Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
Re: Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
Teraz powinna wejść w okres zimowego spoczynku. Powinna stać przy oknie. Trzeba ją spryskiwać mgiełką wodną. Patrząc przez lupę x3 na pędy na ich wierzchołki wzrostu sprawdzać czy nie pojawiają się przędziorki lub ich pajęczynki. Temperatura powinna być nieco niższa od pokojowej. Podlewanie na podstawkę, a nie na ziemię w doniczce.
Cytryna nie powinna rosnąć w postaci jednego pędu ale 10 cm nad ziemią powinna się rozkrzewiać.
Zrób zdjęcia swoich cytryn stawiając obok linijkę z widoczną podziałką. Wtedy napiszę co i kiedy zrobić.
Cytryna nie powinna rosnąć w postaci jednego pędu ale 10 cm nad ziemią powinna się rozkrzewiać.
Zrób zdjęcia swoich cytryn stawiając obok linijkę z widoczną podziałką. Wtedy napiszę co i kiedy zrobić.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje dojrzewają, mimo wcześniejszego ataku wełnowców:
Udanych plonów.
Magda
Magda
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
Okaz jak malowany W tym roku moja ma maluchy i w nie nie inwestuje bo stoi na zimnej klatce schodowej. W ubiegłym roku musiałam wazon pod cytrynę podstawić bo mi drzewko wywracała Smakowo szału nie ma ale satysfakcja....
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
-
- 10p - Początkujący
- Od: 16 lip 2015, o 17:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziadku, zrobię zdjęcia, jak będę przy czasie
Ile taka cytryna dojrzewa?
Ile taka cytryna dojrzewa?
Pozdrawiam - Justyna
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Mariusz, ja bym spróbowała czymś ścisnąć i okręcić.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Obetnij.Mariusz1985 pisze:Mam taki problem z cytrynką, łodyga pękła na pół za sprawą kotka. Co z tym zrobić? Związać ścisnąć? Obciąć?
Listki z kawałkiem pędu wsadź do wilgotnego piasku, przykryj czymś przeźroczystym. Będziesz miał sadzonki dla siebie i do rozdawania.
3 - 6 miesięcy.duju pisze:Ile taka cytryna dojrzewa?
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Moim zdaniem te porady są całkowicie błędne. Cytrusami zajmuję się przeszło czterdzieści lat. Nie wolno, powtarzam nie wolno podlewać cytrusów za pomocą podsiąkania (czyli lejąc wodę na podstawek). Efektem tego będzie gnicie korzeni. Może to także doprowadzić do śmierci rośliny. Cytrusy lepiej przesuszyć, niż przelać wodą. Podczas odpoczynku jesienno-zimowego należy roślinie zapewnić temperaturę zbliżoną do 12 stopni i minimalne podlewanie. W tej temperaturze cytrus wpada w hibernację, dlatego potrzebuje tak mało wody. Nawet braki w dostępie do światła w tej temperaturze nie są tak groźne, jak przelanie.dziadek22 pisze:Teraz powinna wejść w okres zimowego spoczynku. Powinna stać przy oknie. Trzeba ją spryskiwać mgiełką wodną. Patrząc przez lupę x3 na pędy na ich wierzchołki wzrostu sprawdzać czy nie pojawiają się przędziorki lub ich pajęczynki. Temperatura powinna być nieco niższa od pokojowej. Podlewanie na podstawkę, a nie na ziemię w doniczce.
Co do prowadzenia skierniewickiej to ja preferuję drzewko. Nie należy uszczykiwać czubków wzrostu a wręcz przeciwnie, powinno się obcinać boczne gałązki. Moja skierniewicka jest wysoka na 2 metry. Jej pieniek jest już wyprostowany. Ma owoce.
---1 sty 2017, o 11:31---
Ponieważ jestem nowy to nie wiedziałem że nie mogę dodać fotek z pewnym opóźnieniem, więc stąd post pod postem.
Na pierwszej fotce widoczne są trzy owoce na skierniewickiej. Dojrzewają na zimowisku. Temperatura +12 stopni, doświetlanie 10 godzin dziennie.
Na drugiej fotce widać część moich cytrusów. Skierniewicka pomimo że stoi na podłodze, wyraźnie góruje nad pozostałymi cytrusami które stoją na krzesłach.
-
- ---
- Od: 18 gru 2016, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Senior ma rację. Tym bardziej, że na dnie doniczki powinno się dać jakiś kruszec, by nadmiar wody mógł swobodnie spływać z doniczki, więc podlewanie na podstawek niewiele da.
- Senior
Wręcz zabije roślinę, szczególnie teraz jak mamy tak mało światła. Nigdy nie należy w ten sposób podlewać cytrusów!
Po to dajemy drenaż na dno doniczki, aby nadmiar wody wypłynął na podstawkę z której natychmiast wylewamy wodę.
Po to dajemy drenaż na dno doniczki, aby nadmiar wody wypłynął na podstawkę z której natychmiast wylewamy wodę.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Ale jeśli chodzi o formę, to krzaczasta nie zapewni dobrego owocowania? Lubię krzaczaste.
Pozdrawiam Anida
- Senior
Zapewni tak samo jak drzewko. Ja lubię jak cytrusy mają kształt drzewek. Po wyniesieniu na taras pięknie się prezentują. Cytrynie skierniewickiej bardzo trudno nadać kształt drzewka, jest bardzo niesforna.