Czosnek zimowy cz.4
Re: Czosnek zimowy cz.4
AgusWT uzupełnij swój profil informacją skąd jesteś, wtedy łatwiej będzie podpowiadać.
Mój znajomy wysadza czosnek tylko w grudniu, ale ma działkę osłoniętą. Druga sprawa inna pogoda jest u nas w zachodniopomorskim (obecnie -1 noc), a inna na wschodzie Polski
Jeżeli bym próbował wsadzać to przynajmniej na 8 cm - lepiej głębiej niż za płytko.
Mój znajomy wysadza czosnek tylko w grudniu, ale ma działkę osłoniętą. Druga sprawa inna pogoda jest u nas w zachodniopomorskim (obecnie -1 noc), a inna na wschodzie Polski
Jeżeli bym próbował wsadzać to przynajmniej na 8 cm - lepiej głębiej niż za płytko.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
-
- 100p
- Od: 20 kwie 2016, o 11:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za odpowiedzi, wasze rady jak zwykle cenne. U mnie wschód i zimno dziś w nocy -5, więc rezygnuję z wysadzania czosnku teraz
wysadzę wiosną mniej ryzykowne
edit
A dodam jeszcze że mam działkę nie osłoniętą można powiedzieć szczere pola, gleba przepuszczalna kl. IV w połączeniu z obecną temperaturą to raczej obecne wysadzanie się nie uda, ale cóż za gapowe się płaci. Jak tylko się ociepli walę w pole wysadzać.

edit
A dodam jeszcze że mam działkę nie osłoniętą można powiedzieć szczere pola, gleba przepuszczalna kl. IV w połączeniu z obecną temperaturą to raczej obecne wysadzanie się nie uda, ale cóż za gapowe się płaci. Jak tylko się ociepli walę w pole wysadzać.
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Tylko trzeba dodać jeszcze kwestię słabego przechowywania się czosnku zimowego. Właściwie, to prócz wcześniejszego plonu, to jest główny powód jesiennego sadzenia. Zimowy potrafi nie doczekać do wiosny, bo parcieje, chyba, ze ktoś ma jakieś patenty na przechowywanie.jokaer pisze:Wypowiem się i ja w kwestii sadzenia późną porą czosnku zimowego.
Otóż w zeszłym roku jak i w poprzednie sezony sadziłam późno czosnek.
Niestety, późna jesień 2015 i początek zimy, a i później cała zima były bardziej mokre od deszczu niż od śniegu.
Przynajmniej u mnie.
To nic, że nie było wielkich mrozów. Ta wilgoć w połączeniu ze słabym ukorzenieniem się ząbków
( przypominam- późne sadzenie) była przyczyną wygnicia 3/4 posadzonego czosnku.
Praktycznie nie miałam w tym sezonie czosnku.
Natomiast posadzone nieliczne ząbki wczesną wiosną wszystkie się ukorzeniły i zawiązały główki.
Dlatego nauczona tym doświadczeniem w tym roku posadziłam czosnek jak przykazują
czyli na Tadeusza.
Tu muszę dodać, że mam grunt bardzo przepuszczalny i ogólnie bardzo dobry na uprawę czosnku i innych cebulowych.
Niedawno dostałam sporo czosnku, bardzo ładnego, i mimo że były okresy możliwe na sadzenie,
poczekam do wczesnej wiosny.
Ja mam podobny problem, bo bardzo późno udało mi się kupić czosnek słoniowy, który jest drogi, więc ryzyko większe.
Postanowiłam zrobić tak: połowa do gruntu, jak tylko (jeśli!) ziemia rozmarźnie, przykryję grubo słomą, druga połowa do doniczek i do piwnicy z warzywami. Przy okazji będzie doświadczenie.
Od kilkudziesięciu lat uprawiam czosnek sadząc cebulki powietrzne 20x1 cm na jesieni. W roku następnym przerywam i to co zbiorę traktuję jak szczypiorek krojąc na chleb z masłem. Kolejną zimę czosnek zimuje i jest konsumowany na wiosnę i w lecie. Kilka czosnków zostaje do jesieni na rozmnożenie. Główki są nieduże, ale bardzo dobrze się przechowują.
Minusem jest uprawa czosnku przez dwa sezony i blokowanie dwukrotnie większej ilości zagonów na czosnek.
Minusem jest uprawa czosnku przez dwa sezony i blokowanie dwukrotnie większej ilości zagonów na czosnek.
Ja też mam z tym problem, od wiosny jestem już skazany na czosnek chiński.Sybil pisze: słabego przechowywania się czosnku zimowego

Pozdrawiam Józef
- Sybil
- 200p
Tak, ja też stawiam na Jarusa, może jeszcze jakaś inną odmianę wiosenną uda mi się znaleźć. Zdecydowanie lepiej się przechowuje.Joze1802 pisze:Ja też mam z tym problem, od wiosny jestem już skazany na czosnek chiński.Sybil pisze: słabego przechowywania się czosnku zimowegoTym razem chcę spróbować z czosnkiem jarym >Jarus<, który ponoć przechowuje się znacznie dłużej, tak więc będzie to 80 główek Harnasia i 50 główek Jarusa. No i zobaczymy co z tego wyniknie.
Zimowy czosnek na przetwory, kiszenie, konsumpcję lato-jesień, o ile wystarczy to i początek zimy. Potem zima-wiosna - odmiana jara idzie do gara. To chyba będzie najlepsza strategia.

- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
W tym roku miałem swój zimowy do połowy kwietnia warunkiem długiego przechowywania jest niska temp i wilgotność ok 70% w moim przypadku głęboka sucha piwnica. Nowy zbieram pod koniec czerwca ale już na początku tego miesiąca mogę wyjmować niedorośnięte główki do bezpośredniego spożycia. Tak mnie zachęciliście do sadzenia na wiosnę, że zostawię część odłożonych na zimę na sadzeniaki i porównam z zimowymi a o rezultatach tego eksperymentu napiszę latem przyszłego roku. 

Pozdrawiam. Jacek 

- Sybil
- 200p
Dokładnie ten sam pomysł miałamdziadek22 pisze:Od kilkudziesięciu lat uprawiam czosnek sadząc cebulki powietrzne 20x1 cm na jesieni. W roku następnym przerywam i to co zbiorę traktuję jak szczypiorek krojąc na chleb z masłem. Kolejną zimę czosnek zimuje i jest konsumowany na wiosnę i w lecie. Kilka czosnków zostaje do jesieni na rozmnożenie. Główki są nieduże, ale bardzo dobrze się przechowują.

Niestety nie do końca mi się udało, ale z mojej winy, więc może jeszcze wrócę do tego pomysłu, skoro dziadek22 poleca, dziadków trzeba słuchać ;)
U mnie było tak: wysadziłam te cebulki gęsto, potem przerywałam do jedzenia i to było super, taki młody, smaczny czosnek na kanapki, do gotowania- mniam!
Potem miałam zamysł, żeby pozostałe cebulki zostawić już na zimę. Ale niestety, jak sobie pojechałam w czerwcu na urlop i wylegiwałam się na plaży, to po okresie suszy nastąpiły deszcze, wracam a tu chwasty pozarastały, zaczęłam ratować co pilniejsze, młode siewki innych warzyw, czosnek zostawiłam sobie na koniec, i zanim do niego doszłam, to już była dżungla, wyplewiłam elegancko, ale czosnek już mi zasechł i zastanawiam się, czy to zachwaszczenie, zagłuszenie przyśpieszyło to zasychanie, czy te wcześniejsze susze?
Kiedy u Ciebie usechł ten czosnek z powietrznych cebulek, dziadek22 ?
Tak czy siak, straciłam dla niego cierpliwość, już nie wiedziałam gdzie mam te rządki, tu mi chwasty znów zarastały na potęgę. W końcu dałam sobie spokój i w sierpniu wykopałam cebulki czosnkowe.
Muszę powiedzieć, że i tak uważam to za dobry pomysł, bo dzięki temu mam jeszcze czosnek (miałam mało materiału nasadzeniowego, bo bardzo słabo mi się czosnek przechował, w poprzednim sezonie gnił już w ziemi, dlatego kombinowałam z tymi cebulkami).
Ornak ma duże ząbki, więc te moje cebulki są naprawdę spore, wielkości ząbka chińskiego czosnku, łatwo się obierają. Podzielne.
Jestem zadowolona z tego pomysłu.
A jeszcze tak sobie myślę, że spróbuję jeszcze raz kiedyś tej metody, tylko jak mi czosnek uschnie a chwasty spróbują zaszaleć , to przykryję czarną agrowłókniną i "que sera, sera".

