Borówka amerykańska - 8 cz
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Przesadzić to się wszystko da tylko jakie będą tego konsekwencje i czy się opłaci.
Pozdrawiam. Jacek
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W Polsce przez internet można kupić sadzonki 10letnie borówki wykopywane z ziemi. Borówkę się dosyć łatwo przesadza ze względu na niewielki system korzeniowy. Oczywiście trzeba krzaczek wykopać z bryłą korzeniową i jakoś zabezpieczyć na czas przewiezienia żeby korzenia nie przesuszyć.
Ja bym próbował.
Ja bym próbował.
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki, spróbuję .
Krzaczki mają mniej niż 10 lat i przesadzać planuję dopiero wiosną. Teraz bym nie ryzykowała.
Krzaczki mają mniej niż 10 lat i przesadzać planuję dopiero wiosną. Teraz bym nie ryzykowała.
Pozdrawiam. Sławka
Hej ja się zetknąłem z teorią, że do przesadzania roślin na jesień, okopuje je się na wiosnę naokoło w taki sposób, aby przeciąć naokoło korzenie. Efekt jest taki że roślina funkcjonuje dalej i nie niszczy się tak systemu korzeniowego.
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Borówka powinna być osłonięta od wiatru, moja nie do końca jest osłonięta, jakie są skutki uboczne ?
borówki mam ogrodzoną może na siatkę naciągnę jakąś siatkę maskującą która nie będzie przepuszczała tak wiatru ?
borówki mam ogrodzoną może na siatkę naciągnę jakąś siatkę maskującą która nie będzie przepuszczała tak wiatru ?
Idąc tą drogą borówki powinny być w szklarni Widziałeś kiedyś plantację borówki ? Ona twoim zdaniem była osłonięta ?robert16zgas pisze:Borówka powinna być osłonięta od wiatru, moja nie do końca jest osłonięta, jakie są skutki uboczne ?
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Widziałem, ale w książkach pisze że lubią osłonięte miejsca, stąd moje pytanie,
- toldi
Z osłanianiem krzewów jest tak, że wiatr z północy obniża temperaturę i owoce będą później dojrzewały, w wyjątkowych przypadkach wichura może powodować spadanie dojrzałych owoców ale to musiało by naprawdę szarpać krzakami w odkrytym polu. Zalecenia odnośnie osłaniania mogą być jeszcze spowodowane tym, że w uprawie w USA średnia temp na plantacjach jest wyższa niż u nas a wiadomo że jak cieplej to lepiej i szybciej dojrzeją.
Pozdrawiam. Jacek
Ja Cię broń Boże nie krytykuję. Wiadomo, że im cieplej tym lepiej, tylko.... ile krzaków jesteś w stanie posadzić w takich warunkach ?robert16zgas pisze:Widziałem, ale w książkach pisze że lubią osłonięte miejsca, stąd moje pytanie,
Tu są ograniczenia. Jeden krzaczek to dopieścisz, będziesz chuchał i dmuchał ale przy kilkunastu ? a jak dojdą do tego inne rośliny "zacisznolubne"?
- toldi
To nie chodzi o takie zasłanianie, że mają rosnąć metr od południowej ściany budynku ale jak się da posadzić od północnego zachodu w pewnej odległości od plantacji szpaler wysokich krzaków albo jakieś drzewa bądź rośnie od tej strony zagajnik to to miejsce jest lepsze niż otwarte pole. Zależy też od rejonu kraju w górach i nad morzem raczej potrafi powiać a wtedy taka osłona coś da.
Pozdrawiam. Jacek
Jak myślicie jak plantacja by sąsiadowała z hodowili drobiu lub tym podobnym śmierdzącym zakładem to ten smród ma negatywny wpływ na owocowe/rośliny ?
- jolin
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 sty 2017, o 17:58
W lecie (tak, zdecydowanie za późno) kupiłam sadzonki borówek i posadziłam. Nie wiem jak przeżyją mrozy.. Ale do tej pory (do zimy) bardzo ładnie wyrosły, nie działo się z nimi nic złego, więc mam nadzieję, że na wiosnę będą wyglądały pięknie, zdrowo i w końcu będę mogła wyczekiwać owoców. Wyglądały pięknie, więc odpukać! Zawsze chciałam mieć borówki i w końcu się spełni.
Do wiosny z tymi borówkami można jeszcze wszystko zrobić. Proponuję przeczytać wątek o borówkach teraz niż za rok ale już ze łzami w oczach.