Papryka do gruntu. Część 6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 6

Post »

Aristotle F1 ma bardzo silny system korzeniowy, więc odmiana ta jest typowo przeznaczona do uprawy polowej. Widziałem krzaki tej odmiany mające po 10-12 papryk, ładnych, dużych papryk. Niestety nie miałem okazji spróbować. Biorąc pod uwagę cenę 1000 nasion za 160 zł to ja jestem w stanie zaakceptować cenę 16-20 zł za 100 nasion (wystarczy mi na 3 sezony) Jedną z najwcześniejszych uprawianych odmian papryki w gruncie jest Red Mountain F1. Aby uzyskać dobre wyniki, należy zapewnić jej dostęp wody. To jest wysoce generatywna odmiana, szybko wiąże, a system korzeniowy nie jest zbyt okazały. Nowe odmiany wymagają dobrych warunków, troski, a wtedy są nie tylko bardzo wczesne, ale i plonuje bardzo obficie.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Przemku dzięki .
Ja w tym sezonie zmieniłam zdanie , że lubię tylko mięsiste papryki .Jak już wcześniej
pisałam najbardziej smakowała mi Kapia nawet bardziej niż mięsiste pomidorowe .
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

anulab Daję jej jeszcze szanse bo znalazłem o niej nowe informacje. KAPTUR F1 (w typie Kapia) jej rośliny są dosyć wysokie dlatego jeśli ma być uprawiana w tunelach powinny to być wysokie obiekty, bardzo dobrze radzi sobie również w warunkach polowych. Jest to papryka bardzo wczesna i plenna, pod względem plonu przewyższa nawet tradycyjnie uprawiane w Polsce odmiany typu blok. Jej owoce osiągają duże rozmiary (mają ok. 20 cm długości) i grube ok. 7-8-milimetrowe ścianki. Ze względu na słodki smak i dużą zawartość suchej masy odmiana ta bardzo dobrze nadaje się na zaopatrzenie zakładów przetwórczych. Taka papryka jest także ceniona na rynku warzyw świeżych ? według informacji przekazanych przez M. Piechotę osiąga wyższe ceny niż papryka typu blok. Podkreślał on również, że papryka Kaptur F1 w trudnych warunkach tegorocznej uprawy nie zareagowała negatywnie na zimne noce ? jakie wystąpiły w czerwcu i lipcu. Podczas gdy wiele odmian w takich warunkach tworzyło spłaszczone owoce.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Opis ma super , warta uprawy . ;:215
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Faktycznie, bardzo zachęcające opisy tej papryki. Czerwona typu kapia, taki czerwony stożek, grubość ścianek 6-6,5 mm. Piszą, że przeznaczona i do uprawy polowej i do tunelu, wczesna.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Orliku nasiona papryk w przeciwieństwie do na przykład nasion pomidorów mają o wiele krótszą zdolność kiełkowania,dlatego drugi już rok z rzędu sieję tylko ze świeżych nasion.W przyszłym będzie podobnie bo sprawdzone odmiany które tu przedstawiłem i dziś jeszcze opiszę będą u mnie na pewno.Zima to długi okres czasu i być może coś nowego godnego uwagi znajdę jeszcze odwiedzając markety.O ile jedno-dwuletnie nasiona jak z moich obserwacji wynika nie mają kłopotu z wzejściem to już trzyletnim procent siewek jest dużo mniejszy.Przykładowo w ubiegłym roku robiłem test nasionom Red Knight.Czteroletnie to ok.10% wschodów a już pięcioletnie nie wzeszły w ogóle.
Mam sentyment i jestem zadowolony pomimo że mają niezbyt grubą ściankę z odmian o wydłużonym kształcie owoców.W ubiegłym roku była to Ramiro...

Obrazek
Pomimo że ubiegły rok był wyjątkowo suchy i wielkość owoców nie była taka jak być powinna to plon ogólny był zadawalający.
W tym testowałem kolejną w tym typie a mianowicie Palermo z nasion pozyskanych z tych oto dwóch owoców.

