Taki - sobie ogród cz.6
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.6
Witaj . Ja tak samo jak Ty wymyśliłam sobie, że w przyszłym sezonie będę zaznaczała puste miejsca i za rok będzie powtórka z rozrywki i sadzenie cebul . Na pewno zmieści się jeszcze sporo . Podobno w sobotę ma być już dużo chłodniej . Ptaki w zimę potrzebują naszej pomocy i fajnie, że są takie osoby jak Ty , które dokarmiają . Ja tam też je dokarmiam ale nie z takim rozmachem . Mamy tylko jeden karmniczek ,które okupują wróbelki i sikorki. Właśnie będę musiała go wyjąć ze schowka i zamontować żeby dzieci miały zajęcie przy podglądaniu ptaków . Dobrego dnia życzę .
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mrozu jeszcze nie będzie , jeszcze wykopiesz roślinkę ja uwielbiam pracować w ogrodzie . Teraz wszystko porobiłam co było na te porę a zimą mogę przycinać np. bukszpan bo strasznie sie rozrósł i dusi innych i idzie na ścieżką a mam ich kilka . Ogniki też będę przycinac , tak ,ze jak s8ie uprę to i zimą jest co robić ,zwłaszcza,ze ja mam wszystko w koło domu Och ta nalewka a domowa kapustka Ja już nie robię , za mało nas do jedzenia tego
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miłko cebulki teraz wszędzie królują. Wiosną będą cieszyć kolorem i wynagrodzą sadzenie w takie zimne dni. Też kupiłam słonecznik, ale M jeszcze karmnika nie wystawił. Moje ptaszyska innych ziaren nie jedzą, nie smakuje im. Własnej kapusty kiszonej zazdroszczę, smak ma niepowtarzalny.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Komelina wykopana, doniczki zadołowane... no może jedna została Ptaki zjadają nasiona, sypię im jeszcze niewiele. Dostaną więcej, jak mróz przyjdzie i śnieg.
Soniu! Kapusta domowej roboty faktycznie jest super, ale mi wychodzi rożnie. Kiedyś miałam mało soczystą i nie wyszło już tak fajnie, bo tylko do podłoże była fajna, w surówce już tak nie smakowała.
Cebul w tym roku nasadziłam mnóstwo, a i w przyszłym roku dosadzę, nie będę sobie żałować. Jestem tylko ciekawa, jak przetrwają tegoroczna zimę hiacyntowce. Jak będzie łagodna, to na pewno, ale przy długotrwałych mrozach może być problem.
Karola! Oczywiście zdążyłam! Zimowe prace w ogrodzie są fajne, bo są urozmaiceniem do siedzenia z grzańcem przed telewizorem. Tniemy drzewa i krzewy i jak jest sucho, zbieram resztki bylin. Czasami robimy sobie ognisko z kiełbaskami. Całkiem to fajne! Bukszpan tnę po świętach wielkanocnych, bo na święta potrzebuję do strojenia stołu i muszę mieć długie zgrabne gałązki.
Ewelina! Podglądanie ptaków zima to moje główne weekendowe zajęcie! Nie zawsze robię zdjęcia, bo nie zawsze jest odpowiednia pogoda, ale patrze zawsze. Dopiero wtedy przekonujemy się, ile gatunków zalatuje do naszego ogrodu. Bez karmników jakoś smutno by było w ogrodzie.
Krysiu! Ja 2 lata temu dużo roślin sadziłam i przesadzałam w grudniu. na pewno nie jest to idealna pora, ale jak są plusowe temperatury - dlaczego nie?
Staram się przyciągać ptaki, owady i np jeże, żaby - czyli naszych sprzymierzeńców od wielu lat! Nie wszystko jeszcze dobrze wychodzi, ale się staram. Wymyśliłam, że może wykombinuję domek dla jeży, albo coś podobnego. Jeże często u mnie się chowają pod chrustem, ale nie mam pojęcia, gdzie zimują
Moje ptaszki w weekend:
Soniu! Kapusta domowej roboty faktycznie jest super, ale mi wychodzi rożnie. Kiedyś miałam mało soczystą i nie wyszło już tak fajnie, bo tylko do podłoże była fajna, w surówce już tak nie smakowała.
Cebul w tym roku nasadziłam mnóstwo, a i w przyszłym roku dosadzę, nie będę sobie żałować. Jestem tylko ciekawa, jak przetrwają tegoroczna zimę hiacyntowce. Jak będzie łagodna, to na pewno, ale przy długotrwałych mrozach może być problem.
