Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2
-
- 200p
- Od: 12 maja 2015, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania cz.2
Gnije w tym miejscu gdzie wyrastają listki.Zrobiła się dziura i brzydki zapach z niej .
Wreszcie zakwitły 2 hippeastrum zakupione przeze mnie niedawno w Aldim-kolory zgodne ze zdjęciem, natomiast mam miłą niespodziankę, bo okazało się, że nie są pojedyncze tylko pełne, na każdym pędzie po 4-5 kwiatków i średnica kwiatu wynosi 18cm . Mam jeszcze 2 szt., które pewnie zakwitną za jakieś 2-3 tygodnie: niby 1 to biała-taka jak te wyżej opisane przeze mnie i 1 czerwona-kupiłam ją wczoraj też w Aldim (myślałam, że może przecenią, bo zostały tylko 2szt., ale twardo się ceny trzymają). Wcześniej mówiłam, że kupię każdą tylko nie czerwoną, ale...to ten cały wątek, czyli Wy mnie przekonaliście-przebrnęłam przez wszystkie strony cz.1 no i cz.2 ...i wczoraj po pracy poleciałam jak na skrzydłach do Aldiego właśnie po czerwonego.
Powiem Wam jeszcze anegdotę: gdy pędy kwiatowe już lada dzień miały pękać, mój mąż zapytał mnie "na parapecie w kuchni to tulipany będą kwitły?"
Powiem Wam jeszcze anegdotę: gdy pędy kwiatowe już lada dzień miały pękać, mój mąż zapytał mnie "na parapecie w kuchni to tulipany będą kwitły?"
Pokaż zdjęcia Będziemy podziwiać
Ja też czekam aż 1. w tym sezonie hippeastrum się rozwinie
Ja też czekam aż 1. w tym sezonie hippeastrum się rozwinie
- sauromatum
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
sabkis - tę cebulę da się uratować jeśli chcesz spróbować. Cebula gnije łuskami - możesz spróbować oczyścić cebulę bez jej krojenia, czymś, może wacikiem, może czymś większym. Jeśli dobrze oczyścisz to ona przestanie gnić. Ona ogólnie już nie urośnie bo ma stożek wzrostu zniszczony, z tego co mówisz, ale albo z jej wnętrza albo pod nią wyrosną cebule potomne - przynajmniej powinny Drugim sposobem jej jej częściowe przekrojenie - aż do piętki. Oczyszczenie gnijącego wnętrza, wsadzenie do sterylnej ziemi. Sama cebula też powinna być wysterylizowana żeby nie zaczęła pleśnieć. W tym przypadku cebula też powinna wypuścić cebule potomne. Jest z tym trochę zachodu więc nie wiem czy masz ochotę na taką zabawę Ja tym 2 sposobem uratowałem jedna cebulę, teraz mam 3 potomne.
Zdjęcia zrobione dzisiaj-nie najlepszej jakości-robione telefonem:rena77 pisze:Pokaż zdjęcia Będziemy podziwiać
Nie znam odmiany. Czy może to być "Alfresco"?
tutaj widać, że wychodzi kolejny pączek
A to ostatnio dokupione (ten z lewej ma czerwone smugi na pączkach, więc na pewno nie będzie biały-niby na dołączonym zdjęciu ma być czerwony; ten po prawej kupiony też jako biały, więc pewnie zakwitnie jak te dwie sztuki na powyższych zdjęciach)
Czy do tych, które kwitną już teraz powinnam dosypać do podłoża nawozu w granulkach "do cebulowych"?, czy dopiero jak przekwitną?
Piękne kwiaty Alfresco ponoć pachnie Może w ten sposób da się go oznaczyć?
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też mi ktoś kiedyś uświadamiał, że Alfresco pachnie więc chyba coś w tym jest.
Ninia - ten biały pełny wygląda jak ten, który kupiłem w tesco znaczy to jest na pewno ten sam, chyba, że Twój pachnie
Co do nawożenia to ja sugruje poczekać aż system korzeniowy się trochę rozwinie.
Ninia - ten biały pełny wygląda jak ten, który kupiłem w tesco znaczy to jest na pewno ten sam, chyba, że Twój pachnie
Co do nawożenia to ja sugruje poczekać aż system korzeniowy się trochę rozwinie.
rena77 i sauromatum no właśnie, po przyjściu z pracy pierwsze co zrobiłam (jak zwykle zresztą) zajrzałam na parapet-ponieważ kwiaty są na wysokości mojego nosa, to właśnie mi się wydawało, że bardzo delikatnie pachną (pomyślałam, że to złudzenie). Teraz jak przeczytałam Wasze odpowiedzi to, aż znów poszłam je powąchać... i faktycznie...one pachną, słabo, ale pachną! Czyli zgodnie z Waszymi podpowiedziami to będzie Alfresco. Jeszcze raz dziękuję.
A z nawożeniem w takim razie jeszcze zaczekam.
A z nawożeniem w takim razie jeszcze zaczekam.
-
- 200p
sauromatum pisze:sabkis - tę cebulę da się uratować jeśli chcesz spróbować. Cebula gnije łuskami - możesz spróbować oczyścić cebulę bez jej krojenia, czymś, może wacikiem, może czymś większym. Jeśli dobrze oczyścisz to ona przestanie gnić. Ona ogólnie już nie urośnie bo ma stożek wzrostu zniszczony, z tego co mówisz, ale albo z jej wnętrza albo pod nią wyrosną cebule potomne - przynajmniej powinny Drugim sposobem jej jej częściowe przekrojenie - aż do piętki. Oczyszczenie gnijącego wnętrza, wsadzenie do sterylnej ziemi. Sama cebula też powinna być wysterylizowana żeby nie zaczęła pleśnieć. W tym przypadku cebula też powinna wypuścić cebule potomne. Jest z tym trochę zachodu więc nie wiem czy masz ochotę na taką zabawę Ja tym 2 sposobem uratowałem jedna cebulę, teraz mam 3 potomne.
Bardzo mi na tej cebuli zależy i będę próbowała ją ratować,Dziękuję
Ninia
sabkis możesz posypać "wyczyszczoną" cebulę cynamonem. Mojej koleżance udało się w ten sposób uratować cebulę. Ja teraz też próbuję z moim Santiago.
sabkis możesz posypać "wyczyszczoną" cebulę cynamonem. Mojej koleżance udało się w ten sposób uratować cebulę. Ja teraz też próbuję z moim Santiago.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 200p
- Hipek00985
- 50p
- Od: 19 gru 2015, o 12:31