Ja zrobiłem próbe kiełkowania swoim nasionom oberzyny Golden eggs i gdy już po 6dniach byłem zrezygnowany i stwierdziłem że po nich, tak one jakby to usłyszały i następnego dnia rano spotkałem piękne kiełki i kiełkowalność w granicach 93%

Jeśli te nasiona są dojrzałe, to wykiełkują. Bakłażany są zrywane zwykle niedojrzałe. Nasionka powinny być brązowe, najlepiej zrób próbę kiełkowania.gabi77 pisze:Mam głupie pytanie czy z nasion zamrożonych jest szansa doczekania rozsady. Wyjęłam dużą ilość nasion bakłażana z zamrożonego owocu wysiałam je do pudełka z piaskiem i torfem jaka jest szansa że coś urośnie?? Robił ktoś kiedyś takie eksperymenty?? Bakłażan był koło miesiąca w zamrażarce temp w środku około -5--8 stopni ( czyli żadne tam głębokie mrożenie) Nasiona były w owocu czyli zawierały wodę.
aria pisze:Ciekły azot ma niższą temperaturę niż jesteśmy w stanie uzyskać w zamrażarce, a z owocem czy bez, to tylko różnica objętości wsadu. Większym problemem jest dojrzałość nasion. Ale to może być ciekawy eksperyment
Pomidory, rodzynki brazylijskie bez odwadniania wschodzą po 30* mrozach, nie wiem czy bakłażany też, bo przede wszystkim ważna jest dojrzałość nasion. Ale myślę, że jest to możliwe.Bixxx pisze:aria pisze:Ciekły azot ma niższą temperaturę niż jesteśmy w stanie uzyskać w zamrażarce, a z owocem czy bez, to tylko różnica objętości wsadu. Większym problemem jest dojrzałość nasion. Ale to może być ciekawy eksperyment
O ile wiem, to nasiona w bankach nasion najpierw się odwadnia. I jest to bardzo ważne, bo inaczej zamarzajaca woda rozrywa ściany komórek i po zabawie. Z tego co wiem, odwadniają nawet nasiona sosen, jodeł, świerków itp roślin, teoretycznie przystosowanych do ostrych zim.