Pigwa - informacje o uprawie
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pigwa - informacje o uprawie ,owocowanie
Można jeszcze na pigwie (S1), na głogu lub gruszy. Ja robiłem na głogu i na jarzębie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Rozumiem ,że z pozytywnym skutkiem ? Zdecyduje się na zakup jarzębiny, jest dość tania i poeksperymentuje . Na jakiej wysokości szczepić ? Czym wyżej tym lepiej ?
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem czy jest sens eksperymentować. W szkółkach dość łatwo kupić pigwę podkładkową (najczęściej i najlepsza S1).
Jeżeli już eksperymenty to przydałby się standard, właśnie drzewka na pigwie do których można się odnieść obserwując drzewka na innych podkładkach.
W okolicy Skierniewic (raczej niedaleko od Łowickiego) jest kilka szkółek, może sprzedają pigwę.
Jeżeli już eksperymenty to przydałby się standard, właśnie drzewka na pigwie do których można się odnieść obserwując drzewka na innych podkładkach.
W okolicy Skierniewic (raczej niedaleko od Łowickiego) jest kilka szkółek, może sprzedają pigwę.
Pozdrawiam,
J
J
- seedkris
Pigwę podkładkową S1 można samemu dość łatwo rozmnożyć przez sadzonki.
- hafciarz
- 200p
leff - już mam kupione drzewka w szkółkach z okolic Skierniewic i nie do końca jestem zadowolony. Gdy wyprodukuję sobie samemu będę miał satysfakcję tym bardziej ,że mam dostęp do zrazów odmian o jakich tylko sobie wymarzę. Oczywiście interesują mnie stare odmiany.
seedkris -dzięki za podpowiedz ale wtedy dodatkowo będę miał rok do tyłu. Chyba zdecyduję się na zakup w szkółce podkładki , sprzedają po 50 sztuk to zostanie mi i na gruszki.
seedkris -dzięki za podpowiedz ale wtedy dodatkowo będę miał rok do tyłu. Chyba zdecyduję się na zakup w szkółce podkładki , sprzedają po 50 sztuk to zostanie mi i na gruszki.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Właśnie chodziło mi o zakup podkładek w tych szkółkach a nie gotowych drzewek.
Pozdrawiam,
J
J
- hafciarz
- 200p
leff przepraszam Cię nie doczytałem, jeszcze mnie "sylwester trzyma". Myślałem że chodzi Ci o gotowe drzewa.
Człowiek zrobił się wygodny , podkładki poszukam w internecie.
Człowiek zrobił się wygodny , podkładki poszukam w internecie.
- seedkris
Ja tej pigwy podkładkowej S1 nie kupowałem. Kupiłem pigwę Bereczki na pigwie S1. Drzewko posadziłem do donicy. Rozrosło sie i wybiły pedy z podkładki. I te pędy ukorzeniłem. Na własne potrzeby wystarczyło. Zrobiłem na nich gruszę azjatycką i pigwę.
- hafciarz
- 200p
Jaka odmianę azjatyckiej szczepiłeś?
kto ma listę odmian pigwy dostępnych i owocujących w naszym kraju ? Które warto zasadzić.
kto ma listę odmian pigwy dostępnych i owocujących w naszym kraju ? Które warto zasadzić.
- seedkris
Ja mam Bereczki i jestem zadowolony. Owoców więcej niż dam radę przerobić z 1 drzewka.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Podziel się doświadczeniem, co robisz z pigwy, bo ja mam z tym co rok problem
ania1590
Ja też dorzucę tutaj swoje trzy grosze; mam obecnie cztery odmiany pigwy: Bereczki, Lescovac, Vranija i Miakkopłodnaja , drzewka są już dosyć duże , ponad 10-cio letnie , owocują obficie, prawie co roku.
Najlepiej wyrośnięte i najbardziej dorodne idą na nalewkę słodką z miodem lipowym, pozostałe przeznaczam na konfitury( 50% pigwa, 25%Antonówka i 25% grusza Bonkreta W.) i kompoty.
Pigwa jest też doskonała na kompoty ale łącznie z innymi owocami, takimi jak: jabłko, porzeczka czerwona, czy dereń jadalny. Oczywiście owoce ze skórką, tylko pokrojone i z usuniętymi gniazdami nasiennymi.
Najlepiej wyrośnięte i najbardziej dorodne idą na nalewkę słodką z miodem lipowym, pozostałe przeznaczam na konfitury( 50% pigwa, 25%Antonówka i 25% grusza Bonkreta W.) i kompoty.
Pigwa jest też doskonała na kompoty ale łącznie z innymi owocami, takimi jak: jabłko, porzeczka czerwona, czy dereń jadalny. Oczywiście owoce ze skórką, tylko pokrojone i z usuniętymi gniazdami nasiennymi.
- seedkris
Ja, znaczy żona, robi drzem i nalewki. Do kaczki, jako nadzienie jest wyśmienita. Pigwa, jabłko boiken i żurawiny, to wspaniałe nadzienie do drobiu.