U Gabi na działce
- gabi2059
- 50p
- Od: 30 gru 2016, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U Gabi na działce
Witam.Na imię mam Gabriela ale wszyscy mówią mi Gabi.Zdecydowałam się wrócić na forum i otworzyć w końcu swój wątek. Od 2000r razem z mężem uprawiam działkę która wg kosmicznych pomiarów podobno ma 375m2.Jesteśmy trzecim pokoleniem uprawiającym tą działeczkę.Działka wcześniej należała do rodziców mojego męża a wcześniej do dziadków mojego męża.Na działce były różne etapy była działka warzywno -owocowa później warzywno -owocowo-kwiatowa.Niestety należę do osób które na tym skrawku chciałoby mieć wszystko.Na co popatrzałam to bardzo często kupowałam.Błędów popełniłam masę ,czego efektem były spore straty wśród roślin.Ostatnio działka jest zaniedbana bo raz że zajmuję się moją mamusią która ma 92 lata(cieszę się bardzo że jest z nami) , niestety ale sama często też nie czuję się najlepiej zwłaszcza jak temperatura podnosi się powyżej 24 stopni.Trudno ważne że mam kawałek ziemi na której mogę od czasu do czasu coś pogrzebać w ziemi czy spokojnie posiedzieć na werandzie z kawą wśród zieleni.Przecież chwasty to też zieleń. Na działce stoją dwie altanki nowa i stara .Mam nadzieję że kiedyś tą starą albo zburzę albo przerobię na schowek na narzędzia i niektóre przydaśki.
Ja moja mamcia i mężuś
Mamcia
Mamcia
Dawno temu tak było
Ja moja mamcia i mężuś
Mamcia
Mamcia
Dawno temu tak było
Re: U Gabi na działce
Gabi
Ale masz mnóstwo tulipanów I jakie piękne, szczególnie te fioletowe mi wpadły w oko.
Opowiedź coś o swojej działce, co na niej skrywasz ciekawego?
Ale masz mnóstwo tulipanów I jakie piękne, szczególnie te fioletowe mi wpadły w oko.
Opowiedź coś o swojej działce, co na niej skrywasz ciekawego?
- gabi2059
- 50p
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj, Gabi na Forum!
Widzę, że mamy podobnej wielkości działeczki, choć moja nieco mniejsza, bo zaledwie trzyarowa.
Twoja jest pięknie zagospodarowana, z mnóstwem ślicznych kwiatów.
Czy warzywka też uprawiacie?
Podagrycznik i u mnie się panoszy i mimo kilkuletniej walki nie mogę się go pozbyć. Wszystko dlatego, że sąsiadka zupełnie ignoruje to zielsko i nieustannie od niej do mnie przełazi.
Życzę Ci wspaniałej przygody wśród roślinek i sukcesów w ich uprawie oraz powodzenia w walce z podagrycznikiem.
Widzę, że mamy podobnej wielkości działeczki, choć moja nieco mniejsza, bo zaledwie trzyarowa.
Twoja jest pięknie zagospodarowana, z mnóstwem ślicznych kwiatów.
Czy warzywka też uprawiacie?
Podagrycznik i u mnie się panoszy i mimo kilkuletniej walki nie mogę się go pozbyć. Wszystko dlatego, że sąsiadka zupełnie ignoruje to zielsko i nieustannie od niej do mnie przełazi.
Życzę Ci wspaniałej przygody wśród roślinek i sukcesów w ich uprawie oraz powodzenia w walce z podagrycznikiem.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- gabi2059
- 50p
Dziękuję Lucynko za odwiedziny.Ja też byłam u ciebie w odwiedzinach tylko nie zostawiłam wiadomości.Bardzo mi się podoba twoja działeczka.Uprawiam warzywka i owoce tyle że warzywek teraz dużo mniej.Przede wszystkim pomidorki bo nie ma nic smaczniejszego jak swój naturalnie wyhodowany pomidor .Do tego trochę ogóreczków ,fasolki szparagowej,parę cebulek,szczypiorek i pietruszki naciowej.Mam też jabłonki,porzeczki na pniu ,agrest,jedną śliweczkę i borówki amerykańskie.Trochę za dużo no ale co zrobić jak mi się wszystko podoba .
Moje najbardziej ukochane roślinki-hosty
Spojrzenie na działkę
Na działce mam też trochę róż
Moje najbardziej ukochane roślinki-hosty
Spojrzenie na działkę
Na działce mam też trochę róż
- adamiec
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Witaj Gabi mam przerwę w spaniu i trafiłam twojego ogródka , widzę podobieństwo w uprawie,ja też chcę mieć wszystko i wychodzi mi totalny chaos.
Kocham ten mój skrawek ziemi i to jest moja radość na emeryturze, mam nadzieje będę tu zaglądać , jeżeli pozwolisz
Kocham ten mój skrawek ziemi i to jest moja radość na emeryturze, mam nadzieje będę tu zaglądać , jeżeli pozwolisz
- gabi2059
- 50p
Dziękuję Irenko za odwiedziny Widzę że nie jestem jedynym nocnym markiem.Irenko u mnie też jest chaos ale ja ten chaos lubię.Zapraszam Irenko, zaglądaj do mnie ile tylko chcesz
- adamiec
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Znowu mam przerwę , czekam na sen więc zaglądam do znajomych ogródków.Miło mi że odwiedziłaś mój skromny ogródek, może nie jest pięknie urządzony ale to jest to co bardzo kocham. . Piękne masz hosty a tak w ogóle widzę podobieństwo naszych ogródków , szkoda mi tylko że ja nie mam Mamy.
