Stare nasiona czy warto ?
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: stare nasiona czy warto ?
Sukces
Teraz czekać do wiosny i wysiewać
Teraz czekać do wiosny i wysiewać
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
BN...to raczej norma branżowa, 85 to może być rok wprowadzenia tej normy.anubis pisze:Na opakowaniu nic więcej nie ma, nawet daty, same napisy są jak by były w postaci pieczątki i są wyblakłe.
Jednak coś znalazłem:
BN-85/911609(słabo widoczna cyfra, może za miast 9 być 4)1? klasa 1, 100gram
Te nasionka pochodzą z 1985r ?
Nasiona są firmy GNOS.
Dorota
CNOSDorcinda pisze:anubis pisze: Nasiona są firmy GNOS.
Przedsiębiorstwo Nasiennictwa Ogrodniczego i Szkółkarstwa CNOS.
Jest taka metoda radzenia sobie ze starymi nasionami: należy podrapać okrywę nasienną, np. papierem ściernym. Nie gwarantuje to sukcesu, ale w niektórych przypadkach może pomóc.
Jeśli nasiona nie chcą wschodzić, to i tak niczego nie tracimy próbując w ten sposób.
Jeśli nasiona nie chcą wschodzić, to i tak niczego nie tracimy próbując w ten sposób.
Pozdrawiam
Aby przyśpieszyć kiełkowanie można przez dobę moczyć w wodzie. Potem położyć na kilka warstw wilgotnej ligniny, przykryć pojedynczą warstwą, wsadzić do czystej, przeźroczystej torebki foliowej, dać na słońce i czekać. Jak zacznie nieładnie pachnieć wyrzucić.
- asiazak555
- 50p
- Od: 1 cze 2015, o 11:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja tej wiosny nabyłam w sklepie ogrodniczym nasiona po terminie z 50% upustem. Zaryzykowałam, bo były bardzo tanie, wśród nich była sałata królowa majowych, marchew berlińska, pietruszka liściowa karbowana i koper. Wysiałam mając nadzieję, że wzejdą choć w połowie. Okazało się, że wzeszły w niemalże 100%. Wszystkie były po terminie 1,5 roku.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
---------------------------
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
Pozdrawiam serdecznie
Joanna
Czasami warto jest jeszcze sprawdzić datę produkcji.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 sty 2015, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam zapasy nasion różnych gatunków. Zdarzało mi się wysiewać z sukcesem nawet 5lat od daty zakupu 4 lat pod dacie przydatności. Ale też wysiałem pomidora Malinowego Warszawskiego i jeszcze 2 odmian których nazw nie pamiętam rok po terminie i nie wzeszła żadna roślinka. Może jakieś błędy w przechowywaniu. Natomiast nigdy się nie zdarzyło żeby nawet najstarsze nasiona zebrane własnoręcznie nie wzeszły. Warto więc zrobić próbę kiełkowania przed wysiewem żeby nie stracić cennego czasu
Zebrane przeze mnie nasiona dyniowatych wschodziły w pewnym procencie nawet jak miały kilkanaście lat.
Każdego roku po sezonie zostają nam jakieś zapasy nasion z zakupu,które nie wykorzystaliśmy,czy nasiona własnoręcznie zebrane.Jaki nasiona warto więc przechowywać? W jakich warunkach,oraz w jakich opakowaniach?
Cechą specyficzną dla każdego gatunku roślin jest długość życia nasion ,czyli długowieczność. Od niej zależy przede wszystkim dobre i długie przechowywanie nasion
A oto okresy przechowywania niektórych nasion warzyw w latach.
-Cebulowe 2-3
-Kapustne do 4
-Marchew 4-5
-Pomidor 4-8
-Burak 7-9
-Pietruszka 2-3
-Seler 3-6
-Sałata do 5
-Fasola,groch 7
-Ogórek 8
Może więc podzielicie się swoimi doświadczeniami w tym zakresie z innymi uczestnikami forum, jak przechowujecie nasiona i czy warto to robić?
Cechą specyficzną dla każdego gatunku roślin jest długość życia nasion ,czyli długowieczność. Od niej zależy przede wszystkim dobre i długie przechowywanie nasion
A oto okresy przechowywania niektórych nasion warzyw w latach.
-Cebulowe 2-3
-Kapustne do 4
-Marchew 4-5
-Pomidor 4-8
-Burak 7-9
-Pietruszka 2-3
-Seler 3-6
-Sałata do 5
-Fasola,groch 7
-Ogórek 8
Może więc podzielicie się swoimi doświadczeniami w tym zakresie z innymi uczestnikami forum, jak przechowujecie nasiona i czy warto to robić?
dynia zwyczajna 6 lat
rzodkiew 5 lat
Zebrana przez mnie rzodkiew Monachijska Biała wzeszła w znacznym procencie po kilkunastu latach. Wysiałem wtedy jej ostatnią partię wyselekcjonowanych dużych nasion.
rzodkiew 5 lat
Zebrana przez mnie rzodkiew Monachijska Biała wzeszła w znacznym procencie po kilkunastu latach. Wysiałem wtedy jej ostatnią partię wyselekcjonowanych dużych nasion.
Re: Stare nasiona czy warto ?
Na dobrą sprawę mam 1 chyba rokującą sadzonkę nasion kopru których opakowanie wskazuje na pożną komunę lub wczesne lata 90 na wariata wysiałem większość, może się uda. Szkoda że nie udało mi się ustalić wieku opakowania nasion PNOS, e-mail kompletnie zignorowany. jokaer
Listki lekko Porzułkłe, za mocno podlałem ale jest ciepło.
Listki lekko Porzułkłe, za mocno podlałem ale jest ciepło.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Stare nasiona czy warto ?
Na początku marca posiałam na waciki trochę nasion złotego ożarowskiego, z terminem ważności 2008. Część spiłowałam, część potraktowałam wodą utlenioną, kilku niczym nie traktowałam i czekałam. Gdy po ok. 2 tygodniach waciki zaczęły śmierdzieć zlikwidowałam eksperyment, a pomieszane nasiona z kilku wacików poszły do kubka z ziemią, resztę nasion z torebki też wysiałam (do innego kubka) - a nuż coś wyjdzie. W miniony weekend w kubku z nasionami z wacików pojawiły się 3 sadzonki i jestem przekonana, że to jeszcze nie koniec.
Dorota