Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED cz. 1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
gebir
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 maja 2012, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED

Post »

Promilus pisze:Zły cytat (autor)
Mea Culpa :roll:
Promilus pisze: R-red, B-blue;
Chodziło o zakres fal. Czy były to zwykłe niebieskie czy może jakieś typu "royal blue" ? Czerwone czy jednak "Deep red" ?
Niby niuanse - kilkanaście, kilkadziesiąt nm różnicy...
Promilus pisze:Niebieski jest roślinom potrzebny do wzrostu, ale... duże ilości niebieskiego są dla rośliny jak przedwiośnie - czyli rośnij szybko, mocno, wysoko, ale nie kwitnij, nie owocuj bo jeszcze nie czas.
Rośnij ale nie wysoko tylko szeroko. :-) Dużo niebieskiego = krótkie międzywięźla.
Promilus pisze: Grow light ma białe też z jednego powodu - gdyby dać tylko R+B to zwyczajnie rośliny są niemal czarne :) I o ile świadczy to dobrze do źródła światła (praktycznie pełna absorpcja) o tyle dla ogrodnika jest to utrudnienie pracy :D
Można podyskutować, większość dostępnych diod(oraz gotowych modułów czy nawet całych lamp) to mieszanka tylko niebieskiego oraz czerwonego.
Wykresy PAR pokrywają zapotrzebowanie na chlorofil (a i b) a reszta... no cóż .... podobno "pomidory" kwitną dobrze przy udziale tylko i wyłącznie diod czerwonych i niebieskich.
Mam nadzieję że moje papryczki zachowają się podobnie.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

kaLo pisze:Czym się różni LED od świetlówki, czy lampy rtęciowej? W zasadniczy sposób niczym szczególnym. We wszystkich tych źródłach światła świeci luminofor pobudzany promieniowaniem ultrafioletowym.
O ile się orientuję (choś przyznam, że od pewnego czasu nie siedzę już w elementach półprzewodnikowych) to luminofor świeci tylko w białych LEDach, i to nie we wszystkich ("białe" światło można też np. uzyskac również przez mieszanie widma prominiowania kilku różno-kolorowych złacz P-N) Diody jednokolorowe w przerażajacej większości promieniują bezpośrednio na zadanej długości fali poprzez odpowiednie dobranie przerwy energetyczniej złącza i przez to sterowanie energią fotonu podczas rekombinacji promienistej. A przerwa energetyczna złącza zależy od materiłu z ktróego jest wykonana (+ewentualne domieszkowanie)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz rację, tak jest w przypadku diod jednokolorowych. Ja pociągnąłem dalej temat diod białych i oświetlenia LED.
Awatar użytkownika
yomek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 sty 2016, o 22:43
Kontakt:

Post »

Witajcie,

Temat prześledziłem częśćiowo, ale dalej mam wątpliwości stąd postanowiłem udzielić się w temacie :) Prosze was o pomoc.

Potrzebuję doświetlić swoją Waszyngtonie oraz Trachycarpusa. Po ostatniej zimie, sporo ucierpiały. W tym roku przebywając bardzo długo na tarasie, znacznie się odbudowały. Rośliny stoją w pomieszczeni ok 14-15 st, przy oknie, ale wg. mnie światła mają za mało.

Co sądzicie o lampach sodowych? Widzę na allegro dość sporo tego typu produktów:

Zastanawiam sie tez nad czymś takim. Jak sadzicie?????

Ile potrzebowałbym lamp aby doświetlić palmy poniższych gabarytów? Dodam, że dziś są nieco większe, bardziej krępe, mają więcej liści. Załączone zdjęcia są dokładnie sprzed roku.

Obrazek

Obrazek

Zmoderowano - nie podajemy linków do platform handlowych/mod.
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

Ja do doświetlania porów, selerów, kapustnych, sałat używam zwykłych LED'ów używanych do oświetlania mieszkań. Do doświetlania powierzchni około 1 metra kwadratowego używam kilku opraw żarówkowych z wkręconymi LED'ami po o mocy pobieranej od kilku do kilkunastu watów.
Jakie są to dokładnie wymiary do doświetlenia?
Awatar użytkownika
yomek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 sty 2016, o 22:43
Kontakt:

Post »

Nie chcę aby rośliny "nachodziły" na siebie, prawdopodobnie zdecyduje się na dwie lampy LED GROW 54W. W dobrej cenie znalazłem je tutaj:
Zmoderowano - nie wklejamy linków do platform handlowych.
Myślę że dwie rośliny będące obok siebie to na 100% ponad metr, do tego dochodzi rozpiętość liści.