Pozdrawiam Twoją Mamę I życzę dużo zdrowia
Pozdrawiam Twoją Mamę I życzę dużo zdrowia
- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Gabi. Piękna działeczka, widać ją kochasz...jest na niej wszystko. Pięknie kwitnące tawułki, żurawki, hosty, liliowce..dużo by wymieniać. Pewnie latem większość czasu przebywasz na działce. . Daleko masz tą działeczkę . Ja sporo, dlatego od wiosny do jesieni mieszkamy tam na stałe. Pozdrawiam serdecznie.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gabi, masz przepiękne hosty!
Również bardzo ładne żurawki zauważyłam.
Także śliczniutkie różyczki!
Uprawiasz takie same warzywka jak ja. Tylko cebuli nie sadzę ani nie sieję. Szczypiorek uprawiam poza działką, a cebula nie chce mi rosnąć, więc ją sobie odpuściłam. Najwięcej miejsca poświęcam pomidorom, fasolkom i buraczkom.
Dobrego jutra, Gabi.
Również bardzo ładne żurawki zauważyłam.
Także śliczniutkie różyczki!
Uprawiasz takie same warzywka jak ja. Tylko cebuli nie sadzę ani nie sieję. Szczypiorek uprawiam poza działką, a cebula nie chce mi rosnąć, więc ją sobie odpuściłam. Najwięcej miejsca poświęcam pomidorom, fasolkom i buraczkom.
Dobrego jutra, Gabi.
Pozdrawiam. Lucyna
- gabi2059
- 50p
Dziękuję Irenko za wizytę .Przekazałam życzenia mamie ,również cię pozdrawia.Hosty to moje ulubienice jeśli będę mieć czas i siłę to w tym roku je wszystkie przesadzę w jedno miejsce bo na razie to są takie ,,porozsypywane,,.
Dziękuję Zuziu za odwiedziny.Działkę mam tak gdzieś ok 10km.Ostatnio nie jestem za często na działce nie zawsze mam czas na nią.Unikam też działki jak jest bardzo gorąco bo niestety ale mój organizm nie toleruje wysokich temperatur.
Dziękuję Lucynko za wizytę z tą cebulą to ostatnio u mnie coraz gorzej .Możliwe że ziemi może jest już zmęczona.Lucynko nie wyobrażam sobie działki bez warzywek czy owoców .Żałuję że działka nie jest z gumy.
Dziękuję Zuziu za odwiedziny.Działkę mam tak gdzieś ok 10km.Ostatnio nie jestem za często na działce nie zawsze mam czas na nią.Unikam też działki jak jest bardzo gorąco bo niestety ale mój organizm nie toleruje wysokich temperatur.
Dziękuję Lucynko za wizytę z tą cebulą to ostatnio u mnie coraz gorzej .Możliwe że ziemi może jest już zmęczona.Lucynko nie wyobrażam sobie działki bez warzywek czy owoców .Żałuję że działka nie jest z gumy.
Gabi, widać, że hosty, to Twoje ulubione, bo piękne są i takie wieeelkie Ja mam kilka, ale nie nie takie duże.
Może będziesz wiedziała jaka to odmiana? Bo kupiłam w szkółce, ale zgubiłam etykietę z nazwą
Tu pokazałam zdjęcie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p5728414
Ja tez nie wyobrażam sobie działki bez warzyw i owoców W lato siedzimy tam od rana do wieczora, więc przyjemnie sobie cos poskubać. A jak urodziły sie nam dzieci, to już w ogóle - truskawki, maliny, borówki - posadziłam obowiązkowo
Może będziesz wiedziała jaka to odmiana? Bo kupiłam w szkółce, ale zgubiłam etykietę z nazwą
Tu pokazałam zdjęcie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p5728414
Ja tez nie wyobrażam sobie działki bez warzyw i owoców W lato siedzimy tam od rana do wieczora, więc przyjemnie sobie cos poskubać. A jak urodziły sie nam dzieci, to już w ogóle - truskawki, maliny, borówki - posadziłam obowiązkowo
- gabi2059
- 50p
Piwonie podobno ma się nazywać,, Ewa,,
Pełne pierwiosnki są trzy kupione były dwie jasno kremowe jedna bordowa widać że ta jedna chyba zmieni kolor
Dominiko zobacz czy to nie Great Expectations lub Supernova
Mężuś odpoczywa na werandzie
Jeszcze raz piwonia krzewiasta niestety teraz jest mniejsza bo ktoś poodcinał gałęzie
Wiem że szkodnik ale taki milutki no jak taką zabić.A u mnie na działkach niestety większym szkodnikiem jest człowiek .
Hortensja
Pełne pierwiosnki są trzy kupione były dwie jasno kremowe jedna bordowa widać że ta jedna chyba zmieni kolor
Dominiko zobacz czy to nie Great Expectations lub Supernova
Mężuś odpoczywa na werandzie
Jeszcze raz piwonia krzewiasta niestety teraz jest mniejsza bo ktoś poodcinał gałęzie
Wiem że szkodnik ale taki milutki no jak taką zabić.A u mnie na działkach niestety większym szkodnikiem jest człowiek .
Hortensja