Potrawy Wigilijne
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Potrawy Wigilijne
Nie wiem jaki jest przepis Kalo, ale robiłam swego czasu topielca często.
Najlepszy wychodzi jak się nie wałkuje ciasta tylko rozciąga rękami.
Super szarlotka z niego wychodziła. A na wierzch kładłam właśnie takie " kęski" urwane rozpłaszczone
delikatnie, jak się zrumieniły to pychota, kruchutkie, drożdżowe ciasto.
Na świeżo jeszcze ciepłe jest kruche i dla mnie najsmaczniejsze, a jak postoi już przez noc to już takie nie jest,
ale też b. dobre.
U mnie na Wigilię to muszą być obowiązkowo śledzie, nie ważne jak przyrządzone, w każdej postaci.
Najlepszy wychodzi jak się nie wałkuje ciasta tylko rozciąga rękami.
Super szarlotka z niego wychodziła. A na wierzch kładłam właśnie takie " kęski" urwane rozpłaszczone
delikatnie, jak się zrumieniły to pychota, kruchutkie, drożdżowe ciasto.
Na świeżo jeszcze ciepłe jest kruche i dla mnie najsmaczniejsze, a jak postoi już przez noc to już takie nie jest,
ale też b. dobre.
U mnie na Wigilię to muszą być obowiązkowo śledzie, nie ważne jak przyrządzone, w każdej postaci.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co do mrożenia pierogów gotowanych czy surowych dodam że zawsze mrożę surowe lekko podsuszone. Rozkładam na tacce w zamrażarce i po zamrożeniu zsypuję do woreczka. Do spożycia wrzucam do gorącej wody stopniowo i pojedynczo bez wcześniejszego rozmrażania. Jeśli się stykają wtedy moją się rozpaść.
Jeśli chodzi o mrożenie ryb to do mrożenia ryb się nie myje, tylko wyciera z krwi i śluzu. Rozmraża się w wodzie i myje dokładnie. W ten sposób zamrożone ryby nie tracą smaku , są jak świeże.
Może komuś przydadzą się moje rady.
Jeśli chodzi o mrożenie ryb to do mrożenia ryb się nie myje, tylko wyciera z krwi i śluzu. Rozmraża się w wodzie i myje dokładnie. W ten sposób zamrożone ryby nie tracą smaku , są jak świeże.
Może komuś przydadzą się moje rady.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Czy ktoś gotuje na Wigilię zupę rybną z głów karpia ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Mirek19
- 1000p
Dodajesz śmietanę do zupy ?
Pozdrawiam, Mirek
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Głowy karpia i płetwy wygotowuję razem z dzwonkami i robi mi to za naturalną żelatynę.
- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Kontakt:
Nie dodaję śmietany (to nabiał, nie jest postny), nie dodaję żelatyny (jest wieprzowa).
Beata
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ja tez nie, ale coś musi galaretę 'kleić' - a klajstrem jest właśnie to, co wygotowuje się z ości i płetw. Bo u mnie karp w galarecieacia1065 pisze:nie dodaję żelatyny (jest wieprzowa).
- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Kontakt:
Liczymy:
1. Śledzie (3 - 4 rodzaje)
2. Chałka
3. Karp w galarecie
4. Barszcz czerwony
5. Uszka z grzybami
6. Ziemniaki
7. Karp smażony
8. Czerwona kapusta
9. Gołąbki z ryżem i grzybami
10. Kutia
11. Kompot z suszu
12. Ciasta (piernik, makowiec, cwibak)
1. Śledzie (3 - 4 rodzaje)
2. Chałka
3. Karp w galarecie
4. Barszcz czerwony
5. Uszka z grzybami
6. Ziemniaki
7. Karp smażony
8. Czerwona kapusta
9. Gołąbki z ryżem i grzybami
10. Kutia
11. Kompot z suszu
12. Ciasta (piernik, makowiec, cwibak)
Beata
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Prawo kanoniczne nie zabrania jedzenia nabiału, ale to zależy od miejsca zamieszkania i tradycji związanej z Bożym Narodzeniem. U mnie w domu rodzinnym oprócz innych potraw zawsze był śledź w śmietanie. Z tego co pamiętam to zupa rybna też była zabielana.
Ja natomiast podaję rosół rybny, dlatego że zupa jest sycąca i nie można już nic więcej zjeść.
Ja natomiast podaję rosół rybny, dlatego że zupa jest sycąca i nie można już nic więcej zjeść.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prawo kanonicznie od kilku lat w ogóle nie zabrania jedzenia mięsa w Wigilię. Ale chyba w niewielu domach się te nowe przepisy stosuje W końcu Wigilia tradycją stoi. Czytałam kiedyś w "Kuchni" jak wyglądał post w Polsce w XVI-XIX wieku. To co my mamy teraz to lajcik . Ponad połowa roku to były dni postne. Poszczono nie tylko w każdy piątek, ale również w każdą środę, plus Adwent i Wielki Post i różne dodatkowe dni postne. Nabiał był surowo zabroniony. Podobno na Kurpiach chłopi prawie zlinczowali francuskiego kardynała za to, ze w poście jadł ser. Morderstwo wydawało im się mniejszym grzechem niż złamanie postu
U mnie nabiał się w Wigilię jada, ale tradycyjne potrawy jak kapusta wigilijna, pierogi czy uszka go nie zawierają. Największe wzięcie mają smażone, panierowane kapelusze suszonych grzybów.
U mnie nabiał się w Wigilię jada, ale tradycyjne potrawy jak kapusta wigilijna, pierogi czy uszka go nie zawierają. Największe wzięcie mają smażone, panierowane kapelusze suszonych grzybów.
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Mirek19
- 1000p
A wcześniej na tych grzybach suszonych gotowała się zupa grzybowa. !
Też uwielbiam te smażone panierowane grzyby,które są smażone na patelni razem z karpiem
Też uwielbiam te smażone panierowane grzyby,które są smażone na patelni razem z karpiem
Pozdrawiam, Mirek