Truskawki - praktyczne porady dla początkujących
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 lip 2016, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: chwasty w truskawkach
To po co sadzic truskawki mam na mysli dla siebie skoro stosujesz ten randoup i potem zrec to chemie?? JAK się sadzi cokolwiek w szklarni do bez zadnej chemii nawóz naturalny do warzyw albo wcale nie dawać i też urosną
Tyle że nie mam szklarni a sadzę pod gołym niebem więc nasionek traw i chwastów pełno w powietrzu i cóż motyka nie rozwiązuje problemu.Sam mam chemio-wstręd ale mechanicznie nie rozwiąże się wszystkiego.Przy 50 krzakach tak ale nie przy 5000 chyba że masz ludzi od tego bo ja nie.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kalkulacja przy położeniu agrowłókniny wychodzi korzystnie. Jeśli masz 2000m2 truskawek, to włóknina wyniesie mniej niż 2tys. złotych, potem już same zalety, owoce czyste, ziemia nie wysusza się itp.
Posadzone późną jesienią ubiegłego roku.
Posadzone późną jesienią ubiegłego roku.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Mam piaseczek, to łopatą 30 metrów w pół godziny i mam usypane. Nawadnianie też jest nieodzowne, wychodzi nie drogo.
pozdrawiam Ludwik
Piasek dla truskawek to bajka u mnie nie jest tak wesoło.Najgorzej po zbiorach ''klepisko'',4razy glebogryzarką w rządku jeżdżę i to bez rewelki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Mam ciężką glebę i u mnie dobre efekty przynosi zasilanie jej w kwasy humusowe .
Czyli dokładnie czym?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 lip 2016, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zapewne biohumus
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Szczerze powiedziawszy to nigdy nie stosowałam biohumusu ,jakoś nie kojarzy mi się za dobrze.
Stosowałam rosahumus ,humistar ,pewnie jest tego więcej .
Stosowałam rosahumus ,humistar ,pewnie jest tego więcej .
Czyli pewnie rodzaj torfu z właściwym odczynnikiem ?
Niektórzy to by randapem pewnie potraktowali - bo co tam i tak na sprzedaż. Ale Unia powoli bierze się za randap, bo plantatorzy zbyt dużo tego używają. Przy dużych powierzchniach trudno jest ręcznie wszystko wypielić. Dosyć uniwersalnym herbicydem na chwasty jest Nicorn 040 SC bądź McPA 300 SL. Ten ostatni dobrze radzi sobie przede wszystkim z chwastami dwuliściennymi. Mają w sobie substancje czynne wpływające na zahamowanie wzrostu chwastów a następnie ich obumieranie. Specyfikację i skład obu można znaleźć chociażby na Generiks.
Środków jest masa tylko ja dość specyficznie do nich podchodzę.Nie każdy herbicyd jest taki jak go opisują w ulotkach,wiadomo randap bierze wszystko a te specjalne środki nie zawsze działają na truskawki tak niewinnie.