Echeveria
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Echeveria
A ja mogę tylko dodać, że z niektórymi miałem problem tylko zimą, gdy w cieple przy małej ilości słońca się wyciągały. Dlatego zacząłem je od jakiś trzech lat zimować w niskiej temperaturze. Oprócz tego, tez nigdy nie miałem z nimi większych problemów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
"Niska", czyli jaka?
Ja się jednak trochę obawiam zejść niżej, niż 13-15 stopni z sukulentami.
Ja się jednak trochę obawiam zejść niżej, niż 13-15 stopni z sukulentami.
- norbert76
Powiem tak, zimuje w temperaturze ok. +5 do +8, ale odpowiednio zahartowane, w zeszłym roku wytrzymały nawet przez parę nocy spadki temperatur do ok. minus 3 stopni. Trzymałem je dość długo na zewnątrz, bo do połowy listopada. Dopiero wtedy przeniosłem je na zimowisko.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kinia34
- 200p
- Od: 17 wrz 2016, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kinia34
- norbert76
Jeśli podlewasz ją prawidłowo, czyli pozwalasz całkowicie przeschnąć ziemi, zanim podlejesz, rośnie w przepuszczalnej mieszance, to wszystko jest w porządku. Eszewerie w miarę wzrostu gubią dolne liście.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To i ja dopytam. Hartować, to znaczy wystawiać do niższej temperatury na jakiś czas i wydłużać to? Moje eszewerie zaczynają się wyciągać, a to dopiero początek sezonu zimowego. Stoją na parapecie, a pod nim jest grzejnik. Przysunęłam je bardzo blisko szyby. Grzejniki ciepłe są popołudniami i wieczorami. W dzień jest chłodniej, ale chyba im i tak za ciepło. Mam do dyspozycji nieogrzewany ganek, wystawa południowa.
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
- norbert76
Jeśli dotychczas stały tylko w cieple, to należałoby je stopniowo aklimatyzować. Moje zimuję w temperaturze poniżej +10, wystawiam na wiosnę na zewnątrz i tak stoją do pierwszych przymrozków. Ogólnie polecam trzymać w sezonie na zewnątrz, bo wtedy o wiele lepiej będą wyglądać i po zimowaniu w niskiej temperaturze powinny łatwiej kwitnąć.
Jeśli chodzi o zimowanie, to ważna rzecz:
temperatura nie powinna spaść poniżej ok. +5 - +6 stopni i poniżej ok. + 12 nie podlewasz w ogóle przez całą zimę. Czyli zimujesz na sucho.
Jeśli chodzi o zimowanie, to ważna rzecz:
temperatura nie powinna spaść poniżej ok. +5 - +6 stopni i poniżej ok. + 12 nie podlewasz w ogóle przez całą zimę. Czyli zimujesz na sucho.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
No to ganek odpada. Nie mierzyłam tam temperatury, ale jak jest duży mróz, to sądzę, że spada poniżej +5. No chyba, że zima będzie łagodna. Pozostaje mi zatem stryszek, ale tam znowu okno jest małe, ale też południowe. Dziękuję.
Per aspera ad astra
- norbert76
Jeśli na tym stryszku będziesz miała niskie temperatury, to małe okno powinno wystarczyć, bo sukulenty przy takich temperaturach i suchym podłożu praktycznie wstrzymują wzrost. Jedyny minus to taki, że na wiosnę będziesz musiała na nowo aklimatyzować do słońca, ale to już mniejszy problem. 

Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
A więc stryszek. I ona da radę bez kropli wody całą zimę? Niewiarygodne.
Per aspera ad astra
Co zrobić z tym kaktusem?
Witam, jestem tu nowy i mam pytanie. We wrześniu od znajomej dostałem 1 "kwiatka" na nowe mieszkanie i był to kaktus. Jakiś czas temu zauważyłem, że z niego wyrasta kolejny kaktus i nie wiem co z nim zrobić, tzn czy to delikatnie usunąć i przesadzić, czy pozostawić? Nie mam pojęcia nawet co to za odmiana kaktusa. Może ktoś pomóc? Z góry dziękuję.

Re: Co zrobić z tym kaktusem?
To nie jest kaktus. Jest to eszeweria albo coś podobnego, nie jestem ekspertem. To co nazwałeś nowym kaktusem to będzie niebawem kwiatek. Nie ruszaj tego.
Re: Co zrobić z tym kaktusem?
Ok, dziękuję
- ivonar
Jak pisałam w innym wątku, zajrzałam na strych, odwiedzić sukulenty. Eszeweria żyje, tylko jakaś taka mizerna i blada, choć zielona
Listki nie marszczą się, ale też i jędrne, jak latem, nie są. Czy to możliwe, że te rośliny zimą tak wyglądają
Warunki ma właściwe, wg porad.

Per aspera ad astra
- norbert76
Tak, brak słońca niższa temperatura i związane z tym rzadsze podlewanie. Powiem tak, ja zimuje w niskiej temperaturze i przez zimę o nich zapominam. Kolejny rok dają radę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta