nie miałam czasu. A oto biały Phalaenopsis z fioletowymi mazami: :)

Obrazek

W sklepie spotkałam jeszcze takie cudo :shock: : (nie kupiłam, bo uznałam że jeden storczyk w ciągu dnia mi wystarczy :lol: )

Obrazek
Toffy
100p
100p
Od: 14 paź 2008, o 17:21

Post »

Patrzę na te parapety i patrzę i co ????
I napatrzeć się nie mogę :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Piękne wszystkie bez wyjątku :D , a ilość zadziwiająca :) i warta pogratulowania :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”