Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2
- sauromatum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania cz.2
Czyli ten Twój liść z plamami to jest najstarszy ale najsłabiej rozwinięty, mógł zostać po prostu uszkodzony. I cebula nie tylko tworzy cebule potomne u podstawy - cebula może podzielić się wewnątrz, wtedy po około 2 latach okaże się, że łuska okrywowa okrywa 2 duże cebule a nie jedną. I przy takim podziale liście nowej cebuli nie wyrastają spod cebuli matecznej tylko z niej samej - i stąd pytałem czy to jest liść cebuli potomnej Wtedy miałabyś 2 pióropusze wyrastające z jednej cebuli. A wyrastanie pędów kwiatowych między liśćmi to normalne zjawisko więc nie masz zmutowanych cebul Zawiązki pędów tworzą się między liśćmi - większość jest uśpiona i dojrzewa w czasie spoczynku dlatego wyrastają obok nowego pióropusza liści, starych liści najczęściej już nie ma. Ale niektóre pędy kwiatowe nie są uśpione i jak tylko powstanie ich zalążek to się rozwijają i wtedy pęd wyrasta między liśćmi. Możesz się tylko cieszyć, że masz tyle pędów kwiatowych
Co do cynamonu to raczej stosowany jest przeciwko zgniliźnie ale na pewno cebuli nie zabijesz smarując plamy cynamonem
Co do cynamonu to raczej stosowany jest przeciwko zgniliźnie ale na pewno cebuli nie zabijesz smarując plamy cynamonem
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój zakwitł w czwartek Cieszyłam się, że tak szybko, ale do BN chyba nie dotrzyma.... 4 kwiaty na łodyżce, ale nie za duże.
A wczoraj już przekwitał i kwiatki zaczęły się robić brzydkie. One tak krótko kwitną?
A wczoraj już przekwitał i kwiatki zaczęły się robić brzydkie. One tak krótko kwitną?
sauromatum dzięki za wyjaśnienie, a jeśli ta cebula wyraźnie nie rozpadnie się sama na dwie cebulki to lepiej nie rozdzielać i później po okresie spoczynku (czyli za rok) też je tak zostawić i razem wsadzić w donicę?
Mam jeszcze pytanie odnośnie nawożenia-mam zamiar nawozić bioponem do cebulowych w granulkach (takim jak zasilam tulipany, hiacynty itp.). Kiedy go powinnam dodać do podłoża jak rozwinie już kwiaty (teraz już pęka ta osłonka, w której znajdują się kwiaty-czyli lada dzień rozkwitnie), czy po przekwitnięciu?
Mam jeszcze pytanie odnośnie nawożenia-mam zamiar nawozić bioponem do cebulowych w granulkach (takim jak zasilam tulipany, hiacynty itp.). Kiedy go powinnam dodać do podłoża jak rozwinie już kwiaty (teraz już pęka ta osłonka, w której znajdują się kwiaty-czyli lada dzień rozkwitnie), czy po przekwitnięciu?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piekara114 jeśli trzymasz w cieple, to kwiaty utrzymują się parę dni do około tygodnia - półtora. Żeby nieco przedłużyć kwitnienie, trzeba przenieść do chłodniejszego pomieszczenia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
- Od: 12 lis 2011, o 04:12
U mnie jest dość chłodno i kwiaty na pędzie utrzymują się około dwóch tygodni
Lev779 dość chłodno tzn. jaką masz temp.?
Zapytam jeszcze doświadczonych o to czy wiosną i latem hippeastrum może stać na południowym parapecie?, czy liście nie poparzy słońce?
Zapytam jeszcze doświadczonych o to czy wiosną i latem hippeastrum może stać na południowym parapecie?, czy liście nie poparzy słońce?
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
Szkoda, bo chcę kwiatkami nacieszyć oko, więc nie będę go do kuchni wyrzucać czy pokoju syna....norbert76 pisze:Piekara114 jeśli trzymasz w cieple, to kwiaty utrzymują się parę dni do około tygodnia - półtora. Żeby nieco przedłużyć kwitnienie, trzeba przenieść do chłodniejszego pomieszczenia.
To chyba kwiatek nie dla mnie...
-
- 100p
Ninia, około 20 stopni. ,Czasami nawet nieco chłodniej, od 18 do 20 stopni.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ninia pisze: Zapytam jeszcze doświadczonych o to czy wiosną i latem hippeastrum może stać na południowym parapecie?, czy liście nie poparzy słońce?
Trzymałem na południowym zachodzie i to zewnętrznym nic się nie stało, to są rośliny słońcolubne, właśnie im więcej słońca tym lepiej wykształcone liście. Najlepiej jednak albo stopniowo aklimatyzować albo postawić na słoneczne okno przed wypuszczeniem liści - wtedy niepotrzebne jest przyzwyczajanie do słońca.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Trzymam hippeastrum na północnym oknie, dopóki kwitnie- oczywiście, żeby przedłużyć kwitnienie. Potem przestawiam na południowe/zachodnie, żeby zapewnić większą ilość światła.
To fajnie, bo na moim parapecie właśnie jest temp. 17-20 stopni, czyli mam nadzieję, że dłużej będą kwitły.Lev779 pisze:Ninia, około 20 stopni. ,Czasami nawet nieco chłodniej, od 18 do 20 stopni.
norbert76
No właśnie teraz je trzymam na parapecie południowym (może już jutro zakwitnie), czyli może to być już ich stałe miejsce. Dzięki.
-
- 200p
- Od: 12 maja 2015, o 09:24
Ja kupiłam cebule i gnije mi .Sypałam cynamonem ,smarowałam środkiem na grzyba ale nic nie pomaga .
-
- 100p
A oczyściłaś ją? Ja kupiłam gnijące, powycinałam to, co gniło i zasuszyłam, teraz po miesiącu puszczają listki.