Peperomia wymagania, pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2016, o 01:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Peperomia - uprawa, pielęgnacja

Post »

Jeden listek, ten najgorszy, już obcięłam. Jutro jeszcze zrobię oprysk na grzyba. Pozostałe plamki są małe. Uratowałam tę roślinkę wiosną, ukorzeniłam na nowo, to i teraz wytrząsam się nad nią. Tak, jak mówisz - obserwować. A i teraz jeszcze wpadło mi do głowy - podlewam od góry. Spróbuję teraz do podstawka :idea:
Awatar użytkownika
izalui
50p
50p
Od: 26 cze 2016, o 06:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ivono, dwie strony temu też zastanawiałam się nad plamkami na peperomii. Zasugerowałaś wtedy, że może to być grzyb. Obcięłam wszystkie listki z plamkami a na nowych nie pojawiły się kolejne przebarwienia.
Pozdrawiam, Luiza :-)
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20

Re: Identyfikacja roślin doniczkowych cz. 2

Post »

Majar - moja peperomia, która wygląda jak Twoja, też rośnie w górę, jest jednak o wiele niższa od Twojej - ok 20 cm. Rozmnożona z sadzonki wierzchołkowej.

Obrazek
Pozdrawiam
Agneska
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izauli, ja także obcięłam... już teraz dwa liście. Reszta na razie pod obserwacją. W poście chodziło mi raczej o poradę, co robię źle, że te plamki w ogóle są. Wydaje mi się, że zapewniam warunki uprawy, tylko co z tego :( Tak, jak napisałam - ja peperomie lubię a one mnie nie :oops:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zobaczcie na moje - o których pisałam na poprzedniej stronie. Jasne części liści nie są takie wyraźnie jasne, a poza tym zaczęły się takie jakieś ślady robić. Czy to może być cos, co mi się rozniesie po innych roślinach? I w ogóle co to może być? ;:218
W obu doniczkach rosną rośliny rozsadzone z jednej. Przelewane na pewno nie są.

Obrazek Obrazek
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojoj, rzeczywiście kłopot. Duże te plamy. Na moich wiosną było coś podobnego, ale plamy były dużo mniejsze. Po niedługim czasie pojawiła się zgnilizna u podstawy gałązki, tuż przy ziemi. Uratowałam - obcięłam do zdrowej tkanki i ukorzeniłam. Na listkach mojej te zmiany były na całej grubości (na wylot). A może to jakaś bakteria? Ja bym je izolowała od innych roślin.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To mój niedawny zakup. Jak do mnie dotarły, to te liście takie właśnie mało jasne mi się wydały. Z czasem zaczęły się pojawiać te ślady, koloru, z przeproszeniem, jakby pies posikał. No i coraz więcej tego...
Może faktycznie lepiej wyniosę i odseparuję od innych, na wszelki wypadek.
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdź korzenie. Może to coś w ziemi :?: Przesadzałaś je po zakupie :?:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak. Kupiłam wtedy kilka różnych roślin, wsadziłam wszystkie do jednego podłoża, zresztą miałam je przygotowane już wcześniej i sa w nim tez inne kwiaty. (to ziemia uniwersalna + agroperlit). Z niczym się nic nie dzieje.
Zauważyłam też od samego początku, że listki dziwnie odpadają, ale zrzuciłam to na karb zmiany warunków, a rosły nowe, więc się nie zmartwiłam.
U mnie rośliny jak nie przesuszone, to raczej nie przelane. Jedyne co nie wszystkie lubią, to temperatura - dość chłodno zimą. Ale ona nie bardzo miała kiedy jeszcze przemarznąć.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Onectica, zauważ że mogły zostać przelane zanim je kupiłaś. Mogło wtedy dojść do zarażenia jakimś grzybem albo bakterią.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ma ktoś taką peperomię :?: Zdjęcia Nie jestem na 100% przekonana, czy jest to rzeczywiście pieprzówka. Dzisiaj zakupiłam 3 małe roślinki. Na doniczkach nie było etykiet, a sprzedawczyni powiedziała, że to chyba pieprzówka. Na dostępnych w necie zdjęciach listki peperomii rozesłanej są bardziej szpiczaste o gładkich brzegach. U mojej roślinki listki są okrągłe a brzegi nie są gładkie, raczej delikatnie ząbkowane. Pędy, gałązki są całe zielone a nie jak u peperomii z różowymi lub czerwonymi przebarwieniami. No nic mi się nie zgadza. Pomóżcie proszę ;:180
Awatar użytkownika
minioli
50p
50p
Od: 24 lut 2012, o 13:26

Post »

Mam taką peperomię jak majar, (kilka postów wcześniej - str.6). Moja jest nieco mniejsza, ale też szybko rośnie. W tej chwili nie wiem jak ją poprowadzić, bo jest to jeden pieniek z liśćmi. A wszystko przez to, że nie mogę się doszukać w internecie jak wygląda bardzo dojrzała niestrzyżona peperomia, wiecie, taka stara roślina. Czy ma ktoś może stary okaz peperomii lub namiar na jakieś zdjęcie w necie? Chciałabym zbadać, czy warto ją ciąć czy też zostawić i niech się sama zdecyduje czy będzie miała tylko jeden główny pęd, czy też wypuści boczne pędy.
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Minioli, jeżeli możesz, to wstaw proszę zdjęcie. Nie mogę niestety Ci pomóc, ale sama zastanawiam się, co mam robić ze swoją na wiosnę. Może u Ciebie znajdę inspiracje. Moja nie jest wielka, ale też nie mam na nią pomysłu. W lipcu wyglądała tak Mówię o zdjęciach 285-289. Teraz obok sadzonek liściowych są już młode, a ta główna urosła sporo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”