Keiki (nowy przyrost) - porady
Re: Keiki (nowy przyrost) - porady
Spróbuj przesadzić. Nie widzę tu wcale podłoża I uważaj przy namaczaniu/podlewaniu, żeby woda nie dostała się do liści i stożka wzrostu keiki.
A więc tak - storczyki, które prawie zamordowałam wypuszczają keiki, pierwszy wydaje mi się, że za ja jakiś miesiąc będę mogła odciąć? Pakować go w keramzyt czy od razu podłoże do storczyków? Musze kupować malutką doniczkę dla niego czy wystarczy taka standardowa? Ps ma jakieś dziwne kropeczki na liściach, powinnam się martwić?
Kolejne dwa na drugim storczyku jeszcze potrzebują trochę czasu, mam nadzieję że "matka" nie umrze w tym czasie
Kolejne dwa na drugim storczyku jeszcze potrzebują trochę czasu, mam nadzieję że "matka" nie umrze w tym czasie
Szczerze mówiąc, nie oddzielałabym keiki rosnącego w podłożu. Mam takiego falenopsisa, który wypuścił 3 keiki przy roślinie matecznej. Teraz zaczyna kwitnienie i trzy sadzonki wypuściły pędy. Myślę, że będzie bardzo ciekawie wyglądał, kiedy wszystkie pędy zakwitną.
Keiki z pędu możesz oddzielić, kiedy korzonki będą odpowiednio długie. Możesz je wsadzić do podłoża storczykowego/keramzytu. Doniczka musi być mała- w dużej korzenie zaczną gnić.
Keiki z pędu możesz oddzielić, kiedy korzonki będą odpowiednio długie. Możesz je wsadzić do podłoża storczykowego/keramzytu. Doniczka musi być mała- w dużej korzenie zaczną gnić.
Okej dzięki za rady, z tym największym jeszcze zaczekać, tak?
Myślisz o tym przy podłożu? Zostawiłabym go, żeby sam wrósł w podłoże.
Czy keiki muszą mieć korzenie przed odcięciem ich, czy puszczą korzonki już w podłożu po posadzeniu??
Ja bym nie ryzykowała odcinaniem roślinki nie mającej korzonków. Lepiej poczekać. Co ci szkodzi
Zgadzam się Poczekaj. Korzonki muszą mieć kilka centymetrów, żeby sadzonka się zadomowiła w podłożu
Pęd na którym jest nowy przyrost powoli zasycha,obawiam się że tych korzonków się nie doczekam.
A u mnie z tego dziwaczka co rósł w korzeniach wychodzi pomału roślina zrobiłam mu miejsce i korzonki puścił, a nawet pęd kwiatowy.
Udało mi się uchodować 5 keiki na łodygach które rosną już samodzielnie i również po tak krótkim czasie zaczynają kwitnąć. A mówią że dopiero po 2 latach zawita młoda roślina.
A co do zasychania mam od siostry mini storczyk który nie ma korzeni ma tylko 2 liście i jeszcze się trzyma nie wiem jak długo. na razie jest jędrnny trzymam go w plastikowym pojemniku pod przykryciem a na spodzie trochę wody oczywiście korzenie nie dotykają wody.
Udało mi się uchodować 5 keiki na łodygach które rosną już samodzielnie i również po tak krótkim czasie zaczynają kwitnąć. A mówią że dopiero po 2 latach zawita młoda roślina.
A co do zasychania mam od siostry mini storczyk który nie ma korzeni ma tylko 2 liście i jeszcze się trzyma nie wiem jak długo. na razie jest jędrnny trzymam go w plastikowym pojemniku pod przykryciem a na spodzie trochę wody oczywiście korzenie nie dotykają wody.
- kinia34
- 200p
- Od: 17 wrz 2016, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Słuchajcie to znowu ja czy one nie powinny zostać na wiosnę umiejętnie jakoś porozdzielane ,przesyłam zdjęcia bo może dlatego nie kwitną bo nie mają miejsca ,dosłownie jedno w drugie wchodzi z Tym,trzeba będzie zrobić chyba porządek ,dość dziwacznie rosną bo mają "posklejane,, korzenie jakby zrośnięte z matka a niektóre z niej wyrastają a w innych nie widać wcale matki przez korzonki
Kinia34
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli młode mają po kilka korzonków, to myślę, że możesz je rozdzielić. Po wyjęciu roślin z doniczki, kiedy zaczniesz je oczyszczać ze starego podłoża, przynajmniej część keików powinna oddzielić się sama, albo z bardzo niewielką Twoją pomocą. Ze względu na mały rozmiar roślinek, posadziłabym je do małych plastikowych kubeczków albo odpowiednio przyciętych butelek 0,5l. Trzeba je będzie również podlewać częściej, niż większe rośliny, gdyż podłoże będzie szybciej przesychać.
Moim zdaniem Twoje rośliny nie kwitną, bo zdecydowały się na wypuszczenie nowych roślin i przez to nie chce im się kwitnąć. Na kwitnienie odrostów jednak będziesz musiała poczekać.
Moim zdaniem Twoje rośliny nie kwitną, bo zdecydowały się na wypuszczenie nowych roślin i przez to nie chce im się kwitnąć. Na kwitnienie odrostów jednak będziesz musiała poczekać.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Osobiście, mam wielką satysfakcję , gdy któryś z moich domowych storczykowatych obdaruje mnie w swoje dzieci, basal keiki. Te maleństwa przy odpowiedniej pielęgnacji odwdzięczają się, kwitnąc równie pięknie jak roślina macierzysta. Podobno to nie tak częste 'zjawisko', więc bardzo się cieszę, że mnie się zdarzyło już kilkukrotnie doglądać 'storczykowe dzieciątka'.
Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich miłośników storczyków
Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich miłośników storczyków