Storczyki - Galeria Gosi
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Piekny ! Ja ostatnio jak kupiłem 3 fali to jeden miał 2 kwiatki i 4 pączki a 3 paczki mu opadły to samo z drugim miał 2 kwiatki i 10 pakuw a 4 mu opadły jak nie więcej... a wygladały bardzo zdrowo , nie były takie suche... , bo było zimno i zanim doniosłem z marketu do samochodu to zmarzły...
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do uprawy sabotków to ja też do tej pory nie miałam o niej pojęcia, ale już trochę mam, bo w ciągu miesiąca dorobiłam się 5 szt. Problem polega na tym, czy one są z klimatu umiarkowanego, czy ciepłego. Ja podejrzewam, że moje są z umiarkowanego, więc wymagają miejsc lekko ocienionych , szczególnie latem i niezbyt wysokich temperatur, max.20stopni w dzień, w nocy ok.14 stopni. U mnie stoją obecnie po wschodniej stronie i blisko szyby, tam jest najchłodniej, latem muszę je przestawić na zachodnie okno albo północne.Podobno podlewa się je trochę obficiej niż Phalaenopsis. Latem, gdy rosną- obficie, gdy kwitną- to okres zimy, znacznie mniej podlewania. No i lubią zasilanie wapniem, mogą być skorupki jaj lub specjalne muszelki. Moje na razie jeszcze żyją, więc zobaczymy jak to z nimi bedzie dalej.
- Storczykowa
mi się zostało tylko jedno, ale już bardzo marne i pewnie uschnie... mam go ponad 2 lata, ani razu nie powtórzyło kwitnienie. teraz już wiem, że to nie storczyki na moje warunki, ale wtedy, gdy go kupowałam, jeszcze nie wiedziałam. niektóre Paph. są bardzo ładne (bardzo podoba mi się Paph. bellatulum, takie białe w czarne kropki, widziałam kiedyś takie na żywo, było super i do tego miało liście w kratkę).
- Storczykowa