Beczka - magazynowanie śniegu
Beczka - magazynowanie śniegu
Właśnie nabyłam 2 "flakówki" . Zwykłe niebieskie, 200l beczki z przykryciem.
Chciałabym wrzucać do nich na razie śnieg (o ile sie pojawi), ale mam troche obaw,bo w końcu po stopnieniu i ewentualnym ponownym zamrożeniu woda swoją objętość zwiększy. Czy lód nie rozsadzi beczek?
Chciałabym wrzucać do nich na razie śnieg (o ile sie pojawi), ale mam troche obaw,bo w końcu po stopnieniu i ewentualnym ponownym zamrożeniu woda swoją objętość zwiększy. Czy lód nie rozsadzi beczek?
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
Re: Beczka - magazynowanie śniegu
Od kilkunastu lat użytkuję zwykłe, niebieskie, 200 l beczki. Na zimę opróżniam je z wody i szczelnie przykrywam. Inni działkowicze zostawiają je na zimę z wodą. Jak na razie nie słyszałem aby jakaś pękła.
Beczki zakopuję na głębokość 10 cm.
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie pęknie ale..... Ja mam taką niebieską i trochę wody na dnie zostało w zimie. Niestety, dno się odkształciło i nie można przywrócić do stanu fabrycznego. Teraz dno jest wypukłe. Nawet jak wcisnę do środka, to i tak strzeli na zewnątrz.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Darbo. A to nie jest tak że jest kilka rodzai tych beczek? Mnie udało się kupić 2 z tego porządnego plastiku,natomiast teściowa też ma ale jakaś taka giętka ta beczka. Ta moja jest ,jak się okazało,na farby. Ma metalowe obejmy wzmacniające zamkniecie. Flaczarki są podobno zakręcane, a widziałam jeszcze takie z przykrywkami tylko kładzionymi na szyjkę beczki.
Z którego masz plastiku?
Z którego masz plastiku?
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie wszystkie rodzaje beczek plastikowych zostawione z wodą, która zamarzała w zimie maja wypukle dna bo dno jest najsłabszym elementem, który się odkształca. Jedna beczka pękła na spojeniu. Teraz na zimę trzymam beczki do góry nogami. Te z wypukłym dnem ustawiam na ziemi w lekkim zagłębieniu bo na betonie się przechylają.
Pozdrawiam. Jacek
Mam trzy beczki niebieskie 200l w jednej czwartej wkopane w ziemi. Wszystkie już kolejną zimę wytrzymują pomimo wypełnienia wodą i lodem u góry.
Koledze taką samą beczkę luźno stojącą rozsadziło bodajże przy samym dnie - czyli potwierdza się jej najsłabszy punkt.
Koledze taką samą beczkę luźno stojącą rozsadziło bodajże przy samym dnie - czyli potwierdza się jej najsłabszy punkt.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
No to dla czystego sumienia zacznę zbierać wodę wiosną Jestem bardzo uczuciowa do rzeczy martwych,szkoda żeby się takie ładne niebieskie beczki popsuły
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Albo wkop ją trochę do ziemi, skoro to działa.
niestety nie mam jak nie chce mi sę kuć betonu ;p
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A nie wystarczy na wiosnę podstawić pod rurę spustową od rynny taka beczka napełni się po jednym większym deszczu, no chyba, ze tej wody ma być większa ilość.
Pozdrawiam. Jacek
W sumie racja. Ale przezorny ubezpieczony,a wiosny mamy ostatnio dosyć suche .
Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1