Hippeastrum i nie tylko

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum i nie tylko

Post »

Co do neriny Bowdena (bo ja mam prawdopodobnie je - pod taką nazwą kupione - lub jej krzyżówki) - na necie można wyczytać bardzo sprzeczne informacje. Na stronach polskich głównie napisane jest, że sadzi się wiosną, wypuszcza liście, kwitnie jesienią. Ale na niektórych stronach obcojęzycznych ich rozwój przedstawiony jest jako wzrost liści jesienią, zasychają latem, jesienią kwitnie i wypuszcza nowe liście. Na necie też można znaleźć zdjęcia gdzie nerina kwitnie mając liście ale też gdzie kwitnie w stanie zupełnie bezlistnym. Moje neriny albo zachowują liście na zimę albo pod koniec roku zaczynają już rosnąć i w kwietniu to one są wielkimi pióropuszami liści mimo utrzymywania w stanie suchym. To sugeruje, że ona może jednak powinna wegetować zimą a zasychać latem. Oczywiście nie mówię, że tak jest (choć jej kuzynostwo czyli Lycoris czy Amaryllis maja taki cykl wzrostu) ale na pewno spróbuję takiej uprawy części cebul (a mam ich dużo :wink: ).

W trakcie pisania postu dokształcałem się trochę i już wiem więcej - mamy 3 grupy nerin - rosnące latem, rosnące zimą i wiecznie zielone. Całkiem możliwe jest, że moje neriny to krzyżówki różnych nerin stąd ich różne zachowania (mam np. 2 cebule które latem zrzuciły liście). Muszę je obserwować :wink: Z tego co wiem to Nerine sarniensis rośnie zimą ale co do neriny Bowdena to już sam nie wiem :wink:

Te grudniki z poprzedniego zdjęcia latem też są pomarszczone i nieciekawe. Teraz wyglądają akurat bardzo dobrze :wink:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Próba uśpienia wszystkich cebul zwartnic nie do końca się powiodła. Oprócz mojej siewki, której pęd kwiatowy ma już ponad 10cm, pęd kwiatowy pokazała 'Spot Light', 'Nymph' i cebula, która dostałem na przechowanie (odratowanie).
Najbardziej zaskoczyła mnie 'Nymph', która po około 2 latach przebywania na północnym parapecie i braku kwitnienia po wystawieniu do tunelu foliowego zakwitła w sierpniu a teraz wypuszcza kolejny pęd. Widać, że światło ma duże znaczenie dla zwartnic. Tę cebule dostałem od brata, była to cebula potomna z jego okazu. W tym momencie jest już jedną z większych moich cebul.
Obrazek

A tu moje nowe nasadzenia :wink: Większość to różne narcyze, będą zimowały w skrzyni na balkonie i zobaczymy co wiosną z tego będzie. Staram się mieć w kolekcji nie tylko rośliny kwitnące w mieszkaniu ale i te, które rosną pod gołym niebem :wink:
Obrazek

Narcyze na ogrodzie moich rodziców z reguły wytrzymują rok - ze względu na ciężka glebę ale też pobzyga ma swój udział. Choć zdarzało się, że wymarzły ale myślę, że to jest bardziej wina ciężkiej gleby niż mrozu jako takiego. Ziemia pod nasadzenia ogrodowe była rozluźniana ale i tak dużo nie pomogło. Teraz próbuje uprawy doniczkowej, gdzie wilgoć latem i temperaturę zima będę miał pod kontrolą - a jak wiosną zakwitną to będą mogły stać w jakimś wyeksponowanym miejscu żeby cieszyć oczy (i ewentualnie węch ponieważ część z tych narcyzów pachnie).
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nymph pewnie teraz nadrabia zaległości :wink:

Narcyzy nie pomarzną? Jednak w gruncie mają cieplej, niż w doniczkach.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

onectica, narcyzy nie przemarzną w doniczkach - jeśli są zabezpieczone. U mnie zimę spędzą na balkonie, w drewnianej skrzyni, obudowanej styropianem :wink: Więc z tym problemu nie ma :wink: Znaczy to się jeszcze okaże po zimie jeszcze :wink: Ale kiedyś już zimowałem narcyzy i tulipany w doniczkach w nieogrzewanej szklarni i bez uszczerbku zimowały. Gorzej było latem - tylko jedna donica była osłonięta od deszczu - i w niej drugą zimę cebule przeżyły całkiem dobrze. W tej donicy, gdzie była wilgoć cebule zupełnie wyginęły. Moje doniczki na balkonie nie będą narażone na deszcz więc nie powinno być problemu.

