Trochę zbyt optymistycznie liczysz sobie cenę prądu odsprzedanego. Cena jest ustalana przez URE wg. średniej za IV kwartał roku ubiegłego. W tym roku bedzie obowiazywać około 17 gr/kWh:marcinbb pisze: Produkuję prąd za który mi płacą 22 gr ( minus podatek US 19%) A sąsiad go pobiera w cenie 68gr/kwh? Znaczy sąsiad korzysta z zielonej energii po cenie 22gr/kWh - podatek... a Zakładowi energetycznemu płaci 68gr/kWh? - cały czas płacę za koszty przesyłowe a nawet 2 razy. Pobieram mój prąd z bilansowania (muszę zapłacić za jego przesył do mnie ) ale przecież sąsiad już zapłacił za dystrybucje prądu z mojej elektrowni do siebie na odcinku 10m. Ale nie ma znaczenia bo transformator wysyła prąd w obie strony więc z mojej energii możesz korzystać płacąc 68gr/kWh a ile mi zapłacili? ;)
http://www.ure.gov.pl/pl/stanowiska/638 ... 22016.html
Też się skusiłem na fotowoltaikę, zainstalowałem instalację o mocy 5 kW, licząc że będę mógł skorzystać z ustawy o OZE. Spełniłem wszystkie warunki tzn. nie korzystałem z dotacji, zgłoszenie w tym roku i kicha. Nowelizacja ustawy podpisana cichaczem w ostatnim dniu starego roku wielu zaskoczyła podczas składania wniosku do Zakładu Energetycznego. Dobrze że jest net/metering inaczej koszty poniesione na inwestycję pewnie by się nie zbilansowały nigdy.