Ogród ciągle w budowie 2016
- TerDob
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród ciągle w budowie 2016
Kasiu cudne masz te dalie - wszystkie , co jedna to piękniejsza
Niskie dalie wysiewałam i same wysiewały się u mnie i to różne kolory natomiast tak jak pisze Lucynka z dużych nie zauważyłam żadnych siewek , chyba że skutecznie je wyplewię .
Pozdrawiam cieplutko bo za oknem mroźno
Niskie dalie wysiewałam i same wysiewały się u mnie i to różne kolory natomiast tak jak pisze Lucynka z dużych nie zauważyłam żadnych siewek , chyba że skutecznie je wyplewię .
Pozdrawiam cieplutko bo za oknem mroźno
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj . Ha są i moje kolorki . Piękne te Twoje dalie . Wszystkie cudowne ale moja ulubiona kolorystyka to wszelakie róże, fiolety, biel . Do żółtych i pomarańczowych muszę dojrzeć . Jakie plany nasienne w tym roku ?? Starczy Ci parapetów ?? Pozdrawiam .
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Piękny daliowy zawrót głowy , ja nie mam ani jednej bo nie mam piwnicy i przechowanie ich zimową porą jest niemożliwe...ale podziwiać lubię
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jak tak dalej pójdzie, to będę szukała dalii
Chyba nie mogę tu wchodzić
Chyba nie mogę tu wchodzić
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu,Twój daliowy alfabet czyni cuda, nawet Gosia zaczyna wymiękać,nie mówiąc o mnie starej weterance
Marlenko też byłam zdziwiona, gdy po raz pierwszy znalazłam wiosną kępkę siewek dalii Co do nadwyżek, to okaże się na wiosnę.
Anida postaram się
Malwinko w sklepach dużo jest pomyłek wśród dalii. Lepiej rozglądaj się tu na forum wiosną, kiedy ludzie będą dzielić się nadwyżkami. oczywiście ze sklepu tez czasem można coś fajnego trafić
Dominiko dalie raczej nie powtarzają cech mamusi. Te proste o pojedyńczych płatkach mogą powtarzać, ale przy pozostałych marne szanse. Ale dzięki temu powstają ciągle nowe wspaniałe odmiany
Lucynko ja nigdy nie zbierałam nasion dalii. Siewki mam, jak same się rozsieją Zwykle pozwalam im rozsnąć, czasem tylko przepikuję w inne miejsce. Faktycznie w większości są żółte, ale trafiają się perełki jak ta moja ciemno różowa, którą wcześniej pokazywałam.
Tereniu to dlatego, że u tych dużych obcinamy przekwitłe kwiaty, zeby nie szpeciły rośliny, więc zwykle nie mają sie z czego wysiać. A wypielić małe siewki też łatwo.
Ewelinko to jest właśnie piękne w daliach - szeroka gama kolorów. Niestety brak niebieskiego.... Co do wysiewów, to wolę nie planować... Mam całe dwa koszyczki nasion, wiec parapetów na pewno by nie starczyło. Ale mam jeszcze szklarenkę o 4 półkach No i szklarenka zabezpieczona przed futrzakiem, bo on też lubi grzebac się w ziemi
Ewuniu a po co Ci piwnica? Trochę słomy, włókniny i można pięknie zakopcować karpy. Musiałyby być naprawdę duże mrozy, zeby głęboko ziemię zmrozić, zeby karpy przemarzły.
Gosiu ależ zaglądaj jak najczęściej A jedna malutka dalia w ogrodzie na początek nie zaszkodzi...
Lodziu Ciebie akurat do dalii nie trzeba przekonywać
Imperial Wine - wysoka dalia o dużych kwiatach.
Inca - niziutka dalia o niewielkich kwiatach polecana do donic. Zakwitła jako pierwsza.
Co do następnej trochę mam watpliwości - trafiła do mnie pod zupełnie inną nazwą. Zidentyfikowałam ją jako Jamaica, ale zastanawiam się też nad dalią Mariska. Krzaczek średniej wysokości, kwiaty też nie za wielkie.
Jitterbug - niska dalia o niewielkich kwiatach, ale za to o bardzo ciekawym kolorze:
Junkyard Dog - wysoka, sztywna, prosta dalia. Kwiaty średniej wielkości. Mimo prostoty świetnie się prezentowała w ogrodzie.
Anida postaram się
Malwinko w sklepach dużo jest pomyłek wśród dalii. Lepiej rozglądaj się tu na forum wiosną, kiedy ludzie będą dzielić się nadwyżkami. oczywiście ze sklepu tez czasem można coś fajnego trafić
Dominiko dalie raczej nie powtarzają cech mamusi. Te proste o pojedyńczych płatkach mogą powtarzać, ale przy pozostałych marne szanse. Ale dzięki temu powstają ciągle nowe wspaniałe odmiany
Lucynko ja nigdy nie zbierałam nasion dalii. Siewki mam, jak same się rozsieją Zwykle pozwalam im rozsnąć, czasem tylko przepikuję w inne miejsce. Faktycznie w większości są żółte, ale trafiają się perełki jak ta moja ciemno różowa, którą wcześniej pokazywałam.
