Zakładamy ogród warzywny...cz.2
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zakładamy ogród warzywny...cz.2
Rabarbar mam w ogródku a też prawie nie używamy (dodam, że miejsca jest mało między ogrodzeniami, jest to pasek ok 20cm, dlatego bardziej myślę o pnącej roślinie).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Łał , ja bym dał sobie spokój z takimi hektarami .
- Ginka
Po prostu chcę tam coś posiać bo rosną tam tylko pokrzywy i inne zielska , myślę ewentualnie nad słonecznikami + ewentualnie nagietek.
Spróbuj tam posiać kilka ogórków.Ginka pisze:Szukam teraz jakiegoś warzywa które da radę na metrowej wysokości siatce ogrodzeniowej od północnej strony budynku (słońca jest maksymalnie ze 4-5h)
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Nasturcje. Przynajmniej u mnie rosły prawie stale w cieniu-pólcieniu.
Katarzyna. Ogród po wiejsku
- Ginka
Wybiorę miejsce gdzie słońce pojawia się najwcześniej i wysieję resztę nasion których nie chcę na pergoli, nasturcję będę musiała posiać bliżej murku sąsiada (tak coby kury nie zdziobały siewek), ale zobaczymy może damy radę .
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Wysiej przy tym płocie Cucamelona. Ja miałem go na płocie od zachodniej strony, z południowej osłaniał je orzech, a i tak ładnie plonował. Płot niski jest i betonowy, a podwyższyć jej nie mogłem, bo malutkie dzieci mają sąsiedzi.
Mam do dyspozycji kawałek 2x3 m. No, może 2,5. Mały kawałek ugoru porosnietego wszystkim,w najdalszym zakątku podwórka. Pomyślałam o takim mini warzywniaku. To byłby pierwszy raz z warzywami w gruncie. Poradzicie co nadaje się na taki mikro metraż?
Pomidory i zioła mam na balkonie:)
Pomidory i zioła mam na balkonie:)
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja bym w pierwszym roku obsiał całość fasolą. Po brzegach tyczne np z jednej Fioletową Blauhilde, z drugiej na suche np Piękny jaś, a w środku karłową np Saxe. Chyba że fasoli nie lubią domownicy. Fasola wzbogaci ziemie w azot, a na jesieni da to kopa poplonowi, który ładnie zarośnie do wiosny przyszłego roku, tłumiąc chwasty.
Dzisiaj i jutro masz temperatury około zera z mikroskopijnymi opadami śniegu. Warto więc te dwa dni wykorzystać i przekopać ten ugór widłami amerykańskimi. Jak leży już śnieg to go odgarnij.obita pisze:Mam do dyspozycji kawałek 2x3 m. ... Mały kawałek ugoru porośniętego wszystkim, w najdalszym zakątku podwórka.
Wybierz wszystkie kamienie i kamyczki jakie uda się wziąć w palce.
Ja, jako dziadek, używam do kamyków pincety anatomicznej. Przedłuża mi rękę o 30 cm.
Pincetę kupisz za kilkanaście złotych w sklepie zaopatrzenia medycznego. Mogą nie mieć tej długości - wtedy zamów lub weź częściej spotykaną 25cm. Pinceta też idealnie się nadaje od zbierania nagich ślimaków.
Wygrab chwasty i ich korzenie. Szczególnie starannie wybierz perz i powój. Wyrównaj i wypoziomuj glebę. Splątane rozłogi perzu podrzucaj na widłach amerykański. Jak ich nie masz, a jest perz to je kup. Nie kop perzu szpadlem bo go rozmnożysz.
Chwasty daj na kompostownik zgodnie z zaleceniami Teściowej.
Perzu lepiej nie dawaj na kompostownik, a wsadź do grubego worka foliowego, a ten worek do czarnego też grubego co nie przepuszcza światła. Za pół roku będziesz miała w tych workach kompost.
Powodzenia!
Błażej. Lubią domownicy fasolę. Dobry pomysł Tylko raczej poszłabym w same suche. Szparagowa jakoś u nas nie idzie. Znasz jeszcze jakieś smaczne odmiany suchych dla laika?
Dziadek. Perzu i powoju to u mnie nie ma my mamy CHRZAN w ilości hurtowej i pokrzywe- ilości podobne do hurtowych;)
Pomysł z pincetą na pewno wykorzystam - do ślimaków bo mamy ich...ilości hurtowe ;)
A ja mam głupie pytanie o ta fasolę. Te suche odmiany to trzeba jakoś suszyc spacjalnie czy one już w strąkach schną?
Dziadek. Perzu i powoju to u mnie nie ma my mamy CHRZAN w ilości hurtowej i pokrzywe- ilości podobne do hurtowych;)
Pomysł z pincetą na pewno wykorzystam - do ślimaków bo mamy ich...ilości hurtowe ;)
A ja mam głupie pytanie o ta fasolę. Te suche odmiany to trzeba jakoś suszyc spacjalnie czy one już w strąkach schną?
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
Chrzan się korzeni głęboko i jest bardzo uparty. Jak mi wlazł z zagonu pod agrest to w nim rośnie i nie daje się usunąć. Z nim bez dobrego szpadla ani rusz.
Pokrzywy świadczą o tym że jest dobra ziemia.
Na ślimaki najlepsza jest deska 10x20 cm. Kładziesz na ziemi. Podlewasz i co godzinę masz pod nią ślimaka. Poza tym ślimaki zbiera się o zmierzchu i o świcie.
Pokrzywy świadczą o tym że jest dobra ziemia.
Na ślimaki najlepsza jest deska 10x20 cm. Kładziesz na ziemi. Podlewasz i co godzinę masz pod nią ślimaka. Poza tym ślimaki zbiera się o zmierzchu i o świcie.
Dziękuję za rady
Jutro idę kopać:)
Jutro idę kopać:)
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1