Potrawy Wigilijne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Potrawy Wigilijne
Zdania jak zwykle podzielone . Ja mogę jeść kminek i w lodach pistacjowych , a wieprzowina czy kurczak doprawione jedynie solą ,pieprzem i sporą ilością kminku nie ma sobie równych.
Podaję przepis na ciekawą sałatkę ze śledziami , która od kilku lat pojawia się u mnie nie tylko na wigilię.
Około 0,5 kg śledzi w zalewie z Biedronki lug innego Lidla pokroić w paski (zalewę zachować), 1 opakowanie kotletów sojowych ugotować wg. przepisu, odcisnąć z wody , namoczyć w zalwie przez kilkanaście minut i też odcisnąć, pokroić w paski. 4-5 cebul i kilka ogórków konserwowych (6-8 w zależności od wielkości ) pokroić w półplasterki, słoiczek konserwowej papryki albo jedna świeża- pokroić.Dodać kilka zierenek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, cukier, ocet, sól i pieprz do smaku. Wlać pół szklanki oleju, wymieszać i niech się przegryza.
Podaję przepis na ciekawą sałatkę ze śledziami , która od kilku lat pojawia się u mnie nie tylko na wigilię.
Około 0,5 kg śledzi w zalewie z Biedronki lug innego Lidla pokroić w paski (zalewę zachować), 1 opakowanie kotletów sojowych ugotować wg. przepisu, odcisnąć z wody , namoczyć w zalwie przez kilkanaście minut i też odcisnąć, pokroić w paski. 4-5 cebul i kilka ogórków konserwowych (6-8 w zależności od wielkości ) pokroić w półplasterki, słoiczek konserwowej papryki albo jedna świeża- pokroić.Dodać kilka zierenek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, cukier, ocet, sól i pieprz do smaku. Wlać pół szklanki oleju, wymieszać i niech się przegryza.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Inne śledzie - na Wigilię (ale nie tylko): płaty solone (matjasy) pokroić na kawałki, a cebulę w grubsze półtalarki, układać w słoiku warstwami i zalewać olejem do równego poziomu. Są gotowe do jedzenia po dwóch dniach.
Śledzie, wiadomo, jak śledzie, ale ta cebula jest fantastyczna!
Śledzie, wiadomo, jak śledzie, ale ta cebula jest fantastyczna!
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
A jakaś sałatka ze śledzi w occie? Kupiłam śledzie w occie, ale nie chcę robić takiej z jabłkiem i ogórkiem, może ktoś coś podrzuci sprawdzonego?
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
U mnie w domu, potrawę wigilijną stanowi kaszka manna na sztywno z sokiem. Od dziecka ją pamiętam i do chwili obecnej ją u siebie podaję. Przyznam szczerze, że co roku czekam właśnie na tą kaszkę podaną z kompotem czereśniowym. Czy coś takiego w ogóle może być potrawą wigilijną i jada się u kogoś?
Pozdrawiam Jarek
-
A kisiel z owsa?
- onectica
A ta kasza to na mleku czy na wodzie?
Na słodko to u nas kutia (pszenica, mak i mnóstwo bakalii), u teściowej "pszenica" (czyli rzeczywiście pszenica - czysta, ewentualnie z cukrem lub miodem) i koniecznie... pączki. Domowe, ma się rozumieć, tylko mniejsze, niż w ciągu roku.
Na słodko to u nas kutia (pszenica, mak i mnóstwo bakalii), u teściowej "pszenica" (czyli rzeczywiście pszenica - czysta, ewentualnie z cukrem lub miodem) i koniecznie... pączki. Domowe, ma się rozumieć, tylko mniejsze, niż w ciągu roku.
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
To zmora mojego dzieciństwa...u siebie nie podaję i wspominam z odrazą.Ten ''zapach''...kaLo pisze:A kisiel z owsa?
Na szczęście m. też nie lubi.Więc spokój.W domu rodziców też już odeszli od tego.Choć lubili.Sporo roboty z nim.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
A moczkę jadacie? O ile jeszcze makówki przełknę, to to pieroństwo, piernik z pasternakiem marchewką, pietruszką, selerem, owocami suszonymi, orzechami przeróżnymi, zalane piwem, lub co gorsze rosołem z karpia prześladuje mnie do dziś.
A siemieniotkę? Ta zupa była dla mnie bardziej zjadliwa ale ile roboty przy niej było.
A siemieniotkę? Ta zupa była dla mnie bardziej zjadliwa ale ile roboty przy niej było.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
U mnie główne danie,to był ten kisiel owsiany i łamańce.Łamańce to taki twardy placek z mąki i wody.Łamało się go i zalewało słodką wodą makową.Te placki dość długo musiały tak się moczyć i nie były 'rozciapciane'.Pycha .Jadło się cały wigilijny dzień,bo w ferworze przygotowań-głód był w domu .W święta też chętnie się do tych łamańców wracało.
-
Jaka szkoda, że tyle fajnych potraw odeszło do lamusa
- onectica
Łamańce były na sodzie i koniecznie musiały być pieczone na kuchennym blacie. Teraz nie ma blatów, nie ma łamańców...
-
A grill albo patelnia grillowa może być?
- onectica
Próbowałam. Teoretycznie coś z tego wychodzi, ale to zupełnie nie to samo.