Tereniu to dlatego, że u tych dużych obcinamy przekwitłe kwiaty, zeby nie szpeciły rośliny, więc zwykle nie mają sie z czego wysiać. A wypielić małe siewki też łatwo.
Ewelinko to jest właśnie piękne w daliach - szeroka gama kolorów. Niestety brak niebieskiego.... Co do wysiewów, to wolę nie planować... Mam całe dwa koszyczki nasion, wiec parapetów na pewno by nie starczyło. Ale mam jeszcze szklarenkę o 4 półkach No i szklarenka zabezpieczona przed futrzakiem, bo on też lubi grzebac się w ziemi
Ewuniu a po co Ci piwnica? Trochę słomy, włókniny i można pięknie zakopcować karpy. Musiałyby być naprawdę duże mrozy, zeby głęboko ziemię zmrozić, zeby karpy przemarzły.
Gosiu ależ zaglądaj jak najczęściej A jedna malutka dalia w ogrodzie na początek nie zaszkodzi...
Lodziu Ciebie akurat do dalii nie trzeba przekonywać
Imperial Wine - wysoka dalia o dużych kwiatach.
Inca - niziutka dalia o niewielkich kwiatach polecana do donic. Zakwitła jako pierwsza.
Co do następnej trochę mam watpliwości - trafiła do mnie pod zupełnie inną nazwą. Zidentyfikowałam ją jako Jamaica, ale zastanawiam się też nad dalią Mariska. Krzaczek średniej wysokości, kwiaty też nie za wielkie.
Jitterbug - niska dalia o niewielkich kwiatach, ale za to o bardzo ciekawym kolorze:
Junkyard Dog - wysoka, sztywna, prosta dalia. Kwiaty średniej wielkości. Mimo prostoty świetnie się prezentowała w ogrodzie.
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Cudna ta Inca. Miałam dalię cały sezon w donicy, nie wiem jaką odmianę, bo zakupiłam już kwitnącą, ale pięknie i długo kwitła. W tym roku tylko miniaturowe dalie będą królowały na moim tarasie. Są niezawodne.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Mnie też się spodobała Inca! ma ciekawy środek ale i wysoka Imperial Wine ładniutka! Raz kupiłam niziutka na targu ale widać pędzona sztucznie, bo szybko padła
Kasiu
Lubię oglądać Twoje dalie, zawsze któras wpadnie mi w oko, czasem niejedna
Tym razem najbardziej podoba mi się Junkyard Dog i za mężną nazwę i za wygląd. Przepiękna!
Lubię oglądać Twoje dalie, zawsze któras wpadnie mi w oko, czasem niejedna
Tym razem najbardziej podoba mi się Junkyard Dog i za mężną nazwę i za wygląd. Przepiękna!
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Będę się powtarzać, Inka skradła mi . Zajrzałam dzisiaj do moich dalii i te, które w tym roku pozyskałam z sadzonek są kompletnie sflaczałe i miękkie, pozostałe są ok. Spróbuję znów zrobić z nich sadzonki, tylko to trochę za wcześnie, ale i tak mi się zmarnują. Ciekawe w czym problem, wszystkie były wykopanie w tym samym czasie i są przechowywane w tych samych warunkach?
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Kasiu, wszystkie dalie są piękne, a już na pewno wszystkie Twoje.
Najbardziej jednak podobała mi się 'Inca', która ma szczególnie ciekawą budowę kwiatu.
Śliczna jest.
Najbardziej jednak podobała mi się 'Inca', która ma szczególnie ciekawą budowę kwiatu.
Śliczna jest.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Kasiu mnie też się podobają wszystkie Twoje dalie ale Inca jest cudna
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Kasiu, masz rację,że do dalii mnie akurat nie trzeba przekonywać,ale ja swoich domowników - muszę przekonywać co roku Obiecuję ograniczenie,a potem znów buszuję w katalogu Stanisława.
Problem ze zwożeniem z działki, poza tym robię bałagan w piwnicy.Systematycznie przeglądam, rozkładam, podsuszam, albo mocniej okrywam i tak w kółko..... Przecież wiesz jak to jest
Problem ze zwożeniem z działki, poza tym robię bałagan w piwnicy.Systematycznie przeglądam, rozkładam, podsuszam, albo mocniej okrywam i tak w kółko..... Przecież wiesz jak to jest
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Kasiu kolejna Twoja wspaniała porcja kuszenia na dalie może się skuszę na eksperyment, choć tej zimy było przez kilka nocy po -24st brrr... Z Twoich zdjęć bije ciepło
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Też nie miałam pojęcia, że dalie się wysiewają... Może dlatego, że u mnie jeszcze nigdy tego nie zrobiły Czy masz dalie na każdą literę alfabetu? Możesz stworzyć encyklopedię dalii
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe