Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Marysiu mam troszkę tych futer ;:108 Czy koty, dwa psy i dwie papugi. Się nazbierało. Mam nadzieję, że więcej nie będzie. Kocham sierściuchy, ale nie mam dla nich tyle czasu ile tego potrzebują. Prawie cały dzień jesteśmy poza domem, a po powrocie wiadomo co jest priorytetem. No, ale nasze zwierzaczki radzą sobie doskonale i chyba już się przyzwyczaiły.
Tuje posadzę, wiem że to dość kontrowersyjne roślinki ....ale rosną na tyle szybko, że posadzone gęsto zrobią szybko żywopłot. Ja lubię zimozielone roślinki. ;:173

Dzisiaj zawitało do mnie słoneczko. Wykorzystaliśmy tą cudną pogodę na spacer i na kilka lekkich prac w ogrodzie. Jakoś mnie naszło na wytyczenie i uporządkowanie linii rabatowych. Były za krzywe :;230
Kwiatków już żadnych nie ma, ale za to mogę cieszyć oko zielonymi krzewinkami, które właśnie o tej porze roku mają swój czas. Jak kwitną kwiaty, jak koloru dostarczają mi liście drzew nie doceniam iglaków.

Koreanka troszkę mi zmarniała, ale widzę, że zaczyna się zbierać.

Obrazek

Jak tuje przytyją i się nie mieszczą w wytyczonych rabatach....można je z powodzeniem przystrzyc. Na pierwszym planie właśnie taka golona przeze mnie panienka pozuje.

Obrazek

Jodła dostarcza mi koloru niebieskiego. Wolno rośnie, ale to moja ulubienica.

Obrazek

A tu mam troszkę żółci dla kontrastu

Obrazek

Świerk Inversa. Bardzo lubię ten pokrój gałązek wśród iglaków.

Obrazek

Cyprysik groszkowy Filifera

Obrazek

Jak przestają królować róże i zapadają w sen zimowy, wjazd na podwórko zielenieje

Obrazek

Choineczki, które kiedyś zdobiły dom podczas świąt, a potem zostały posadzone w ogrodzie. Chyba zakupię sztuczną, bo już naprawdę nie wiem, gdzie posadzę tegoroczną. ;:224

Obrazek

Wesołe, różowe kuleczki

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu, dobry, życzliwy sąsiad to skarb. Niestety nie zawsze mamy to szczęście trafić na takich fajnych. Twój przynajmniej przyciął swoje drzewa. Mój nawet nie ma takiego zamiaru, a wszystko u niego rośnie w bardzo bliskiej odległości od granicy. Ile ja razy go prosiłam o przycięcie tuj, dębów, brzóz, które zaczynają rosnąć u nas. Większość konarów liściastych drzew wychyla się na naszą stronę szukając słońca, a przy okazji zasłaniając je moim różom. Niestety wszelkie próby porozumienia spełzają na niczym. Nie wspomnę już o ogromnej ilości liści, które ścielą się na naszej działce grubym dywanem :evil: Olbrzymie tuje zasłaniają nam światło na górze w łazience i sypialni. To są ponad dwudziestoletnie drzewa. Kilka lat temu na moje ciągłe prośby przyjechała ekipa i trochę je skróciła. Odrosły jeszcze szybciej i w tej chwili znów nam włażą w okna. Na wszelkie prośby sąsiad odpowiada, że dobrze, zrobi porządek...I tak mija rok za rokiem, a sytuacja się nie zmienia :( Na wiosnę będę po raz kolejny próbowała nakłonić go do zrobienia lekkiej przycinki. Może tym razem się uda?

A pomysł żeby osłonić się matami i posadzić szmaragdy ;:333 Będziecie mieli trochę intymności, a o to przecież chodzi żebyśmy w swoich ogrodach mogli pracować, odpoczywać, pić kawę itp., nie czując na każdym kroku śledzących oczu sąsiada.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja też dostałam takie różowe kuleczki...takie radosne!
Choinki możesz sadzić nowe a wyrośnięte wycinać na choinkę do domu, bo jak Ci to urośnie to będzie problem co dalej (ja mam takie po poprzednikach ;:oj ;:oj ) Tym betonem popsuli Ci widok w okienku murkowym ;:14 i weź tu człowieku i coś zaaranżuj w ogrodzie ;:14
Dobrze że masz więcej futerek mają własne towarzystwo. U mnie są dwa i jak zostają same to się nawet kochają, u córki jest jeden i cały czas śpi Obrazek
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Małgoś , ocukrzony ogród jest cudowny. Szkoda ,że nie budziet nasion Kobei, ze swoich mogłabyś mieć jeszcze piękniejszy okaz na drugi rok ;:oj Małgosiu może jako osłonę przed sąsiadem posadź sobie cyprysy niebieskie ..są przepiękne. Szybko rosną, ja sadziłam jesienią ( w tamtym roku) maluśkie gałązeczki a mam już piękne spore sadzony. Pokażę ,jeśli pozwolisz zdjęcie

Obrazek

;:196
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu , dzięki za odpowiedz , myślę że swoją będę cieła teraz mocniej bez obaw ,
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ja to mam refleks...