Karola! Oczywiście zdążyłam! Zimowe prace w ogrodzie są fajne, bo są urozmaiceniem do siedzenia z grzańcem przed telewizorem. Tniemy drzewa i krzewy i jak jest sucho, zbieram resztki bylin. Czasami robimy sobie ognisko z kiełbaskami. Całkiem to fajne! Bukszpan tnę po świętach wielkanocnych, bo na święta potrzebuję do strojenia stołu i muszę mieć długie zgrabne gałązki.
Ewelina! Podglądanie ptaków zima to moje główne weekendowe zajęcie! Nie zawsze robię zdjęcia, bo nie zawsze jest odpowiednia pogoda, ale patrze zawsze. Dopiero wtedy przekonujemy się, ile gatunków zalatuje do naszego ogrodu. Bez karmników jakoś smutno by było w ogrodzie.
Krysiu! Ja 2 lata temu dużo roślin sadziłam i przesadzałam w grudniu. na pewno nie jest to idealna pora, ale jak są plusowe temperatury - dlaczego nie?
Staram się przyciągać ptaki, owady i np jeże, żaby - czyli naszych sprzymierzeńców od wielu lat! Nie wszystko jeszcze dobrze wychodzi, ale się staram. Wymyśliłam, że może wykombinuję domek dla jeży, albo coś podobnego. Jeże często u mnie się chowają pod chrustem, ale nie mam pojęcia, gdzie zimują
Moje ptaszki w weekend:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Śliczne ptaszynki. A ja to dopiero muszę zrobić jakiś ładny karmniczek bo to co do tej pory było to nie za bardzo. Tylko czasu mi wciąż brak Jakieś zapomniane cebulki też jeszcze zostały do posadzenia tylko na razie mam śnieg i temp od -4 do 0. Ziemia lekko zmarznięta.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj .Warto mieć jakieś zajęcie i odpocząć od codziennego życia . Śliczne zdjęcia ptaszków . Ja mam wrażenie, że u mnie same wróble . Trzeba jakoś zachęcić i inne ptaki do odwiedzin działki. Znasz jakieś sposoby ?? Pozdrawiam .
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Jakie śliczne ptaszęta, więc kolejny sezon na dokarmianie rozpoczęty
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
O jejuńciu jakie śliczne te Twoje ptaszynki. Takie małe słodkie cukiereczki. Mogę godzinami gapić się przez okna na te uwijające się drobiazgi. Mam takie same. Te maleńkie są najsłodsze. Przylatują też sójki i mało mi znane inne ptaki. Za to sroki panoszą się po niższych partiach ogrodu, gdzie mogą napotkać kocie miseczki. Są piękne.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
A ja właśnie wyciągnęłam z lodówki kule tłuszczowe dla ptaków, które to kupiłam w zeszłym roku. Nie było wtedy zimy i ptaszki miały swobodny dostęp do dowolnego pokarmu.
Na razie u nas też nie jest zimowo, więc całkiem możliwe, że te kule znów będą czekać do kolejnej zimy.
Zdjęcia ptasząt są u ciebie jak zazwyczaj bardzo plastyczne i sporo można się dzięki nim nauczyć.
Na razie u nas też nie jest zimowo, więc całkiem możliwe, że te kule znów będą czekać do kolejnej zimy.
Zdjęcia ptasząt są u ciebie jak zazwyczaj bardzo plastyczne i sporo można się dzięki nim nauczyć.
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pięknie zaobserwowałaś ptaszki
Ja nadal pracuję w ogrodzie . Dzisiaj wycięłam ostatnie chryzantemy a dalej mogę ciąć bukszpany , bo wchodza na ścieżki. A na święta i tak mam gałązki bo mam ich trochę 8i to sporych--własnego chowu No i inne będę cięła np ognik -olbrzymi jak drzewo, wciśnięty w gęstwę to jego jagody szybko czernieją , nie ma pożytku. Wytnę zostawiając nie wiele Jest co ciać a reszta wiosną po przekwitnieniu. planuję masowe wycinki, przycinanie , bo mam olbrzymy
Ja nadal pracuję w ogrodzie . Dzisiaj wycięłam ostatnie chryzantemy a dalej mogę ciąć bukszpany , bo wchodza na ścieżki. A na święta i tak mam gałązki bo mam ich trochę 8i to sporych--własnego chowu No i inne będę cięła np ognik -olbrzymi jak drzewo, wciśnięty w gęstwę to jego jagody szybko czernieją , nie ma pożytku. Wytnę zostawiając nie wiele Jest co ciać a reszta wiosną po przekwitnieniu. planuję masowe wycinki, przycinanie , bo mam olbrzymy
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Miłko w tym roku posadziłam hiacynty w doniczkach i trzymam w garażu. W ubiegłym roku żaden nie zakwitł. Jaki miły widok przy karmniku, pięknie pokazałaś ptaki. Ja też sporo badyli zostawiam w ogrodzie, bo gdzieś zwierzaki i owady muszą mieszkać zimą.
