Marlenko też byłam zdziwiona, gdy po raz pierwszy znalazłam wiosną kępkę siewek dalii
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Co do nadwyżek, to okaże się na wiosnę.
Anida postaram się
Malwinko w sklepach dużo jest pomyłek wśród dalii. Lepiej rozglądaj się tu na forum wiosną, kiedy ludzie będą dzielić się nadwyżkami. oczywiście ze sklepu tez czasem można coś fajnego trafić
Dominiko dalie raczej nie powtarzają cech mamusi. Te proste o pojedyńczych płatkach mogą powtarzać, ale przy pozostałych marne szanse. Ale dzięki temu powstają ciągle nowe wspaniałe odmiany
Lucynko ja nigdy nie zbierałam nasion dalii. Siewki mam, jak same się rozsieją
Zwykle pozwalam im rozsnąć, czasem tylko przepikuję w inne miejsce. Faktycznie w większości są żółte, ale trafiają się perełki jak ta moja ciemno różowa, którą wcześniej pokazywałam.
Tereniu to dlatego, że u tych dużych obcinamy przekwitłe kwiaty, zeby nie szpeciły rośliny, więc zwykle nie mają sie z czego wysiać. A wypielić małe siewki też łatwo.
Ewelinko to jest właśnie piękne w daliach - szeroka gama kolorów. Niestety brak niebieskiego.... Co do wysiewów, to wolę nie planować... Mam całe dwa koszyczki nasion, wiec parapetów na pewno by nie starczyło. Ale mam jeszcze szklarenkę o 4 półkach
![;:306 ;:306](./images/smiles/2smiech.gif)
No i szklarenka zabezpieczona przed futrzakiem, bo on też lubi grzebac się w ziemi
Ewuniu a po co Ci piwnica? Trochę słomy, włókniny i można pięknie zakopcować karpy. Musiałyby być naprawdę duże mrozy, zeby głęboko ziemię zmrozić, zeby karpy przemarzły.
Gosiu ależ zaglądaj jak najczęściej
A jedna malutka dalia w ogrodzie na początek nie zaszkodzi...
Lodziu Ciebie akurat do dalii nie trzeba przekonywać
Imperial Wine - wysoka dalia o dużych kwiatach.
Inca - niziutka dalia o niewielkich kwiatach polecana do donic. Zakwitła jako pierwsza.
Co do następnej trochę mam watpliwości - trafiła do mnie pod zupełnie inną nazwą. Zidentyfikowałam ją jako Jamaica, ale zastanawiam się też nad dalią Mariska. Krzaczek średniej wysokości, kwiaty też nie za wielkie.
Jitterbug - niska dalia o niewielkich kwiatach, ale za to o bardzo ciekawym kolorze:
Junkyard Dog - wysoka, sztywna, prosta dalia. Kwiaty średniej wielkości. Mimo prostoty świetnie się prezentowała w ogrodzie.
![Obrazek](http://images82.fotosik.pl/273/00346191810140c6med.jpg)