Pigwa - informacje o uprawie
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pigwa-informacje
Mam ważne pytanie : ile lat może pociągnąć pigwa w naszym klimacie? Oszacujcie mi wiek swoich egzemplarzy, jeśli bylibyście łaskawi.
Ja myślę że spokojnie tak długo jak np tu (Francja) 50-70+/_20 lat i dalej rosną http://translate.google.pl/translate?hl ... rev=search
Nie mogę edytować ale znalazłem jeszcze w Sopocie, drzewo około 80cioletnie http://reichel.pl/bdp/tree/view/98
Jak tam kiedyś będę to zrobię fotę
Jak tam kiedyś będę to zrobię fotę
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Ekstra, wielkie dzięki Pelikano za te przykłady.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 mar 2010, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pigwa - informacje i kiedy zaowocuje ?
greatwave
przeczytaj parę stron do tyłu -były opinie;0
hannaa
przeczytaj parę stron do tyłu -były opinie;0
hannaa
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
Moja pigwa pospolita Bereczki jest już drugi rok w gruncie. Bardzo chętnie siadają na niej mszyce, ale poza tym jest bezproblemowa. Tylko, że jeszcze nie doczekałam kwiatów. Drzewko ma słoneczne stanowisko (strona południowa) i około 130 cm wysokości. Jest po jednym cięciu formującym. Czy ktoś może byłby w stanie mi podpowiedzieć, w jakich miesiącach pojawiają się na pigwie kwiaty? Ile lat miały Wasze drzewka jak Wam pierwszy raz zakwitły?
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Moje trzy pigwy mają już po 12 lat, wyglądają znakomicie, w zasadzie nie chorują, nie mają zasychających konarów.
Myślę, że w naszym klimacie spokojnie pociągną kilkadziesiąt lat, o ile nie zdarzy się jakaś katastrofa.
Myślę, że w naszym klimacie spokojnie pociągną kilkadziesiąt lat, o ile nie zdarzy się jakaś katastrofa.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja Bereczki zakwitła następnej wiosny po posadzeniu. Jest na S1. Na jarzębie zakwita też bardzo szybko, ale wiąże słabiej.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Cześć wszystkim na forum
Mam pytanie, jesienią planuję posadzić w ogrodzie pigwę, jednak zastanawia mnie, czy pigwa karłowa Bereczki na s1 jest samopylna?
Czytałem, że w większości pigwy są samopylne, ale wolę się dowiedzieć, jak to jest w tym konkretnym przypadku.
Pozdrawiam
Mam pytanie, jesienią planuję posadzić w ogrodzie pigwę, jednak zastanawia mnie, czy pigwa karłowa Bereczki na s1 jest samopylna?
Czytałem, że w większości pigwy są samopylne, ale wolę się dowiedzieć, jak to jest w tym konkretnym przypadku.
Pozdrawiam
Jest samopylna. Mam u siebie w ogródku jeden krzew. Gdy kwitnie, to aż huczy od pszczół, ae przecież nie ma innego. Może mieć 7-8 lat. Zawsze jest sporo owocu. No i nie jest wyższy niż do pasa.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Przez 7 lat tylko dopasa to, chyba nie pigwa. U mnie po roku 2 m wys nie jest wyjątkiem.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Re: Pigwa - informacje o uprawie ,owocowanie
Jaka podkładkę kupić aby zaszczepić pigwę ? Na wcześniejszych stronach była mowa o Sorbus aucuparia - Jarząb pospolity . Na czym jeszcze można szczepić, kto próbował (i w jakim terminie) ?