Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania cz.2
A ja dałbym do chłodniejszego pomieszczenia, żeby spowolnić wzrost. Należy uwzględnić, że o tej porze roku jest zbyt mało słońca, co może spowodować, że nowe liście mogą być węższe i cieńsze.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Ładny ten czerwony.
U mnie zakwitł zgodnie ze zdjęciem: pojedynczy czerwony
a to trzecia sztuka z białych - niby pojedynczych (tu niezgodne z etykietą-ale to była miła niespodzianka), zakwitły jednocześnie trzy pędy (i dziś zauważyłam, że chyba "ryje się" czwarty):
(przepraszam, że nie odwróciłam zdjęć w odpowiednią stronę).
U mnie zakwitł zgodnie ze zdjęciem: pojedynczy czerwony
a to trzecia sztuka z białych - niby pojedynczych (tu niezgodne z etykietą-ale to była miła niespodzianka), zakwitły jednocześnie trzy pędy (i dziś zauważyłam, że chyba "ryje się" czwarty):
(przepraszam, że nie odwróciłam zdjęć w odpowiednią stronę).
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
Kupłam trzy hippeastra w tesco bez oglądania cebul niestety, bo były całe obsypane substratem. Jedna z nich była miękka i bez brązowej łuski, cała jasnozielona. Teraz ładnie zakwitła ale cebula wciąż jest zupełnie miękka i zielona. Jak z nią postępować?
A jak korzenie? Cebula trzyma się w podłożu sztywno? Jeśli tak, postępuj z nią , tak jak z innymi hippeastrami. Wg mnie powoli wytworzy łuski.
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cebula podczas kwitnienia mięknie, nie jest to nic złego. Do wytworzenia pędu kwiatowego i kwiatów potrzeba bardzo dużo energii, w czasie kwitnienia i po cebula jest po prostu miękka ponieważ wykorzystuje zapasy zgromadzone w liściach spichrzowych (tak, tak, cebula składa się z liści ). W czasie wegetacji cebula odzyska wigor.
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
Dziękuję za odpowiedź.
U mojego przekwitniętego łodygi zrobiły się żółte, takie miękkie i "zflaczałe", jakby przezroczyste (na pewno nie ma mokro!)- wcześniej czytałam tu w wątku, ze powinny zasychać. Czy to nie jest coś niepokojącego? Liście ma dość masywne, sztywne, wyglądają na zdrowe, bez żadnych plam. Co mam z nimi (łodygami) zrobić: zostawić, bo w końcu zaczną zasychać, czy lepiej odciąć?
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wszystkie łodygi kwiatowe po prostu zasychają, to byłoby za piękne Część łodyg żółknie, robi się taka jakby przezroczysta, u podstawy pęd wręcz może magazynować wodę. Najlepiej jest zerwać pęd kilka centymetrów nad cebulą (można obciąć ale rany szarpane szybciej wysychają ze względu na większą powierzchnie parowania), z pędu może wylać się nawet woda. Taki skrócony pęd zostawiamy aż obeschnie całkowicie. Miałem taki przypadek kilka razy, cebula nie ucierpiała ale lepiej nie czekać tylko usunąć pęd. Próba usunięcia od razu całego pędu raczej się nie powiedzie ponieważ pęd się po prostu urwie nie wychodząc z cebuli dlatego proponuje taki sposób.
Dzięki, idę pourywać.