Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy (Schlumbergera) cz.2 - uprawa, pielęgnacja
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grudnik, kaktus bożonarodzeniowy - Schlumbergera cz.2
Emi, moje grudniki nadal mają sporo światła bo są tuż za firanką okna południowo-zachodniego. To mocno nasloneczniona wystawa.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Udało się
Wszstkie 3 krzaczki zawiązały owocki
Ile teraz czekać na wysiew nasion
Wszstkie 3 krzaczki zawiązały owocki
Ile teraz czekać na wysiew nasion
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Ninia. Gaber, powodzenia. Agneska, te grudniki, podobnie jak inne Twoje roślinki, takie wycacane. I koszyczki zmyślne. Ażeby nie było, że cukruję to powiem iż wolę drewno lub wiklinę. A to żółte to pułapki na ziemiórkę
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
- Agneska
Ivonar, tak to lepy na ziemiórki. Miałam je na wiosnę, pilnuję aby się znów nie pojawiły.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- ivonar
Agneska, wrzuć zdjęcia jak już zakwitną. To będzie ładny widok
Per aspera ad astra
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Gaber, owoce utrzymują się na roślinie ponad rok, dojrzewają po wielu miesiącach
Moje grudniki na parapecie u rodziców już częściowo przekwitły ale dalej kwiatów jest sporo:
Te fioletowo-białe to moje siewki
Na tym zdjęciu na pierwszym planie widać 2 czerwone odmiany - bardzo do siebie podobne ale różnią się między innymi tym, że pierwszy ma pączki zaokrąglone na końcu, drugi ma pączki kwiatowe ostre. Z tyłu widać fioletowo-różową odmianę.
Moje grudniki na parapecie u rodziców już częściowo przekwitły ale dalej kwiatów jest sporo:
Te fioletowo-białe to moje siewki
Na tym zdjęciu na pierwszym planie widać 2 czerwone odmiany - bardzo do siebie podobne ale różnią się między innymi tym, że pierwszy ma pączki zaokrąglone na końcu, drugi ma pączki kwiatowe ostre. Z tyłu widać fioletowo-różową odmianę.
Witam.
Jestem na tym forum nowa. Od jakiegoś czasu przeglądam Wasze forum i korzystam z rad udzielonych przez użytkowników forum.
Piękną kolekcję Pan ma Szlumbergery. Ja mam trzy kolory: różowy, łososiowy i bordowy. Dwa aktualnie kwitną, jeden ma pąki.
Jestem na tym forum nowa. Od jakiegoś czasu przeglądam Wasze forum i korzystam z rad udzielonych przez użytkowników forum.
Piękną kolekcję Pan ma Szlumbergery. Ja mam trzy kolory: różowy, łososiowy i bordowy. Dwa aktualnie kwitną, jeden ma pąki.
- ivonar
Witaj, Hoja 2005.
Sauromatum, śliczne parapety. Sam rozmnażasz, czy też to są kupne okazy?
Sauromatum, śliczne parapety. Sam rozmnażasz, czy też to są kupne okazy?
Per aspera ad astra
- sauromatum
ivonar - tylko te fioletowo-białe to moje siewki, biały chyba był jakimś prezentem, który dostała moja mama, pozostałe to były małe, marketowe, zaniedbane rośliny z przeceny. W tym momencie nie zapylam kwiatów, w zeszłym roku zapylałem ale dzieci siostry oberwały wszystkie owoce Ale nie miałbym za bardzo gdzie teraz siewek trzymać. Myślę, że za rok będę eksperymentował ponownie z zapylaniem z założeniem, że za 2,5 roku będę miał bardzo dużo miejsca na siewki. Mam co do nich pewne plany ale w tym roku za wcześnie na ich powolne realizowanie Może kiedyś z siewek trafi mi się okaz 'Variegata' bo w Polsce chyba nie jest łatwo dostępny
- ivonar
Ja też mam słabość do zabiedzonych roślin. Z grudnikami ( i nie tylko) mam niewielkie doświadczenie i cały czas się uczę. Do kombinowania z zapylaniem, to jeszcze daleko (jeśli w ogóle). Teraz cieszy mnie każdy nowy listek i kwiatek
Per aspera ad astra
- Agneska
Sauromatum, śliczne szlumbergery. Twoje biało-różowe siewki powstały z zapylania białego i różowego grudnika?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- sauromatum
Agneska, nie te siewki powstały ze skrzyżowania biało-różowej, starej odmiany z białą. Siewki w większości odziedziczyły kolor kwiatów różowo-biały (ale mają różny pokrój), część miała kwiaty białe. Innych krzyżówek nie robiłem
sauromatum, Ty to chyba masz rękę do wszystkich kwiatów, nie tylko do grudników.
A to moje:
- kupiony w tym roku w Polo
- ten również-celowo wybrałam takiego, gdzie pomieszały się im (tzn. tym to sadzili odnóżki) odmiany przy sadzeniu
- to już moje kwitnienie, pączków za dużo nie ma, ale i tak uważam, że jak na pierwsze pączki wyhodowane przeze mnie-to nie jest tak źle- był kupiony w zeszłym roku w Mrówce,
-ten też pączki zawiązał już u mnie-kupiony w zeszłym roku w Cerfurze i Brico M.-wsadziłam tu dwie odmiany-kolor mają prawie identyczny, natomiast pączki jeden ma szpiczaste a drugi zaokrąglone
- te kupione też w tym roku w Netto
A to moje:
- kupiony w tym roku w Polo
- ten również-celowo wybrałam takiego, gdzie pomieszały się im (tzn. tym to sadzili odnóżki) odmiany przy sadzeniu
- to już moje kwitnienie, pączków za dużo nie ma, ale i tak uważam, że jak na pierwsze pączki wyhodowane przeze mnie-to nie jest tak źle- był kupiony w zeszłym roku w Mrówce,
-ten też pączki zawiązał już u mnie-kupiony w zeszłym roku w Cerfurze i Brico M.-wsadziłam tu dwie odmiany-kolor mają prawie identyczny, natomiast pączki jeden ma szpiczaste a drugi zaokrąglone
- te kupione też w tym roku w Netto