- piku
- Przyjaciel Forum
- Od: 12 lip 2007, o 13:20
Ciekawa byłam już od dawna czy w Twoim ogrodzie tylko ptaki i dalie rządzą i wreszcie znalazłam . Widzę że rośliny towarzyszące również urodziwe, zachwycił mnie między innymi dorodny szarłat . Zaczęłam przeglądanie od pierwszej części ale niestety wiele zdjęć brak , postaram się więc śledzić na bieżąco .
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Wiesiu! Jeszcze wiele pokażę Stare zdjęcia niektóre poznikały z imageshacka, bo mieli w zeszłym roku poważną awarię, przez to miałam zniżkę na hosting, ale i tak zdzierają Poznikały też zdjęcia z hostingu onetu, który wyprzedał się nazwie, a tam juz nie kontynuowałam, bo chcieli sporo, a kontakt z nimi był utrudniony.
Soniu! Muszę potem śledzić, jak się hiacynty u Ciebie sprawiły! I dziękuję w imieniu ptaków Ruch niezły, szkoda tylko, że w ciągu tygodnia nie mogę ich obserwować.
Iwonko! Sezon rozpoczęty jak zawsze z początkiem grudnia! Pogoda zmienna, raz na minusie, raz na plusie. nie czekam na mrozy i śniegi! Niech jedzą, bo owadów i innych bezkręgowców brak!
Ewelina! To chyba masz tylko wrażenie! Lornetka w dłoń i obserwować! Na pewno coś jeszcze przylatuje. U mnie wróbli niewiele. Pod małym karmnikiem jedzą to, co spadnie. Słonecznik jest zanęta dla dzwońców, sikor, czyży i kowalików. Przylatują do niego również grubodzioby. No i koniecznie słoninkę powieś, jak przymrozi!
Lady Kasiu! Ja kupiłam w necie. Chciałam tez klecić sama, ale nie miałam na to czasu więc zrezygnowałam. Warto postawić/powiesić w widnym miejscu tak z 3-4m od domu.
Myślę, ze zdążysz jeszcze posadzić cebulki jak przyjdzie kilka cieplejszych dni.
Dzisiaj też kilka ptaszków z niedzieli:
Modraszka
Zięba samiec
Bogatka
Sierpówka
Soniu! Muszę potem śledzić, jak się hiacynty u Ciebie sprawiły! I dziękuję w imieniu ptaków Ruch niezły, szkoda tylko, że w ciągu tygodnia nie mogę ich obserwować.
Iwonko! Sezon rozpoczęty jak zawsze z początkiem grudnia! Pogoda zmienna, raz na minusie, raz na plusie. nie czekam na mrozy i śniegi! Niech jedzą, bo owadów i innych bezkręgowców brak!
Ewelina! To chyba masz tylko wrażenie! Lornetka w dłoń i obserwować! Na pewno coś jeszcze przylatuje. U mnie wróbli niewiele. Pod małym karmnikiem jedzą to, co spadnie. Słonecznik jest zanęta dla dzwońców, sikor, czyży i kowalików. Przylatują do niego również grubodzioby. No i koniecznie słoninkę powieś, jak przymrozi!
Lady Kasiu! Ja kupiłam w necie. Chciałam tez klecić sama, ale nie miałam na to czasu więc zrezygnowałam. Warto postawić/powiesić w widnym miejscu tak z 3-4m od domu.
Myślę, ze zdążysz jeszcze posadzić cebulki jak przyjdzie kilka cieplejszych dni.
Dzisiaj też kilka ptaszków z niedzieli:
Modraszka
Zięba samiec
Bogatka
Sierpówka
Miłka