Uprawa tulipanów w donicy

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiedy sadzić tulipany do doniczek.

Post »

Eksperymentować zawsze możesz,ale światło i niższą temperaturę musisz w takim przypadku im zapewnić.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przy szybie temp. 16-19 stopni w porywach - to może się uda. Mam dwie takie doniczki, ale chyba na razie zrobię eksperyment tylko z jedną.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Bez względu na wynik pokaż za czas jakiś efekty. ;:173
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, że pokażę.
Awatar użytkownika
lili.ana
50p
50p
Od: 29 sie 2009, o 20:24

Post »

Cieszę się, że temat został odgrzebany. Już wiem dlaczego do tej pory nie udawało mi się pędzenie tulipanów w domu. Po wysadzeniu trzymałam je w warunkach pokojowych nie zapewniając okresu schłodzenia. Pięknie wyrastały i zawiązywały pąki, które jednak zawsze zamierały.
Pozdrawiam Liliana
Zapraszam do moich wątków:
Sprzedam/zamienię
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj wstawiłam doniczkę do domu (ponieważ w nocy w mojej okolicy było -5 stopni miałam problem z "wyrwaniem" jej z ziemi w ogródku - wyglądało to mniej więcej tak jak w wierszu o rzepce ;:306 ), na razie postawiłam w chłodniejszym pomieszczeniu 14-15 stopni przy szybie południowego okna i dopiero w poniedziałek wniosę do kuchni na południowy parapet 16-19 stopni-niestety pod parapetem jest kaloryfer, ale jestem dobrej myśli. Oczywiście cyknęłam zdjęcia i postanowiłam robić je co 3-4 dni.
Awatar użytkownika
lili.ana
50p
50p

Post »

Ninia Z przyjemnością będę śledzić postępy w Twojej uprawie. Ja niestety nie mam już żadnych cebulek do poeksperymentowania. bo wszystkie jesienią wysadziłam do gruntu.
Pozdrawiam Liliana
Sprzedam/zamienię
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ninia ja bym nie wnosiła do kuchni, w tym chłodniejszym będą się lepiej rozwijać. Już takie eksperymenty przerabiałam. :roll:
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednak zaryzykuję. Mam w ogrodzie zadołowaną jeszcze jedną taką doniczkę (sadząc je miałam plan, że wyjmę je jednocześnie, by zakwitły w tym samym czasie). Jeśli mi się nie uda z tą, to tą drugą:
-albo zostawię w tym chłodniejszym pomieszczeniu, a gdy zakwitną to wniosę wtedy do kuchni,
-albo wyjmę z dołownika dopiero w kwietniu i postawię przed wejściem do domu.
Pewnie wybiorę tą pierwszą wersję, bo na wejście do domu to też mam przygotowaną (tulipany i hiacynty)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Właśnie dopiero jak w chłodniejszym miejscu zakwitną, można je wnosić do ciepłego. Ładniejsze, choć w domu krótko kwitną. Ja już tylko na schody szykuję co roku.
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozpoczynam fotorelację:
Po wniesieniu do domu obmyta doniczka, w której mam nadzieję niedługo zakwitną (tulipan triumph red-white - 5szt. i narcyz tazetta geranium - 3szt. / podaję nazwy takie jakie były umieszczone na opakowaniach). Widać, że "wykluwa się jedno coś":

Obrazek

Obrazek

Wstawione w ładniejszą doniczkę (coby nie straszyła ta produkcyjna) i za chwilę powędrowała na parapet 14 stopni::

Obrazek

Zdjęcia robione dziś rano (po 3 dniach), zaraz po wniesieniu do kuchni na cieplejszy parapet (widać, że mimo, iż stały wcześniej w temp.14 stopni-to i tak szybko wystawiły noski - 5szt.-na razie nie wiem czy to tulipany, czy narcyzy)
Obrazek

Dziś mają na razie 17 stopni

Obrazek

Nie wytrzymałam i jednak dziś przyniosłam tą drugą zadołowaną doniczkę (tulipan triumph lilac-5szt. i narcyz large-cupped salome - 3szt.) - zaraz ją przenoszę na chłodniejszy parapet na 3 dni:
Obrazek
Awatar użytkownika
lili.ana
50p
50p

Post »

Ninia - śledzę, jak obiecałam. A może ktoś dla porównania wstawi fotolerację ze swoich zmagań?
Pozdrawiam Liliana
Sprzedam/zamienię
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
grzes993
200p
200p
Od: 24 wrz 2015, o 20:36
Kontakt:

Re: Uprawa tulipanów w donicy

Post »

grzes993 pisze:Myślę, że to dobry czas na posadzenie tulipanów przeznaczonych do kwitnienia w święta Bożego Narodzenia. W tamtym roku zaspałem troszkę i tulipanów na święta nie było...

zdjęcie z 20 XII 2015:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/efa9ff65cb6a680a
No i zakwitły :heja

odmiana Christmas Carol

Obrazek
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

grzes993 ja wsadzałam tulipany z narcyzami do doniczek wrzesień/październik-o czym pisałam w wątku: "Kiedy sadzić tulipany do doniczek", teraz od 2 tyg. stoją w domu-dopiero rosną-mają ok. 5-6cm (nie zależało mi by kwitły na święta, bo mam sporo kwitnących grudników, za to w styczniu już nic mi nie będzie kwitnąć w domu- no i właśnie szykuję je na styczeń). Napisz mi po jakim czasie od wniesienia do domu Ci zakwitł i w jakiej temp. go trzymałeś?-po raz pierwszy sadziłam do doniczki i nie mogę się już doczekać efektów (w jednej mojej książce wyczytałam, że powinny zakwitnąć po 2 tyg. od wyjęcia doniczki z dołownika-ale chyba coś pomylili, bo ja już prawie dwa tyg. trzymam w cieple i są takiej wielkości jak pisałam wyżej).
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

grzes993, a ja jestem ciekawy kiedy sadziłeś do doniczki i jak długo poddałeś chłodzeniu?

Tu na Forum, już kilka razy pisałem o pędzeniu i przyśpieszaniu tulipanów.

Ninia, sadzenie tulipanów do doniczek 1 października gwarantuje kwitnienie na 8 marca, czyli trzeba przenieść doniczki do domu 20 lutego. Czasami udaje się to na 14 lutego (dobór odpowiedniej odmiany), wtedy należy wnieść donice do ciepłego pomieszczenia pod koniec stycznia.
Optymalna temperatura w której powinny rosnąć rośliny to 15-17°C. Wyższa temperatura, to gorsza jakość roślin, niższa, to lepsza jakość, ale dłuższy czas oczekiwania.
W książce podano prawidłowy czas wzrostu roślin. Twoje tulipany chłodziły się zbyt krótko i na pewno poniesiesz porażkę.
Dobrze dobrałaś odmianę - z grupy Triumph. Te nadają się do pędzenia.

Obrazek

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”