Obsadzenie ziemianki.
Obsadzenie ziemianki.
Witam serdecznie.
Powoli kończę budowę ziemianki. Obecnie budowla obsypana jest ziemią. Na wiosnę chciałbym to obsadzić i teraz pytanie czym ?
Ogólnie ma to być zadarnienie trwałe, raczej niskie, nie wymagające szczególnej pielęgnacji. Myślałem o jałowcu płożącym, ale zanim on się rozrośnie to obawiam się, że chwasty opanują skarpę w całości ? Szukam jakieś inspiracji ?
Powoli kończę budowę ziemianki. Obecnie budowla obsypana jest ziemią. Na wiosnę chciałbym to obsadzić i teraz pytanie czym ?
Ogólnie ma to być zadarnienie trwałe, raczej niskie, nie wymagające szczególnej pielęgnacji. Myślałem o jałowcu płożącym, ale zanim on się rozrośnie to obawiam się, że chwasty opanują skarpę w całości ? Szukam jakieś inspiracji ?
Re: Obsadzenie ziemianki.
Pamiętam ziemiankę z okresu zaraz po wojnie. Służyła za spiżarnię mieszkańcom domu. Rosły na niej chwasty podlewane tylko opadami. Patrzyłem na to jak na normalny trawnik. Nikt tego nigdy nie kosił.
Ja bym z tym nic w ogóle nie robił.
Ja bym z tym nic w ogóle nie robił.
Możesz podzielić się informacjami o szczegółach budowy ?chrobry pisze:Powoli kończę budowę ziemianki.
Z bloczków betonowych czy z cegły ? jakie wymiary ? Jaki strop ? Jaka izolacja ?
Zdjęcia mile widziane
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No, no! Wygląda to jak kontener na rakietę średniego zasięgu. .A tak na serio... Widziałem sporo piwniczek tego typu. Bardzo pospolite na wsi zanim pojawiły się lodówki. Czym obsadzić? Perzem. Znakomicie trzyma ziemię; żaden deszcz jej nie wypłucze. A od południa koniecznie jakieś krzaki; czarny bez lub coś zbliżonego. Powinna być stale w cieniu. Dałeś pół metra ziemi na strop?