Identyfikacja iglaków różnych

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
miko1627
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lis 2008, o 16:40

Co to jest? (Juniperus communis)

Post »

Teraz wyjdzie, że jestem laik jeśli chodzi o ogrodnictwo, ale nie mam pojęcia co to mi rośnie przed domem. Może ktoś z Was? Z góry dzięki. Obrazek
Awatar użytkownika
gebo13
200p
200p
Od: 1 mar 2007, o 21:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myślę,że jest to jałowiec chiński :wink:
Szczęście to nic innego jak dobre zdrowie i krótka pamięć
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Mam kilku podejrzanych, niestety fotka strasznie długo się ładuję i nie mam możliwości zobaczenia pełnego obrazu.
Sądzę że to może być cyprysik groszkowy odmiana Squarrosa lub ten sam cyprysik tylko odmiana Boulevard choć pewnie ona odpada albo to będzie jałowiec chiński odmiana Blaauw lub jeszcze jałowiec pospolity. To by było na tyle.
Jak masz jeszcze jakieś pytania to zadawaj je śmiało. Na PW też możesz. :) :wink:
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że jałowiec.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Od: 13 paź 2008, o 12:19
Kontakt:

Post »

witam, moim skromnym zdaniem uważam że jest to cyprysik groszkowy Squarrosa lub Squarrosa Sulfurea. To na pewno nie jest Bouleward. Co co jałowca chińskiego, to raczej nie, on ale brakuje mi wyraźnej gałązki z igłą.
miko1627
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lis 2008, o 16:40

Post »

Może to zdjęcie z mniejszej odległości pomoże.

Obrazek
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Juniperus communis
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Jałowiec

Post »

MirekL pisze:Niekoniecznie :D Popatrzyłem na swoje. Lepiej trzyma barwę 'Golden Saucer' i 'Mordigan Gold'. 'Pfitzeriana Aurea' prawie całkiem zielona, 'Old Gold' też mało żółty, 'Goldkissen' żółty, 'King of Spring' zielony,'Gold Star' podobnie. I stare krzewy jakoś lepiej wybarwione, a i od stanowiska zależy.
Mirku - coś mnie zdziwiło w Twojej wypowiedzi.... :? Jaki zatem to jest jałowiec? Taka mała zagadka :wink:
Obrazek
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Zagadka postawiona nieuczciwie :D
Ten kolorek umalowany promieniami niskiego słoneczka...ale fakt, żółte.

Na pewno x media. Na pewno pochodna od 'Pf. Aurea'.
Polazłem specjalnie do ogrodu i opisałem, jak teraz moje wyglądają. A wiem, co mam i gdzie rośnie. Matecznik. Barwa zależy poza cechami odmiany też od światła, nawożenia, no i pory roku- przecież wiesz. I z fotki nie podejmę się odróżnić np. 'Mordigan Gold' od "Golden Saucer'. A w fazie dwuletniej sadzonki to raczej nierealne..
U mnie 'Old Gold' w cieniu pod sosną całkiem zielony, w miejscu nasłonecznionym wyrażnie żółty.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Też mam zagadkę :D
Nic przy fotce nie majstrowałem, Boże broń.
Wystarczy gatunek...
Obrazek
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Oczywiście masz racje - nieuczciwy ten konkurs :oops: Ale przy fotce nic nie robiłam - to zachodzące słońce tak wzmocniło kolory!
Nie mam niestety lepszego zdjecia tylko jeszcze takie - tu widać fragment tego jałowca.

Obrazek

Oczywiście -jak wszyscy wiemy- od bardzo wielu czynników zależy wybarwienie igieł ,ale.... Ten jałowiec rośnie u mnie już kilka lat i jest żółty przez cały sezon, a wczesnym latem najbardziej. Rzecz w tym ,że w doniczkach też jest mocno żółty :D

A co do Twojej zagadki - podpis jak byk - jałowiec pospolity :wink:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Owszem, podpis jak byk. A może się pomyliłem? :D
Jest to siewka J. communis. Tylko nikt w to nie wierzy- pokrój, typ wzrostu, wałeczkowate pędy. No ale wiem, co siałem.
Przypomina trochę 'Pfitzeriana Compacta'. I widząc tylko foto pewno bym na to postawił. Typowe dla communis igły utrzymują się tylko wewnątrz pędu.
Wchodzą na rynek coraz to nowe sporty, choćby Juniperus x media 'Goldkissen' , dość to wszystko podobne i coraz trudniej w tym się połapać. Ja lubię z tego całego bałaganu 'Golden Saucer'. Nie za ekspansywny, ładny pokrój i barwa.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Nieprawdopodobne Mirku - w życiu bym nie zgadła co to jest :shock: I tak to jest z określaniem - CO TO JEST? - czasem loteria :lol:

Na moim zdjęciu - Juniperus x media 'Gold Star'. Ty napisałeś, ze u ciebie jest zupełnie zielony - stąd moja "zagadka" :wink:
Stanowisko - przy południowej ścianie domu. Gleba torfowo-piaszczysta, ściółkowany, nie nawożony.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ano właśnie. U mnie od północnej strony żywopłotu słoneczka nie widział od września. I dlatego też rozpoznanie odmiany na podstawie fotki trudne jest- zwłaszcza, gdy jest na rynku wiele podobnych. Stary krzew łatwiej- charakterystyczny pokrój.
A co do zapachu byłbym ostrożny. Wyczytałem w mądrych książkach, że część odmian należących do j. chińskiego to najprawdopodobniej mieszańce tego gatunku z j. sabińskim. Czyli jałowiec Pfitzera właśnie. I roztarte pędy pachną sabinolem. Przy czym różne odmiany różnią się intensywnością zapachu.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A idąc dalej- Juniperus x media to mieszaniec Juniperus sabina i Juniperus chinensis. Tak więc myślę ,że na każdym z jego mieszańców zapach będzie miał różne natężenie.
( Ale to miało być do wątku GrzegorzaB, więc tam przekopiuję...)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”