Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
gdyby była pewnośc,że to 500 szt 1 odmiany a nie np. siewek kupione jako tzw. tuja żywopłotowa...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
część na zdjęciach wygląda jakby rosła na nadsypanej wąskiej skarpie koło boiska? te mają sucho, mogą być jeszcze podsikiwane z drugiej strony siatki....Przed zimą podlewać,żeby miały wilgoć w ziemi, one nie śpią jak zrzucające liście, a wiatr i mróz i słońce wysuszają i thuje bronią się przed tym brązowiejąc.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
wilgoć i magnez na zimę mogą zmniejszyć brązowienie łusek zimą, widząc zdjęcia to jednak nie zalecam nawożenia azotowego (np. azofoską) przez najbliższe lata (w wyżej podanych terminach) bo już go miały chyba nie mało sądżąc po mocno "wybięgniętym"pokroju,jedynie te mniejsze podlewać częściej, można wiosną leciutko uszczknąć czubki tych wyższych, żeby je trochę wyhamować;
wygląda na thuja orientalis, siewki zapewne, na wietrznym, suchym i słonecznym stanowisku podczas mroźnej zimy mogą być nawet ciemnobrązowe zimą-nie jest to choroba tylko fizjologia, gatunek ten bowiem pochodzi z cieplejszego klimatu niż ten w Polsce.
wygląda na thuja orientalis, siewki zapewne, na wietrznym, suchym i słonecznym stanowisku podczas mroźnej zimy mogą być nawet ciemnobrązowe zimą-nie jest to choroba tylko fizjologia, gatunek ten bowiem pochodzi z cieplejszego klimatu niż ten w Polsce.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Jeśli chodzi o to boiski, to jest to parking dla aut dla mnieszkanóców osiedla.
Jełsi chodzi o płot to taki dziadek zrobił
a że faktycznie wygląda jak kolejowy co zrobić, ważne że skuteczny na tyle, że w środku miasta moge mieć działeczke
Jeśli chodzi o skarpę to faktycznie może to tak wyglądać, ale to niże to jest ścieżka taką "wykuła" teściowa aby oddzielić cześć na warzywa od części na tuje. sporo juz wiem jak je wzrownac będę probowal wiosna
Dzięki wielkie za wszystko. pozdrawiam!
Jełsi chodzi o płot to taki dziadek zrobił

Jeśli chodzi o skarpę to faktycznie może to tak wyglądać, ale to niże to jest ścieżka taką "wykuła" teściowa aby oddzielić cześć na warzywa od części na tuje. sporo juz wiem jak je wzrownac będę probowal wiosna
Dzięki wielkie za wszystko. pozdrawiam!
- MariaTeresa
Skoro twierdzisz,że źle to uzasadnij dlaczego!zofjas pisze:raczej odwrotnie tych niższych.MariaTeresa pisze: można wiosną leciutko uszczknąć czubki tych wyższych, żeby je trochę wyhamować;
Miałam na studiach pytanie w tym zakresie i odpowiedziałam tak ja Ty i było źle
Bo ja sprawdziłam już ten sposób nie jeden raz, na dosadzanych żywopłotach u znajomych
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- MariaTeresa
Nie ma czegoś takiego jak tuja kolejowa-chyba że regionalna gwara w Twojej okolicy, prawidłowa nazwa Thuja orientalis (=Biota orientalis)-żywotnik wschodnikMirekL pisze:Płot nie jest kolejowy, tylko tuja.
Powszechnie po stacjach kolejowych sadzona w niektórych regionach naszego pięknego kraju.
Czytaj ze zrozumieniem, a i pisać by się przydało tak, aby inni ze zrozumieniem przeczytać mogli.

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
Jest zasada podstawowa im silniejsze przycięcie tym silniejsze przyrosty i tego uczył prof. Pindel.MariaTeresa pisze:Skoro twierdzisz,że źle to uzasadnij dlaczego!zofjas pisze:raczej odwrotnie tych niższych.MariaTeresa pisze: można wiosną leciutko uszczknąć czubki tych wyższych, żeby je trochę wyhamować;
Miałam na studiach pytanie w tym zakresie i odpowiedziałam tak ja Ty i było źle
Bo ja sprawdziłam już ten sposób nie jeden raz, na dosadzanych żywopłotach u znajomych
Szczególnie dotyczy to niesymetrycznych koron drzew.
Wiele jest spraw gdzie logika zawodzi ale tego też uczył na fizjologii + prof Stefan Myczkowski +
zofjas
Przecież też napisałem- żywotnik wschodni. Wczoraj..MariaTeresa pisze:Nie ma czegoś takiego jak tuja kolejowa-chyba że regionalna gwara w Twojej okolicy, prawidłowa nazwa Thuja orientalis (=Biota orientalis)-żywotnik wschodnikMirekL pisze:Płot nie jest kolejowy, tylko tuja.
Powszechnie po stacjach kolejowych sadzona w niektórych regionach naszego pięknego kraju.
Czytaj ze zrozumieniem, a i pisać by się przydało tak, aby inni ze zrozumieniem przeczytać mogli.

Po łacinie też wiem...

A co do cięcia to wszyscy mają rację
Silnie cięta gałąż jabłoni zostaje pobudzona do wydawania silniejszych przyrostów. Cięta słabo zakłada więcej pąków kwiatowych i daje słaby przyrost. Dlatego też ta zasada- słabe tniemy mocniej. Kwestia hormonalna.
W przypadku żywopłotu z żywotnika (jaki by on nie był
) ta zasada nie obowiązuje- to jest zimozielone i inaksza fizjologia po prostu. Większe tniemy mocniej i tyle. Zredukowany aparat asymilacyjny oraz okres, który musi upłynąć na zastartowanie nowych stożków wzrostu powoduje osłabienie przyrostu.

Silnie cięta gałąż jabłoni zostaje pobudzona do wydawania silniejszych przyrostów. Cięta słabo zakłada więcej pąków kwiatowych i daje słaby przyrost. Dlatego też ta zasada- słabe tniemy mocniej. Kwestia hormonalna.
W przypadku żywopłotu z żywotnika (jaki by on nie był