Oczywiście są w sieci tańsze rozwiązania, z tego co wyczytałem te faktycznie dają rade. Nie chciałbym kupować czegoś kiepskiego, tylko po to aby po roku ponownie inwestować. Niektórzy są zdania że palm, nie trzeba doświetlać, ale jestem innego zdania. Skoro w naturalnym środowisku mają zimą tego światła więcej, to również powinniśmy dostarczać im tego światła więcej :)

W przeciwnym wypadku naturalnym wydaje się że moga być osłabione, podatne na choroby itd.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dziadek22 Do doświetlania roślin nie mogą być zwykłe lampy do oświetlenia mieszkań. Muszą być spełnione określone parametry, jak minimalna ilość lumenów, jak i odpowiednie spektrum światła z przewagą widma niebieskiego i czerwonego oraz minimalna temperatura barwowa. Inaczej rośliny będą tylko oświetlane, a nie doświetlane.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Do amatorskiego doświetlania sadzonek aby nie wybiegały wystarczają zwykłe domowe LED'y. Co doświetlam i jak doświetlam napisałem w moim poście powyżej. To są tanie LED'y po kilkanaście złotych. Robię tak już od kilku lat i moim sadzonkom to wystarcza.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Należy jeszcze uwzględnić różne wymagania oświetleniowe różnych roślin. Są rośliny mniej lub bardziej wymagające jeśli chodzi o natężenie światła. Yomek napisał o palmach, jedną z nich jest Waszyngtonia, które wymagają dużej ilości światła. Tak więc, co ewentualnie sprawdzi się przy małych sadzonkach, może już się nie sprawdzić się przy dużych roślinach z klimatu tropikalnego, czy subtropikalnego które wymagają słonecznego stanowiska.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

W twoim rozumowaniu umyka uwadze najważniejsza sprawa - zdrowie właściciela tej palmy.
Może stracić wzrok.
Już moje kilku watowe LED'y oślepiają, a co dopiero to co chciał kupić o mocy czynnej około 108 W do domowego pomieszczenia.
Dlatego napisałem aby podał prawidłowe łącze aby sprawdzić czy katalogowa ilość lumenów nie zrobi mu po prostu krzywdy.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ oczywiście, nie uwzględniłem tego faktu. Niemniej jeśli ktoś decyduje się na doświetlanie roślin, musi uwzględnić fakt że może być to być niekomfortowe dla wzroku ludzkiego. Światła LED czy to białe czy to czerwone pomieszane z niebieskim są tego przykładem. Z tymże akurat nie potrzeba w warunkach amatorskich dawać LEDów lamp dla paru roślin o mocy 100W. Dzisiejsza technologia pozwala na wykorzystanie już kilku, kilkunastu WAT i one będą skuteczne. Niemniej trzeba mieć na uwadze np. stosunek ilości diod niebieskich do czerwonych w stosunku do ilości, wielkości roślin oraz jak napisałem wcześniej wymagań oświetleniowych.
Dlatego czasami warto zainwestować w specjalne świetlówki, które są bardziej przyjazne dla naszego wzroku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53

Post »

No cóż - w akwarium mam 120 W LED i nikt nie oślepł - wystarczy sobie policzyć ile LED potrzeba aby uzyskać równowartość słonecznego dnia i rozwiać ciemnotę.
Barwy zimne białe, ciepłe czy neutralne to jedyne oznaczenie widma do oświetlania pomieszczenia. W akwarystyce świetlówki dla roślin nadal lepiej sobie radzą niż lampy LED. Sam zmieniałem 3 razy i nie jest to co było przy 450 HQI. Widziałem wiele prototypów lamp i efekty znam nie tylko w teorii.
Jak zauważyli niektórzy chińszczyzna i ich LED-y ma się podobnie do przeliczników zamieszczanych na alledrogo jak wrak przywieziony na lawecie do samochodu wyścigowego.
Panele niebiesko czerwone w cenie kilku funtów przy uprawie sadzonek widziałem u kolegi w UK. Moim zdaniem na parapecie byłyby lepiej doświetlone.
Mam wielu kolegów zajmujących się akwarystyką zwaną "holenderską" czyli ważne są rośliny a ryby to tło i naprawdę nie udaje się LED-om przebić oświetlenie HQI. Nie ta jakość nie ta barwa.
W tej chwili to tylko taka tańsza alternatywa oświetlenia a LED-y Super Cree cenami jeszcze bardzo odstraszają. Trudno zdecydować się na lampę za kilka tysięcy złotych aby szaleć na warzywkach.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

yomek pisze:Nie chcę aby rośliny "nachodziły" na siebie, prawdopodobnie zdecyduje się na dwie lampy LED GROW 54W.
Dwie rośliny, dwie lampy? Według mnie moc jest za dużą.
Namawiam na rozwiązanie z wieloma LED'wymi lampami domowymi.
Pozwala to wyrównać oświetlenie i dostosować je do potrzeb tych roślin.
Do sprawdzenia czy oświetlenie jest wyrównane używam światłomierza z przyrządu pomiarowego "Three way meter" kupionego w sklepie ogrodniczy za kilkadziesiąt złotych. Mierzy on pH, wilgotność gleby oraz oświetlenie.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”