Obrazek
Wody miały więcej podczas wzrostu,wiązania i dorastania owoców co od razu odbiło się na wielkości plonu.W granicach dziesięciu solidnej wielkości owoców na roślinie w pełni jak dla mnie rekompensuje niezbyt grubą ściankę.Dla mnie świetna odmiana przetworowa do różnych form słoikowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pomarańczowa NN w typie Palermo o takim samym kształcie,trochę mniej wydajna od poprzedniczki w granicach sześciu owoców z rośliny.Kolorystycznie ładnie prezentuje się w różnego rodzaju sałatkach.Smak dobry,soczysta,ścianka podobna do Palermo.

Obrazek
Na koniec papryka typ "pomidorowa"NN.Owoce ciężkie ze względu na grubą ściankę,soczysta.Owoców na roślinie w granicach 6-8.Rośliny niskie nie wymagające podpór.

Obrazek
Znalazłem jeszcze dla porównania w skrzynce owoce wcześniej opisywanej Calipso.
150-180 gram.

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Agnieszka87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 lip 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie papryki typu block się bez osłon nie udają, za to pomidorowe jak najbardziej :) W tym sezonie bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie Iga. Krzaczki były dużo niższe i bardziej niemrawe w porównaniu z innymi pomidorowymi, ale oblepione owocami - słodkimi z bardzo grubą ścianką. Do produkcji sosu paprykowego na zimę w sam raz ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Odkąd sieje papryki typu "block" z nasion pozyskanych jak najświeższych nie mam problemów ze wschodami a i z plonu jestem zadowolony.Właśnie przed chwilą takowe pozyskiwanie uskuteczniłem i zobaczymy jak się spisze ta odmiana w przyszłym sezonie.

Obrazek

Obrazek
Jak najbardziej zgodzę się z opinią że papryka typu pomidorowego jest warta uprawy ze względu na swoje walory,zarówno smakowe jak i jeśli chodzi o grubość ścianki i soczystość.
Ile średnio na roślinie Twoja Iga Agnieszka87 miała owoców?Opisana przez Ciebie odmiana zaciekawiła mnie.Nie uprawiałem jej jak do tej pory.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Agnieszka87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 lip 2013, o 10:36

Post »

Ja Igę sadziłam po raz pierwszy. Myślę, że miała ok 5 sztuk owoców, ale były one dość duże i faktycznie taka mała roślina wyglądała jak "oblepiona" nimi:) Na stronie rynek-rolny.pl jest opis tej odmiany. Autor podaje tam, że rośliny mają ok 45-50 cm (moje były niskie i mało rozkrzewione w porównaniu z innymi pomidorowymi, a miałam jeszcze Ontarę, Dumas, Alexandra i jakąś NN). Wg opisu sadzi się je w rozstawie 40 na 40 cm, a z jednego m2 uzyskuje się średnio 4-5 kg owoców.
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49

Post »

miczu007 pisze:W ubiegłym roku Rokita półostra, z czego ostrości nie odczuwałem wcale, podłużna, cienki miąższ, krzaki oblepione, ale szału nie zrobiła, więc rezygnuje i Fatima, papryka słodka, jestem zadowolony i w tym roku będzie, i dodatkowo żółta Marta Polka.
U mnie Marta Polka miała jakieś takie cienkie ścianki, ale być może to wina niedostatecznego podlewania
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

anulab pisze: Ja w tym sezonie zmieniłam zdanie , że lubię tylko mięsiste papryki .Jak już wcześniej
pisałam najbardziej smakowała mi Kapia nawet bardziej niż mięsiste pomidorowe .
Aniu zgadzam się z Tobą, mnie też smakuje Kapia i miałam ją już 3 rok. Moją taką powiedzmy złotą słodką paprykową 3 są: Ratund, Kurtovska Kapija i Kapia. Te trzy odmiany są plenne, owoce są słodkie, chrupiące i soczyste (nawet zielone).
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Witam. Dostałem od kolegi paczuszkę papryki słodkiej Granova, która to miała być pomidorem. :D

Obrazek

Obrazek

Miał ktoś z Was styczność z tą odmianą? Pytam, bo w tym roku planuję po raz pierwszy posadzić sobie paprykę w gruncie, czy mam sobie ją zostawić czy kupić inną odmianę?
Pozdrawiam Józef
pomidor7
100p
100p
Od: 20 lut 2016, o 14:47

Post »

Rób jak chcesz. Ja w zeszłym roku uprawiałem pierwszy raz paprykę. Z ośmiu krzaczków miałem ok 3,5-4 kg.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”