Miałem nie kupować nowych cebul ale jakoś nie mogłem się powstrzymać :wink: Ale dokupiłem tylko 4 więc źle nie jest :wink: Cebule są w pełnym uśpieniu i będę je tak jak najdłużej utrzymywał żeby nie kwitły zimą, lub żeby chociaż dzień zaczął się wydłużać (czyli za jakieś 4 tygodnie :wink: )
Obrazek

A tu aktualnie kwitnąca cebula, zakupiona w markecie. A miał być biały pojedynczy... :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

:D Zdaje się ,że wiem jakie Hippeastra kupiłeś . Ja również nabyłam 4 :;230 . Oby nie okazało się , że brane z jednej skrzyni , a potem odpowiednio podpisywane . Poczekamy , zobaczymy .
dana581958
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 gru 2015, o 12:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Sauromatum.Czytałam u Ciebie, że wysiewałeś z powodzeniem grudniki. Ja proszę o poradę w sprawie Ripsalidopsisa. Otóż mam dwie doniczki identycznego koloru - róż. Lato spędziły na dworze. W każdej doniczce mam zawiązany jeden nasiennik - pomógł jakiś owad.
Nasienniki mocno trzymają się roślin matecznych. Czy mają szansę dojrzeć? i po czym to poznać? Czy rośliny potomne - mimo tego, że ;rodzice; są identycznego koloru - mogą mieć inny kolor?
Pozdrawiam. Ewa.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ktoś - mam nadzieję, że nie będą jednak z jednej skrzyni :wink: Jak się odmiana nie będzie zgadzać to pół biedy, ale jak wszystkie będą takie same to nie daruję :wink:

dana581958 - nie mam doświadczenia z tymi roślinami ale rośliny działają tak samo :wink: Owoc musi dojrzeć - prawdopodobnie zmieni kolor lub zmięknie. Wcale odpaść od rośliny nie musi. Przypuszczam, że potrwa to kilka miesięcy.
Kupne rośliny to różnego rodzaju krzyżówki i hybrydy - więc ich potomstwo może znacząco różnić się od rodziców
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sauromatum pisze:
Miałem nie kupować nowych cebul ale jakoś nie mogłem się powstrzymać :wink: Ale dokupiłem tylko 4 więc źle nie jest :wink:
He he skąd nam to znane jest.... Podglądam Twój wątek od czasu do czasu bo masz przepiękne te kwiatuchy i tak z ciekawości weszłam na aledrogo, jedno co wiem to dobrze, ze już nie mam miejsca bo to co zobaczyłam to mnie zatkało. Myślę, że na 4 też się u Ciebie nie skończy ;:215
Lev779
100p
100p
Od: 12 lis 2011, o 04:12

Post »

A ja pochwalę się kolejnymi dwoma kwitnieniami ;:3

Obrazek

Obrazek
dana581958
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 gru 2015, o 12:51

Post »

Lev779 piękne,ogromne kwiaty. ;:138 :lol:
Znasz nazwę odmiany?
Pozdrawiam Ewa.
Lev779
100p
100p
Od: 12 lis 2011, o 04:12

Post »

Jedno powinno być Lemon Lime, a drugie Green Goddes. W maturze ten pierwszy ma nieco większe kwiaty i bardziej zielonkawe, drugi trochę mniejsze i bardziej białe ;:3 , ale na 100 procent nie wiem czy są zgodne z odmianą, bo często zdarzają się pomyłki ;:3
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Nadrabiam zaległości forumowe.

U Ciebie piękne neriny - gratuluję kwiatów ;:138

Ciągle Eksperymentujesz z amarylkowatymi. Świetnie Trzymam kciuki na przezimowanie cebul narcyzów.

I oczywiście cieszę oczy kwitnieniami hippeastrów. Kolibra - to bym chciała, takiego pięknego białego.
Cudny ;:167
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

justus27 - jak się do kolejnej jesieni nie dorobisz takiego białego, pełnego kolibra to się odezwij :wink:

Jedna z 4 zakupionych cebul postanowiła przerwać spoczynek więc ją wsadziłem już do doniczki. To nie jest liść tylko pąk kwiatowy :wink: Cieszy mnie jego wygląd ponieważ takie pąki mają zwartnice o wąskich płatkach - a to ma być podobno 'Quito'. Zapowiada się dobrze.
Obrazek

Nadszedł czas na ostatnie wysiewy w tym roku - czekałem na najkrótsze dni żeby siewki po wykiełkowaniu doświadczały wydłużająch się dni i coraz więcej światła a nie odwrotnie :wink: Są to nasiona z Brazylii, czyste gatunkowo - i widać ogromna różnicę w wielkości i kształcie nasion różnych gatunków.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”