Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia Cz.2
-
- 50p
- Od: 24 lis 2010, o 12:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia Cz.2
Co robicie na zimę z hostami? U mnie prawie wszystkie skończyły wegetację, jeszcze dobrze wygląda orange marmolade, ma zupełnie nowe kolory.
Joanna
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Joanno jeżeli hosty są w gruncie to nic nie robimy
jeżeli masz ochotę i czas to można pozbierać-wyrwać liście, ale na to jeszcze czas
A doniczki należałoby gdzieś zakamuflować, zakopcować ewentualnie schować do garażu

A doniczki należałoby gdzieś zakamuflować, zakopcować ewentualnie schować do garażu

Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
-
- 50p
Fabi dziękuję za odpowiedź, martwi mnie tylko, ze gdy zebrałam liście, hosty są takie nagie, może chociaz je przykryc ziemią lub korą?
Joanna
- Mirana
- 100p
- Od: 21 kwie 2015, o 14:57
Ja swoje okrywam korą, ale nie wiem, czy jest to konieczne.
U mnie za to, COŚ wyżera mi korzenie moich host. Dziury w ziemi jak po krecie, korytarze porobione w głąb, ale czytałam, że krety nie żywią się korzeniami, więc to chyba nie kret... Żeruje właśnie tu gdzie jest wilgotno i gdzie rosną hosty z paprociami. Już mi dwie dwuletnie hosty zmarnowało
Macie może pomysł co to mogłoby być? Z hosty poniżej została sama "czapka".

U mnie za to, COŚ wyżera mi korzenie moich host. Dziury w ziemi jak po krecie, korytarze porobione w głąb, ale czytałam, że krety nie żywią się korzeniami, więc to chyba nie kret... Żeruje właśnie tu gdzie jest wilgotno i gdzie rosną hosty z paprociami. Już mi dwie dwuletnie hosty zmarnowało

"Proszę, weź tego hibiskusa, Mirana. Wiem, że u ciebie każda złamana, chora roślinka dostanie nowe życie".
NornicaMirana pisze:Żeruje właśnie tu gdzie jest wilgotno i gdzie rosną hosty z paprociami. Już mi dwie dwuletnie hosty zmarnowałoMacie może pomysł co to mogłoby być? Z hosty poniżej została sama "czapka".

Pozdrawiam Paweł
- lili.ana
- 50p
- Od: 29 sie 2009, o 20:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam, U mnie też od paru lat nornice robią spore spustoszenie. Na rabacie z hostami są stale 2-3 wejścia do ich nor. Chyba więc je lubią. Nie pomaga wsypywanie żadnych antynornicowych granulek.
- Mirana
- 100p
- Od: 21 kwie 2015, o 14:57
Ja właśnie straciłam kolejną, już dość dużą hostę 

"Proszę, weź tego hibiskusa, Mirana. Wiem, że u ciebie każda złamana, chora roślinka dostanie nowe życie".
W Grudniu?
Dlaczego nie stosujecie ziarna na gryzonie jeśli to chodzi o nornicę? przecież to jedyny rozsądny sposób.
Dlaczego nie stosujecie ziarna na gryzonie jeśli to chodzi o nornicę? przecież to jedyny rozsądny sposób.
Pozdrawiam Paweł
-
- 50p
Mirana, wielka szkoda zwłaszcza, ze był to dość duży egzemplarz, ja jestem ciekawa co z moich będzie w tym roku. Czy wyjdą wszystkie. Ze ślimakami sobie kompletnie nie radziłam w zeszłym roku i coś mi podżerało moje hosty i nie tylko (liście).
Joanna
-
- 50p
Cisza zimowa trwa, u mnie Orange Marmolade zaczęła wypuszczać pierwszy liść, chyba idzie wiosna.
Joanna
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Joanno cisza bo ... wciąż mamy zimę.
Tegoroczna zima przepiękna i najważniejsze,że w odpowiednim czasie okryła nasze roślinki puchową kołderką.
Dzięki temu wiosna powinna być mniej stresowa.
Pozdrawiam z Mazur
Tegoroczna zima przepiękna i najważniejsze,że w odpowiednim czasie okryła nasze roślinki puchową kołderką.
Dzięki temu wiosna powinna być mniej stresowa.
Pozdrawiam z Mazur

- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moich host jeszcze nie widać
Ale dziwi mnie to co piszecie o nornicach.
Ja mam działkę w lesie, nornice na stanie, można powiedzieć, że służą za narzędzie spulchniające glebę
ale jak do tej pory, na szczęście, żadnej hosty mi nie zjadły.
Ale dziwi mnie to co piszecie o nornicach.
Ja mam działkę w lesie, nornice na stanie, można powiedzieć, że służą za narzędzie spulchniające glebę

ale jak do tej pory, na szczęście, żadnej hosty mi nie zjadły.
Pozdrawiam
Magda
Magda
Bo nie wiedzą co dobre.......
Pierwszy raz widzę aby ktoś chwalił nornice no cóż......mało masz widocznie do stracenia. Niestety takie nory w moim przypadku powodują usychanie roślin, i niszczenie ich systemu korzeniowego
dlatego toleruję "moje" dzikie koty i kunę która jak widzę obudziła się z zimowego snu.

Pierwszy raz widzę aby ktoś chwalił nornice no cóż......mało masz widocznie do stracenia. Niestety takie nory w moim przypadku powodują usychanie roślin, i niszczenie ich systemu korzeniowego

Pozdrawiam Paweł