Czosnek zimowy cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
nilbul1
50p
50p
Od: 22 lis 2014, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek zimowy cz.4

Post »

tija pisze:Drugi rok z kolei , czosnek zimowy sadziłam wiosną . Główki urosły takiej samej wielkości jak otrzymane od koleżanki która sadziła jesienią . Tej jesieni też sobie odpuściłam sadzenie . Wiosną taka zabawa sprawia mi więcej frajdy :oops:

Czy wiosną należy go sadzić jak najwcześniej ?
Pozdrawiam Tadeusz
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niektórzy mówią, że jak tylko śnieg zejdzie z pola i da się wejść nie zostawiając gumiaków w błocie ;:215
Pozdrawiam. Jacek :uszy
AgusWT
100p
100p
Od: 20 kwie 2016, o 11:17

Post »

Tak się zastanawiam czy teraz posadzić czosnek, zapomniałam o nim dopóki nie zaczęłam robić listy nasion na następny rok. Chciałabym go posadzić w tą sobotę, jak myślicie czy warto ? czy lepiej poczekać do wiosny? bo jak tak patrzę to zapowiada się zimno
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

Ja bym go jeszcze posadził. Jak ziemia jeszcze nie jest zamarznięta to go posadź.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Warto posadzić teraz jak masz przygotowane miejsce. Korzeniom zimno nie przeszkadza, rosną jak tylko temp jest dodatnia.
AgusWT
100p
100p

Post »

ale nie zgnije?
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na najbliższy tydzień nie zapowiadają się wielkie mrozy, warto spróbować byle ziemia nie była zamarznięta. Zgnił by wtedy gdyby po ukorzenieniu było nadal ciepło i deszczowo wtedy zacznie rosnąć nad ziemia i gdyby przyszły tęgie mrozy to go załatwią. Mnie się takie coś zdarzyło kiedy do 15 stycznia było na plusie i mokro a potem nagle -20.
AgusWT
100p
100p

Post »

Dzięki za podpowiedź :) faktycznie nie zapowiadają tęgich mrozów -12 w nocy najwięcej, w dzień różnie raz + raz -, ziemia nie jest zamarznięta ale na pewno zamarznie :shock: . Zastanawiam się też na jaką głębokość posadzić ten czosnek 6 cm czy więcej.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Wypowiem się i ja w kwestii sadzenia późną porą czosnku zimowego.

Otóż w zeszłym roku jak i w poprzednie sezony sadziłam późno czosnek.

Niestety, późna jesień 2015 i początek zimy, a i później cała zima były bardziej mokre od deszczu niż od śniegu.
Przynajmniej u mnie.
To nic, że nie było wielkich mrozów. Ta wilgoć w połączeniu ze słabym ukorzenieniem się ząbków
( przypominam- późne sadzenie) była przyczyną wygnicia 3/4 posadzonego czosnku.

Praktycznie nie miałam w tym sezonie czosnku.

Natomiast posadzone nieliczne ząbki wczesną wiosną wszystkie się ukorzeniły i zawiązały główki.

Dlatego nauczona tym doświadczeniem w tym roku posadziłam czosnek jak przykazują
czyli na Tadeusza.

Tu muszę dodać, że mam grunt bardzo przepuszczalny i ogólnie bardzo dobry na uprawę czosnku i innych cebulowych.

Niedawno dostałam sporo czosnku, bardzo ładnego, i mimo że były okresy możliwe na sadzenie,
poczekam do wczesnej wiosny.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
AgusWT
100p
100p

Post »

chyba jednak też posadzę czosnek wiosną, bije się cały czas z myślami. Szkoda mi zmarnować tyle ząbków bo mam sporo do sadzenia. Ale nie mogę wciąż wydarować sobie swojego gapiostwa. No nic posadzimy wczesną wiosną.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Proponuje jeszcze coś innego wsadź na próbę np 10 ząbków strata niewielka a dowiesz się jak Twój czosnek reaguje na takie sadzenie no i będzie z czym porównać, zdobędziesz bezcenne doświadczenie. Powodzenia :wit
ands
100p
100p
Od: 4 kwie 2015, o 19:41

Post »

AgusWT uzupełnij swój profil informacją skąd jesteś, wtedy łatwiej będzie podpowiadać.

Mój znajomy wysadza czosnek tylko w grudniu, ale ma działkę osłoniętą. Druga sprawa inna pogoda jest u nas w zachodniopomorskim (obecnie -1 noc), a inna na wschodzie Polski
Jeżeli bym próbował wsadzać to przynajmniej na 8 cm - lepiej głębiej niż za płytko.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
AgusWT
100p
100p

Post »

Dzięki za odpowiedzi, wasze rady jak zwykle cenne. U mnie wschód i zimno dziś w nocy -5, więc rezygnuję z wysadzania czosnku teraz :cry: wysadzę wiosną mniej ryzykowne

edit

A dodam jeszcze że mam działkę nie osłoniętą można powiedzieć szczere pola, gleba przepuszczalna kl. IV w połączeniu z obecną temperaturą to raczej obecne wysadzanie się nie uda, ale cóż za gapowe się płaci. Jak tylko się ociepli walę w pole wysadzać.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”