Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED cz. 1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
yomek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 sty 2016, o 22:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Doświetlanie roslin/rozsady diodami LED

Post »

Panowie dzięki za odpowiedź na mojego posta. Przeprosiny za wklejenie linka do produktu - ten szczegół umknął mojej uwadze w regulaminie :) Panowie tak jak zauważyliście. Doświetlanie sadzonek, a dość dorodnych palm przebywających latem na tarasie to skrajne zagadnienia.

dziadek 22
Zauważyłeś ciekawą rzecz, jednak od razu uprzedzę, że moje palmy przechowywane są w nie użytkowanym na co dzień pokoju, tak więc "męczące" światło, nie powinno być dla nikogo dokuczliwe. Uwaga jednak jak najbardziej trafna.

Z punktu widzenia laika, temat doświetlania roślin to dla mnie temat rzeka. Ogrom niekiedy sprzecznych informacji, zarówno dotyczących LEDów, lamp sodowych, świetlówek itd :) Jak tu być mądrym. Mam wrażenie, ze czego bym nie wybrał opinie i tak byłyby sprzeczne i różne. Ostatecznie zdecydowałem się na 2 lampy LED, poniżej ich specyfikacja. Prześwietlić roślin nie prześwietlę - to pewne :D

Z czasem na forum podzielę się z czasem swoimi doświadczeniami :)

Oświetlenie to: Trachycarpus + Waszyngtonia

Moc: 54W
LED Ilość diod: 18 (diody firmy Bridgelux)
Kolory:
Czerwony 630nm 6 x LED
Czerwony 660nm 5 x LED
Niebieski 465nm 2 x LED
Niebieski 450nm 2 x LED
Głęboki Niebieski 430nm 1 x LED
Biały 14000K 1 x LED
Pomarańczowy 610nm 1 x LED
Napięcie wejściowe: 85V ~ 265V
Strumień świetlny: 800lm
Obszar oświetlenia: 0,8 m2
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cena?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Yomek, jeśli zimujesz w cieple daj jedną zwykłą świetlówkę liniową - np Sylvania Aquastar - taką m.in. używam, jak postawisz przy oknie spokojnie wystarczy.
Najlepiej jednak i powinno się tak robić w przypadku tych palm, to zimowanie w niższej temperaturze - wtedy żadne doświetlanie nie jest konieczne.

Edit: Co do różnych informacji na temat doświetlania świetlówkami czy LEDami dobrze jest sprawdzić samemu jedno i drugie i porównać wyniki.
U dziadka22, z tego co pisze wystarczają zwykłe LEDy, ale może sadzonki lepiej by rosły pod specjalnymi świetlówkami? Bez sprawdzenia i porównania w tych samych warunkach, tej samej rozsady, ciężko wyrokować, które oświetlenie będzie efektywniejsze. Każdy ma inne warunki uprawy, pomijam już inne rośliny, inną dawkę dziennego światła i słońca.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cena? Przy obecnym kursie dolara to pewnie ponad 120 zeta/szt.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

W temacie , co u kogo sprawdza sie najlepiej , to u mnie przy świetlówkach rośnie 16 wielodoniczek po 360 oczek , bez udziału światła dziennego. Rozsada sadzonek rabatowych :

Obrazek

:uszy :uszy :uszy
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ekopom Przeglądałem folder ze starymi zakładkami i natknąłem się na to
http://palmy.zameknet.pl/www/forum/inde ... 62.0;nowap

Obrazek

Szkoda, że nie było LED-ów do porównania, ale sodówka rządzi, o czym badylarze wiedzieli już kilkadziesiąt lat temu.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jeśli ekonomiczniejsze będą lampy ledowe, to je zastosuję, na razie sodówki specjalne dla roślin dla mnie są najtańsze. Sodówka emituje najwięcej światła użytecznego dla prawidłowego wzrostu roślin. I w końcowym bilansie przy produkcji pomidorów malinowych powinno się doświetlać rozsadę przy braku jeszcze w tym czasie światła naturalnego.

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53

Post »

Lampa sodowa green (zwiększenie widma niebieskiego) np ZS-HPS250-4C ma moc 250W i produkuje 34130 lm to daje 136 lm/W

oświetlenie LED - Yomek
Moc: 54W Strumień świetlny: 800lm czyli 14 lm/W ???