U nas też już raz porządnie poszroniło wszystko. Zaraz ładniej wokół się robi, umykają uwadze zgniłki i uwiądy. Muszę pilnować terminów wysiewu, bo w tym orku oczywiście jak wszyscy siali kobeę, to ja chyba spałam. W przyszłym będę trzymać rękę na pulsie, bo patrząc na Twoją kobeę, troszkę Ci zazdroszczę.

Z sąsiadami różnie bywa, a żyć jakoś trzeba. U mnie ciotko-sąsiadka tak przetrzebiła drzewa u siebie, że zamiast koron drzew, widzę domy na drugim planie... W ogóle wokół ludzie poszaleli z tym cięciem drzew i odsłanianiem się. Muszę też coś wymyślić, żeby się poodgradzać, bo mimo, że zasadniczo lubię moich sąsiadów z trzech stron, to cenię sobie prywatność. Moja siostra ma chyba podobnego sąsiada do Twojego, ma olbrzymią działkę i nie wiedzieć czemu wykarczował wszystko (naprawdę wszystko) na granicy działki z moją siostrą, "wyłysiając" im brzeg stawu i niszcząc zasłonę od lasu i leśnej drogi. Teraz jak zmrozi powierzchnię wody to dzikie psy i zwierzęta leśne będą im buszować po działce...
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Małgosiu,
jeżeli podobają Ci się cyprysy, to na wiosnę dam Ci kilka sadzonek z nasion.
Ja mam ich za dużo, a chciałabym oddać w przysłowiowe dobre ręce.
Ogród, choć jesienny, nabrał życia w promieniach słońca.
Teraz iglaki grają pierwsze skrzypce - ogród bez nich byłby smutny przez te kilka miesięcy.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Małgosiu , ja lubię tuje, dobry pomysł , dobra osłona, szybko rosną, zimą zielone ;:333 . Najlepsze, rozsądne wyjście. Maty wiklinowe też u siebie chcę zainstalować w niektórych miejscach. Za domem, gdzie świerki schną i za piwnicą przy płocie, ograniczą (może) rozsiew pokrzyw na moją działkę. Choć znalazłam nowe zastosowanie też dla pokrzyw, oprócz gnojówki na kwiaty, suszę na jarzynkę, a i znalazłam jeszcze dużo super przepisów z wykorzystaniem pokrzyw, może czas się z nimi zaprzyjaźnić /
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko - Ja miałam trochę szczęścia z tymi wysokimi świerkami sąsiada. Jemu też zaczęły przeszkadzać, bo ingerowały w jego sad. Na początku chciał przyciąć, ale były zbyt gołe i wyglądałoby to po prostu brzydko. Dlatego dogadaliśmy się, że napiszemy pismo do gminy o pozwolenie. Ale nic nie było o paleniu ognisk w pobliżu mojego domu. A palił i smrodził codziennie. ;:223 On teraz chce posadzić tuje. Mam nadzieję, że tym razem przypilnuje ich wysokości.
Trzymam kciuki za Twoje rozmowy z sąsiadem. Może jak zaproponujecie pomoc to będzie szybciej?
Jak dobrze mieć sąsiada ;:219

Marysiu - Bo kot nie może być samotny. Muszą być przynajmniej dwa koty. Wtedy jest małe stado i czują się o wiele lepiej. W moim stadzie jest dwóch samców, oj bywa czasami ostro.
Beton zasłonią....choinki :lol: Posadziłam tam małe choinki w szpalerze, żeby kiedyś był żywopłot zielony. Na razie jest ten betonowy. Latem ten widok mnie nie raził, co zrobić.
Kuleczki mam od niedawna. I nie mam pojęcia jak mam je ciąć i jak się nazywają :?:

Violka - Dziękuję za zdjęcie, bardzo ładne te cyprysy. Muszę to przemyśleć. I tak będę dopiero sadziła na wiosnę, bo teraz już nadchodzi zima ;:202

Eluś - Tnij śmiało. Wierzby są niesamowite. Odrastają w oka mgnieniu. Dosłownie :D

Sylwia - Trochę nasza wina w tym nadmiernym odsłonięciu, bo wysokie na kilkanaście metrów stare świerki zabierały nam słońce. Ale zaszalał na maxa....Teraz czekamy aż żywopłot urośnie.
Bardzo cenię sobie intymność. :uszy

Madzia - I za to kocham iglaki. Cieszą oczy wtedy, jak już nic nie ma. Z roku na rok moje są coraz większe i radują moje serducho. A za cyprysiki ;:196 Jak wiesz bardzo chętnie zawsze bo to od serca ;:180

Dorotko - Z pokrzyw zrobiłam kiedyś sałatkę....ale szału nie było. Robię za to z nich gnojówkę, którą kochają roślinki. I ja ich za dużo nie mam niestety. Hoduję sobie w jednym miejscu małą kępkę, którą S ma zakaz koszenia w sezonie co go zawsze zadziwia. :lol:

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Ogród o tej porze nie zachwyca. Na szczęście mam kilka wesołych parapetów, które umilają mi życie w późnojesienne wieczory.

