Kosmos - Onętek
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kosmos - Onętek
Edyta, u mnie to możliwe. Mogły rozsiać się same moje odmianowe kosmosy.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnesko...Możliwe że zadziałał azot, bo krzaki były bujne i grubołodygowe. Na pewno nasiona były kupne, ale torebka nie zachowała się. Trudno mi więc powiedzieć jaka firma i jak z terminem. Posiane były na dość marnej ziemi, ale w pobliżu krzaków, którym moja pani nawozu nie żałuje.
Kosmos chętniej kwitnie na uboższej glebie. Gdy gleba jest zasobna w składniki pokarmowe, to roślina produkuje dużo liści i żadnego kwiatu 

- Agneska
Dominika, niekoniecznie. Zobacz na zdjęcia moich kosmosów rosnących na zasobnej glebie (średnio ciężkie mady rzeczne, blisko koryta Wisły), bo taką mam w ogrodzie - str. 36, 37 i wcześniejsze. Mnóstwo pięknych kwiatów:) Bez żadnej magii. Nie są nawożone dodatkowo z wyjątkiem kompostu. Ale tuż obok rosną nawożone regularnie róże. To nieprawda zatem, że na zasobnej glebie jest mnóstwo liści i żadnych kwiatów.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Agneska
A oto dowód jak dobrze potrafią rosnąć kosmosy na żyznej ziemi, moje tegoroczne kosmosy wyhodowane na urodzajnych madach rzecznych:
w czerwcu i lipcu:
w sierpniu:

w czerwcu i lipcu:
w sierpniu:
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Agneska
Piotr, to odmiana Double Click, która nie powtarza cech matecznych przy wysiewie samodzielnie zebranych nasion. Niestety trzeba co roku kupować nasiona. Ale dobrze wschodzą i nie marnują się. Ja kiełkowałam je na ligninie i przenosiłam do małych pojemników. Rozsada jest łatwa do wyprodukowania.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- lili.ana
- 50p
- Od: 29 sie 2009, o 20:24
Oj, jakie cuda! Dobrze wiedzieć, że są tak różnorodne.Agneska pisze:A oto dowód jak dobrze potrafią rosnąć kosmosy na żyznej ziemi, moje tegoroczne kosmosy wyhodowane na urodzajnych madach rzecznych:
Z czym ja do ludzi - z tą jedną skromniutką odmianą.
- Agneska
Liliana - kompozycje z jednego koloru są równie piękne. Ja po prostu kupiłam torebkę nasion Double Click, gdzie była mieszanka różnych kolorów. Inne odmiany kosmosów są też według mnie śliczne, na przykład te najpopularniejsze, pojedyncze "Sensation". Od dawna je uprawiam w moim ogrodzie i te ostatnie wysiewam bezpośrednio do gruntu.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Muszę kupić Double click, mam już muszelkowy, też jest fajny. Lubię mieszanki, bo to zawsze jakaś niespodzianka, no chyba, że komuś zależy na jednokolorowej rabacie.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Agneska
Też uprawiałam muszelkowy 'Sea Shells' i niestety również nie powtarza cech rośliny matecznej przy siewie nasion z własnego zbioru.
Anida - czy siejesz go bezpośrednio do gruntu? Ja do tej pory robiłam rozsadę.
Anida - czy siejesz go bezpośrednio do gruntu? Ja do tej pory robiłam rozsadę.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Siałam do gruntu, ale ilością nie powalał, poza tym siałam go na działce 200 km od domu, więc nie był dopilnowany i trochę go też mszyce zjadły. W tym roku zrobię rozsadę. Kupiłam już nowe nasionka, szkoda, że odmianowe nie powtarzają cech.
Pozdrawiam Anida
Agneska, no to widać, że loteria
Jednym kwitnie, innym nie. Ale to pewnie zależy tez od miejsca posiania, może w cieniu gorzej kwitną.

Takie właśnie kosmosy uzyskałam z upraw nasion z pełnych kwiatów w kolejnym pokoleniu, było też kilka pełnych, ale nie za dużo. Na zdjęciu tego nie widać ale te kwiaty były b.duże, większe od standardowego onętka, w różnych odcieniach jasnego różu i bieli.
W tym roku postaram się, w końcu, o nasiona kosmosu cupcakes, bo choruję już na tą odmianę od roku.
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
- lili.ana
- 50p
- Od: 29 sie 2009, o 20:24
No, to korzystając z Waszy doświadczeń, rozejrzę sie po sklepach za nowymi nasionami. Mam mało miejsca na działce, szkoda więc mi go na wysiewanie pozyskanych nasion, skoro nie ma pewności, że znów tak ładnie zakwitną. Najbardziej podobają mi się sadzone w skupisku.