Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.
- brombiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.
Ładna duża roślina i duży plus dla niej że kwitnie teraz, gdy tak brakuje nam tych widoków
- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ślicznie kwitnie przypuszczam że to prezent na mikołajki
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To znaczy co konkretnie planujesz?Akwelan_2009 pisze:jeżeli nadal będzie tak intensywnie rosła jak do tej pory w najbliższych miesiącach czeka mnie "budowa" nowego lokum dla tej rośliny.
Całość prezentuje się doskonale! Nawet i bez kwiatka. Oczywiście z przodu, bo tyłu nie oglądałam
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- z drugiej strony wygląda trochę mniej ciekawie, nie ma tak wybarwionej w ciekawy wzór spodniej strony listków, pokażę fotkę w najbliższym czasie.onectica pisze: Całość prezentuje się doskonale! Nawet i bez kwiatka. Oczywiście z przodu, bo tyłu nie oglądałam
- przesadzenie do większego zestawu i rozłożenie pędów na większej drabince. Powody takiego planowania są dwa;onectica pisze:To znaczy co konkretnie planujesz?
- zbyt niska drabinka, zbytnie zagęszczenie pędów na małej powierzchni, co skutkuje (moim zdaniem, chociaż mogę się mylić ) pojedynczymi kwiatostanami. Pąki kwiatowe "pokazują" się na najmłodszych pędach.
- mały zestaw = mała ilość granulatu (zbyt mały ciężar podstawy w porównaniu z rośliną), roślina rozrośnięta, wysoka co powoduje, że całość jest mało stabilna, muszę bardzo uważać, żeby nie nastąpiła katastrofa - "zielona część" przewyższa ciężarem i wysokością, plastykowy zestaw wraz z granulatem. Na najbliższy czas, rozwiązanie - zakup ceramicznej osłonki, tylko z dobraniem rozmiaru może być kłopot, bo osłonka i zestaw muszą do siebie ściśle przylegać w przeciwnym wypadku nie poprawi się stabilności . Tak jak pisałem już wcześniej, nie przewidziałem takiego rozrostu moich hoj i dałem zbyt małe rozmiarowo zestawy, dzisiaj dałbym o nr większe i o połowę wyższe drabinki.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Między doniczkę, a osłonkę można coś wcisnąć. Ot, choćby kawałek styropianu.Akwelan_2009 pisze:tylko z dobraniem rozmiaru może być kłopot, bo osłonka i zestaw muszą do siebie ściśle przylegać w przeciwnym wypadku nie poprawi się stabilności .
Ależ rozrośnięta hoja . Po raz kolejny stwierdzam, że musisz im bardzo dogadzać, że tak pięknie rosną.
- Akwelan_2009
- dziękuję za podpowiedź, spróbuję wykorzystać, jak nie dopasuję odpowiedniej rozmiarowo osłonki.Momus88 pisze:Między doniczkę, a osłonkę można coś wcisnąć. Ot, choćby kawałek styropianu.
- moje "dogadzanie" polega na dolewaniu wody (obecnie bardzo skromne, dosłownie odmierzaną w mililitrach ilość), latem dużo słońca - rozproszonego światła, ciepła i sporo wody w osłonce, bo szybko paruje. Moim skromnym zdaniem, jest to roślina mało wymagająca i "posłuszna".barbra13 pisze:Po raz kolejny stwierdzam, że musisz im bardzo dogadzać, / ... /
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
Mieczysław
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obiecujące widoki.
No rzeczywiście, jak znalazł na święta . Ale oprócz kwiatów bardzo podobają mi się liście tej hoi .
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te Twoje Hoje Mieczysławie to prawdziwe już krzaki.
- Akwelan_2009
Dziękuję za odwiedziny w wątku.
- Marian, oj tak, oj tak - "pomalutku" zaczynam mieć problem z ich ustawianiem na parapecie, dodatkowo powinny teraz "spać", a im się coś przestawiło, chociaż bardzo powoli, ale rosną i "łapią, plączą" się nowymi przyrostami, dodają dodatkowe zajęcie - rozplątywanie . Nie przewidziałem, że one będą tak intensywnie rosnąć, na tym południowym parapecie, miałbym tylko kilka tych roślin i nie byłoby problemu z ustawianiem. Jedyna pociecha - idzie ku dobremu, za kilka miesięcy będzie wiosna i jak tylko nastaną cieplejsze dni, część wywędruje na zewnętrzny parapet obudowanego balkonu, będzie luźniej.maryjan13 pisze:/ ... / to prawdziwe już krzaki.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
W oczekiwaniu na poprawę pogody i znacznie więcej bezchmurnego, słonecznego nieba z niczym nie osłoniętym życiodajnym słońcem:
- szczególnie "cierpi" i oczekuje ciepła i "czystych", niczym nie przysłoniętych promieni słonecznych ta hoja, marzy o bezpośrednich kąpielach w bezpośrednich promieniach słonecznych:
- szczególnie "cierpi" i oczekuje ciepła i "czystych", niczym nie przysłoniętych promieni słonecznych ta hoja, marzy o bezpośrednich kąpielach w bezpośrednich promieniach słonecznych:
Mieczysław
Mieczysław