Gdzie tu ekonomia ??
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Oprawy z żarówką 600W zakupiłem na allegro za 160zł, ale nawet obecnie są po 130zł, wprawdzie żarówka nieco zużyta, ale i tak lepsze daje światło dla roślin niż nowa przeznaczona do oświetlenia, bądź tak zachwalane ledy, które jeszcze nie mogą konkurować z hps.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście masz rację , w Twoich warunkach sodówki to podstawa , ale w mieszkaniu pobór 600W przez 12 godzin dla doświetlenia rozsady w styczniu i lutym to troche bogato :roll: Świetlówki wychodzą znacznie taniej.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bierzesz pod uwagę ilość rozsady i powierzchnię do oświetlenia? Im większa moc lampy tym lepsza sprawność. HPS-ka 600W na parapecie to rzeczywiście przerost formy :D
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tak wyglądają siewki doświetlane świetlówką energooszczędną. 20W i jedną małą doniczkę nie da się prawidłowo doświetlić
Obrazek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ekopom pisze:Tak wyglądają siewki doświetlane świetlówką energooszczędną. 20W i jedną małą doniczkę nie da się prawidłowo doświetlić
Przecież ani słowem nie wspomniałem o żarówkach energooszczędnych :roll: Naświetlam świetłówkami T5 , 2 x 36W na półkę , 6500K z Polamp-u. Z jakością sadzonek jeszcze nie miałem problemów.
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Zacząłem sam się zastanawiać nad wykorzystaniem LED do doświetlenia rozsady. Koszt "halogen-a" LED 50w o skuteczności odpowiadającej 500W to tylko 35zł. Takie led 50w emituje światło na poziomie 4500 lumenów (lux byłby bardziej akuratnym odniesieniem, ale wtedy trzeba by znać już wysokość źródła światła nad rozsadą, więc pozostańmy przy lumenie). Teraz jak to się ma na tradycyjne świetlówki - otóż potrzeba by przynajmniej o połowę więcej watów, żeby zapewnić podobną ilość światła, a sama świetlówka grzała by się bardziej i zajmowała więcej miejsca, kosztowała także więcej. Tak jest z każdym nowym standardem, że początkowo jest drogi, potem staje się dostępny, w końcu powszechny - na naszych oczach technologia przeskakuje na ostatnią pozycję. Z doświadczenia w akwarystyce wiem, że najkorzystniejsza temperatura barwowa dla uprawy roślin jest gdzieś w graniach 8000K (rośliny morskie lubią wyższą). Nie zmienia to jednak faktu, że nawet przy zwykłym świetle żarówkowym - 2700K rośliny rosną. Z powszechnych dla Ledów temperatur barwowych wybrałbym kilka aby zapewnić większą rozpiętość widma. Gdybym jednak wybierał z jednej to wybrał bym jednak światło daylight jako najkorzystniejsze czyli około 6000K - wtedy również mamy tą zaletę, kolor zielony wygląda najatrakcyjniej. Ponieważ mam okna zachodnie i wschodnie,a brak mi podłogowego spotykam się z typową bolączką przy produkcji rozsady czyli za ciepło, za ciemno. Gdybym zdecydował się doświetlać rozsadę to zapewne ustawię ją na parapecie - a dodatkowo światło jedynie będzie miało za zadanie wzmocnić nieco natężenie. Czyli będę świecił nie po to, aby dzień był dłuższy - a po to by zrekompensować roślinom niskie natężenie światła dziennego wczesną wiosną. Takie dwa naświetlacze 50W dadzą sumarycznie 9000 Lumenów - czyli tyle co co 10 przeciętnych świetlówek 18W starszego typu T8. To już jest jak by nie patrzeć całkiem spora ilość, jeżeli tylko źródło światła nie będzie zbyt odległe od roślin powinno się spisać. Jak wiadomo nasze rozsady rosną, więc przyda się także jakaś forma regulacji wysokości tego oświetlenia - zbyt blisko to zbyt ciepło i zbyt widno, zbyt skoncentrowane światło. Co myślicie o takich "halogenach" led jako źródło doświetlania rozsady? Na tą chwilę 30W ~ 25 ZŁ, 50 W - 35 zł, 100W - 100zł.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”