W pierwszym roku uprawy czosnku strzemiączkiem usuwam chwasty z międzyrzędzia i poprawiam ręcznie. Jak już podrośnie to daję 5 cm świeżej ściętej trawy i udeptuję. Jak znowu podrośnie to daję nowe 5 cm świeżej ściętej trawy i udeptuję. Patyczkami mam wyznaczone rzędy, Potem w lecie ten czosnek zasycha i go już nie widać. Wtedy w międzyrzędzia w rozstawie 40x40 cm wsadzam rzodkiew jesienną i zimową. Rzodkiew jest sukcesywnie konsumowana i jak na wiosnę rusza czosnek to rzodkwi już na zagonie nie ma.
Kiedy wysiewacie cebulki powietrzne? Też sobie ususzyłam trochę w tym roku i myślę ich posiać wiosną w doniczce. A potem przesadzić do gruntu. Nigdy nie siałam cebulek powietrznych czosnku, ale wyobrażam go sobie -malutkie, cieniutkie szczypiorki,szczególnie tuż po wzejściu, łatwe do zgubienia i zagłuszenia w chwaściorkach. Dlatego wysieję do doniczki i potraktuję tak jak cebulkę z rozsady. Ma ktoś doświadczenie z uprawą czosnku (cebulek powietrznych) z rozsady?
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Kiedyś jak mi prawie cały czosnek wygnił i nie miałem z czego sadzić zebrałem cebulki powietrzne i zasadziłem na jesieni ale można wiosną w marcu. Uzyskałem z nich fajne małe cebulki od 1-2cm średnicy. Wycofałem się z tej metody tylko dla tego, że trzeba było czekać aż te cebulki powietrzne dojrzeją a mnie zależało żeby jak najszybciej po czosnku wchodził poplon. Jak cennym materiałem są takie cebulki zacytuję doświadczenia mądrzejszych ode mnie. Wysadzenie małych ząbków dawało średni plon 6t/ha a wysianie dużych cebulek powietrznych śr. powyżej 5mm dawało średnio 7t/ha. Jak widać warto tym bardziej, że cebulki powietrzne mamy za darmo. 

Pozdrawiam. Jacek 

- Sybil
- 200p
Bardzo fajny sposób. Przekonałam się już do ścielenia trawą, słomą czy też mulczowania, jak nazywają to mądre ogrodnicze księgi (szczególnie te tłumaczone).dziadek22 pisze:W pierwszym roku uprawy czosnku strzemiączkiem usuwam chwasty z międzyrzędzia i poprawiam ręcznie. Jak już podrośnie to daję 5 cm świeżej ściętej trawy i udeptuję. Jak znowu podrośnie to daję nowe 5 cm świeżej ściętej trawy i udeptuję. Patyczkami mam wyznaczone rzędy, Potem w lecie ten czosnek zasycha i go już nie widać. Wtedy w międzyrzędzia w rozstawie 40x40 cm wsadzam rzodkiew jesienną i zimową. Rzodkiew jest sukcesywnie konsumowana i jak na wiosnę rusza czosnek to rzodkwi już na zagonie nie ma.
W ubiegłym roku po prostu nie zdążyłam. Jak zaczęło lać, to lało i lało, nie można było wyjść z domu a ziemię mam urodzajną, rędziny, to chwasty nie czekają, rosną magicznie.
Trawy nie mam dużo, ale mam słomę, prasowaną w belach, w dowolnej ilości. Na początku ścieliłam tylko w truskawkach, potem w cukinii, słoneczniku. W tym roku dam gdzie się da, w czosnku też, bo to ogromna oszczędność czasu, wody do podlewania. Tylko trochę się boję chorób grzybowych. No nic, będzie rozpoznanie bojem ;)
Cebulki powietrzne wysiewa się na jesienie, ale jak masz niezamarzniętą ziemię to zrób to teraz. 20 x 1 cm, głębokość 2 cm.Telimenka pisze:Kiedy wysiewacie cebulki powietrzne? Też sobie ususzyłam trochę w tym roku i myślę ich posiać wiosną w doniczce. A potem przesadzić do gruntu. Nigdy nie siałam cebulek powietrznych czosnku, ale wyobrażam go sobie -malutkie, cieniutkie szczypiorki,szczególnie tuż po wzejściu, łatwe do zgubienia i zagłuszenia w chwaściorkach. Dlatego wysieję do doniczki i potraktuję tak jak cebulkę z rozsady. Ma ktoś doświadczenie z uprawą czosnku (cebulek powietrznych) z rozsady?
Pikowanie jest nie na moje paluchy, Jest drobniejszy od porów. Żona to zlecała córce, a córka mojej wnuczce.
- Sybil
- 200p
Trochę sobie dołożysz roboty w ten sposób. Ale jeśli chodzi o to, czy się dobrze przyjmuje po pikowaniu to tak, ja część moich drobnych czosnków z cebulek powietrznych przepikowałam do rządków z czosnkiem, w miejsca, gdzie kilka "wypadło" po zimie. Ładnie się przyjął.Telimenka pisze:Kiedy wysiewacie cebulki powietrzne? Też sobie ususzyłam trochę w tym roku i myślę ich posiać wiosną w doniczce. A potem przesadzić do gruntu. Nigdy nie siałam cebulek powietrznych czosnku, ale wyobrażam go sobie -malutkie, cieniutkie szczypiorki,szczególnie tuż po wzejściu, łatwe do zgubienia i zagłuszenia w chwaściorkach. Dlatego wysieję do doniczki i potraktuję tak jak cebulkę z rozsady. Ma ktoś doświadczenie z uprawą czosnku (cebulek powietrznych) z rozsady?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A ja wczoraj posadziłam czosnek ,wykopałam rowek ,wsadziłam ząbki czosnku i zasypałam ziemią w kompostownika ,mam nadzieję ,że coś z tego wyrosnie
Asia

Asia