Potrawy Wigilijne
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Dodajesz śmietanę do zupy ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Głowy karpia i płetwy wygotowuję razem z dzwonkami i robi mi to za naturalną żelatynę.
- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie dodaję śmietany (to nabiał, nie jest postny), nie dodaję żelatyny (jest wieprzowa).
Beata
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ja tez nie, ale coś musi galaretę 'kleić' - a klajstrem jest właśnie to, co wygotowuje się z ości i płetw. Bo u mnie karp w galarecieacia1065 pisze:nie dodaję żelatyny (jest wieprzowa).

- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Kontakt:
Liczymy:
1. Śledzie (3 - 4 rodzaje)
2. Chałka
3. Karp w galarecie
4. Barszcz czerwony
5. Uszka z grzybami
6. Ziemniaki
7. Karp smażony
8. Czerwona kapusta
9. Gołąbki z ryżem i grzybami
10. Kutia
11. Kompot z suszu
12. Ciasta (piernik, makowiec, cwibak)
1. Śledzie (3 - 4 rodzaje)
2. Chałka
3. Karp w galarecie
4. Barszcz czerwony
5. Uszka z grzybami
6. Ziemniaki
7. Karp smażony
8. Czerwona kapusta
9. Gołąbki z ryżem i grzybami
10. Kutia
11. Kompot z suszu
12. Ciasta (piernik, makowiec, cwibak)
Beata
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Prawo kanoniczne nie zabrania jedzenia nabiału, ale to zależy od miejsca zamieszkania i tradycji związanej z Bożym Narodzeniem. U mnie w domu rodzinnym oprócz innych potraw zawsze był śledź w śmietanie. Z tego co pamiętam to zupa rybna też była zabielana.
Ja natomiast podaję rosół rybny, dlatego że zupa jest sycąca i nie można już nic więcej zjeść.
Ja natomiast podaję rosół rybny, dlatego że zupa jest sycąca i nie można już nic więcej zjeść.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prawo kanonicznie od kilku lat w ogóle nie zabrania jedzenia mięsa w Wigilię. Ale chyba w niewielu domach się te nowe przepisy stosuje
W końcu Wigilia tradycją stoi. Czytałam kiedyś w "Kuchni" jak wyglądał post w Polsce w XVI-XIX wieku. To co my mamy teraz to lajcik
. Ponad połowa roku to były dni postne. Poszczono nie tylko w każdy piątek, ale również w każdą środę, plus Adwent i Wielki Post i różne dodatkowe dni postne. Nabiał był surowo zabroniony. Podobno na Kurpiach chłopi prawie zlinczowali francuskiego kardynała za to, ze w poście jadł ser. Morderstwo wydawało im się mniejszym grzechem niż złamanie postu
U mnie nabiał się w Wigilię jada, ale tradycyjne potrawy jak kapusta wigilijna, pierogi czy uszka go nie zawierają. Największe wzięcie mają smażone, panierowane kapelusze suszonych grzybów.

U mnie nabiał się w Wigilię jada, ale tradycyjne potrawy jak kapusta wigilijna, pierogi czy uszka go nie zawierają. Największe wzięcie mają smażone, panierowane kapelusze suszonych grzybów.
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Mirek19
- 1000p
A wcześniej na tych grzybach suszonych gotowała się zupa grzybowa. !
Też uwielbiam te smażone panierowane grzyby,które są smażone na patelni razem z karpiem

Też uwielbiam te smażone panierowane grzyby,które są smażone na patelni razem z karpiem

Pozdrawiam, Mirek
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
U mnie w domu rodzinnym Babcia gotowała na Wigilię uchę na rybich głowach i płetwach (najczęściej z karpia). Barszcz na zakwasie i uszka z borowikami gotowała Mama. Dlatego zupy zawsze były dwie 
Obowiązkowo ryby: smażone karpie, sałatka śledziowa, drobne rybki słodkowodne lub śledziki w zalewie octowej.
Z potraw makowych nie mieliśmy nigdy kutii, tylko makaron z makiem i makowiec. Z ciast był jeszcze keks, piernik i czasem sernik, ale moja Mama też mówiła, że sernik nie jest postny i powinien czekać na pierwszy dzień Świąt, albo przynajmniej do powrotu z pasterki
.
Z kapusty postny "podłoże" i drugi, prawdziwy na mięsie na same Święta. Czasem pierogi z kapustą i grzybami albo z kaszą gryczaną i grzybami.
Grzybki gotowaliśmy na gęsto bez śmietany z mrożonych grzybów (moi rodzice zawsze jesienią jeździli na grzybobranie), to była moja ulubiona potrawa, taki grzybowy ciemny sos
Był tez kompot ze śliwek węgierskich, ale nie z suszonych, tylko taki słoiczkowany w sezonie.
W swoim domu gotuję kilka z tych potraw i co roku zmieniam, żeby przypomnieć sobie dawne smaki Świąt. Problem jest tylko z karpiem, bo nie ma chętnych oprawców. Ostatnio nawet zamiast karpia był łosoś, trochę mało tradycyjnie, ale naprawdę trudno się przełamać

Obowiązkowo ryby: smażone karpie, sałatka śledziowa, drobne rybki słodkowodne lub śledziki w zalewie octowej.
Z potraw makowych nie mieliśmy nigdy kutii, tylko makaron z makiem i makowiec. Z ciast był jeszcze keks, piernik i czasem sernik, ale moja Mama też mówiła, że sernik nie jest postny i powinien czekać na pierwszy dzień Świąt, albo przynajmniej do powrotu z pasterki

Z kapusty postny "podłoże" i drugi, prawdziwy na mięsie na same Święta. Czasem pierogi z kapustą i grzybami albo z kaszą gryczaną i grzybami.
Grzybki gotowaliśmy na gęsto bez śmietany z mrożonych grzybów (moi rodzice zawsze jesienią jeździli na grzybobranie), to była moja ulubiona potrawa, taki grzybowy ciemny sos

Był tez kompot ze śliwek węgierskich, ale nie z suszonych, tylko taki słoiczkowany w sezonie.
W swoim domu gotuję kilka z tych potraw i co roku zmieniam, żeby przypomnieć sobie dawne smaki Świąt. Problem jest tylko z karpiem, bo nie ma chętnych oprawców. Ostatnio nawet zamiast karpia był łosoś, trochę mało tradycyjnie, ale naprawdę trudno się przełamać

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- Mirek19
- 1000p
Tak 

Pozdrawiam, Mirek
- dotii
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
dziadek22,dziękuje .Powiedz mi jak się robi makaron z twarogiem ,nigdy tego nie robiłam .
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Makaronu z twarogiem na wigilię nie robię, ale czasami jak mi zostanie z obiadu to przesmażam na maśle i dodaję pokruszony twaróg , sól, pieprz do smaku. Nie wiem czy o taki makaron z twarogiem ci chodzi.
- dotii
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
Nigdy w takiej postaci nie jadłam ,ale wydaje się być ciekawy i smaczny 

Mój zielony raj.