Obrazek

Obrazek

Zaczynam znosić hiacynty do domu. Ten zapach jest niesamowity....
Moja cebula hiperastrum nie odżyła. Wypuściła ogromne liście, jak uszy zająca i to tyle. Nie mam do nich ręki ;:222 Pozostanę przy hiacyntach. Potem cebule idą do ogrodu i przynajmniej dostają drugie życie.

Obrazek

A z ogrodu znoszę patyczki winobluszczu i zaczynam wicie.

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu może to jest śnieguliczka koralowa? http://galeria.swiatkwiatow.pl/zdjecie/ ... 2,296.html
Też masz ciekawy kolor grudnika, to ja też poproszę ;:180 Ja też przypatruje się patyczkom z moich pnączy ;:306
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Bardzo fajne wykorzystanie pędów winobluszczu ;:138 . Czy potem powstają na tym stroiki np. świąteczne ?? W domu masz bardzo ładne parapety i ozdoby w donicach ;:333 .Wszystko w eleganckiej kolorystyce ;:108 . Szkoda, że ja tak nie potrafię trzymać się koloru ;:306 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Parapety Małgosiu, marzenie ;:173
Ten koszyk z cyklamenem i kalonche, Małgoś, czemu ty na tym nie zarabiasz ;:oj
Hiacynta sama wyhodowałaś? Tylko pozazdrościć ;:173 Wyobrażasz sobie, że można tego zapachu nie lubić? ;:202
A tak w ogóle to chyba będę mieć hiacyntowy kryzys w tym roku, jakoś tak stwierdziłem, że niepotrzebne do ogródka ;:224
Co ja zrobiłem ;:223
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj zrobiłam kopce różom, ale nie zdążyłam wszystkim. Na szczęście pada śnieg to w nóżki mają cieplutko.
Ale za to straciłam połowę moich dalii ;:145 Chciałam je pochować i okazało się, że połowa z nich zgniła. Ki czort? Chyba bulwy były za mocno namoczone a miejsce, gdzie suszyłam za chłodne. ;:223

Marysiu - Tak, sprawdziłam to jest śnieguliczka koralowa. Ładniutka jest i mało wymagająca. Takie krzaczki lubię.
Machniom listeczki, a jeszcze czekam na dwie co mają pączusie, to zobaczysz czy masz takie.
Działaj z pędami pnączy, bardzo dobry odstresowywacz. ;:108

Ewelinko - Trzymam się jasnych dodatków, bo otoczenie ceglane, czyli dość ciemne. Dziękuję za miłe słowa. Jak dzieci były małe to też wystrój domu był mniej ważny, wiadomo co dzieciaki potrafią. Powoli mój wnusio zaczyna dbać o wystój u babci. ;:224
Z pędów winobluszczu wiję wianki różnej wielkości, niektóre potem traktuję białą farbą i wykorzystuję jako podkłady na wianki na drzwi i nie tylko. Niektóre zostawiam w ogrodzie jako biżuterię ogrodową. Nie są super trwałe, ale ....tanie ;:224
Jeszcze ładniejsze wychodzą mi z brzozowych gałązek, ale muszą być takie delikatne, wiotkie na końcach i elastyczne.

Mateusz - Jak znam życie, to o hiacyntach zapomniałeś, ale za to inne cebulowe będą królowały ;:333
Dziękuję za miłe słowa, czasami coś mi tam wyjdzie. O tej porze roku obstawiam się kwiatami i świecami. Muszę sobie jakoś radzić w ten ponory czas.
Hiacynta zakupiłam w L. Jestem w stanie przez całą zimę nazbierać dość sporą liczbę cebul hiacyntów. Potem sadzę do ogrodu. :wit

Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu kiedy ja wcale nie jestem zestresowana ;:306 Na razie jeszcze regeneruję się po sezonie i odrabiam pewne zaległości. Czuję że stres przyjdzie od połowy stycznia kiedy jeszcze za wcześnie i chęć będzie. Teraz piękny miesiąc przed nami! U mnie też jeszcze kilka zakwitnie, ale powoli zawiązują pączki, a może nie wszystkie zakwitną ;:oj Mam też wielkanocnika to mogę dołączyć listki :D Mam jakiegoś lenia fotelowego ;:306
Szkoda dalii....może były poukładane jedna na drugiej?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu. No właśnie ceglane otoczenie ;:108 . Bardzo mnie to zaciekawiło i aż umieram z ciekawości jak to wygląda ;:224 . Podejrzewam, że masz na parterze sporą przestrzeń i kuchnię taką otwartą połączoną z salonem ?? Tam pewnie dominuje cegła ... hmm no zaintrygowałaś mnie tym powiem Ci i zmusiłaś do silnego rozmyślania ;:224 .Może i gdzieś w wątku znalazłabym zdjęcia ;:224 . Jasne dodatku świetnie się komponują z tą cegłą ;:108 . Bardzo twórczo wykorzystujesz te pędy ;:333 . Czy taki cebule hiacyntów pędzone ,które można już spotkać w sklepach potem normalnie w ogrodzie rosną i kwitną ?? Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”