Śmietka i inne szkodniki i choroby cebuli
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śmietka cebulanka- szkodniki i choroby cebuli
Odgrzeje temat chociaż nie pora na śmietkę. Mam tego szkodnika co roku i jedynym skutecznym sposobem było w odpowiednim czasie podlanie odpowiednią chemią , dodam że cebulę uprawiałem wyłącznie z dymki. W zeszłym roku posadziłem na próbę trochę cebuli z rozsady obok dymki. Zauważyłem ze śmietka prawie wcale nie interesowała się cebulkami z rozsady. W tym roku rezygnuję z dymki całkowicie zobaczę jaki będzie efekt.
Pozdrawiam. Jacek 

Dziwię się, że współrzędna uprawa dymki z marchwią nic Wam nie daję. U mnie od kiedy jest uprawa współrzędna ja nie mam problemu z śmietką ani połyśnicą. co roku tak uprawiam i cebula jak i marchew mam zdrową. Dymkę zaprawiam w zaprawie T 75, później niczym już nie pryskam, no chyba że tylko na mącżniaki.

Pozdrawiam Józef
- toldi
Joze1802 wież mi próbowałem nie raz, ani cebuli ani marchwi, możesz się tylko cieszyć, że masz takie strachliwe szkodniki moje w porównaniu z Twoimi to prawdziwe potwory.
Pozdrawiam. Jacek 

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z mojej uprawy współrzędnej marchew była podżarta, a cebule odrobinę nadgryzione. Nie dały się robale oszukać, może czytają te same pisma ogródkowe? Może trzeba je zaskoczyć i wysiać dla odmiany w buraku?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- toldi
Myślę, że przyczyna tkwi gdzie indziej a mianowicie w liczebności populacji szkodnika. Od kiedy w okolicy zaprzestano uprawy marchwi moja (a zostałem sam na placu boju) jest o dziwo co roku zdrowa. Nie ma się co dziwić jak nikt niczym nie pryskał tylko liczył na cud że szkodniki w tym roku pójdą jeść trawę. Jednak co roku zamiast trawy jadły marchew. A to skubańce 
Dodam, że nie lubię oprysków i stosuję tylko kiedy muszę.

Dodam, że nie lubię oprysków i stosuję tylko kiedy muszę.
Pozdrawiam. Jacek 

Hehe Toldi, z tej strony się cieszę, że marchew i cebulę miałem zdrową. Ale już por bez osłony został mi zmasakrowany przez śmietkę, przy obieraniu to miałem po 5-8 larw na każdym porze!toldi pisze: wież mi próbowałem nie raz, ani cebuli ani marchwi, możesz się tylko cieszyć, że masz takie strachliwe szkodniki moje w porównaniu z Twoimi to prawdziwe potwory.

Żal mi było tyle porów wywalić, więc obierałem każdy patyk aż do momentu gdzie nie było już mięsnych dodatków. Po okorowaniu z ok,3 cm grubości zostawało mi ok 1,5-2cm.

Pozdrawiam Józef
Pora można posadzić na przemian z selerem, zapach liści selera chroni pora przed szkodnikami.
- toldi
Joze1802 robale nie są takie głupie jak nam się wydaje, przypuszczam, że u Ciebie wybrały łatwiejszy łup po co jeść cebulę, która rośnie przy "obrzydliwej" marchewce skoro smaczne pory rosną same. Jest nawet polecany taki sposób na śmietkę żeby kilkanaście cebul posadzić bez osłony marchwi na pożarcie a szkodniki nie będą się interesować pozostałą cebulą. W Twoim przypadku zadziałało. Zjadły Ci pory a cebulkę masz zdrową
Jednak sądzę, że gdyby muchy było więcej to i tą z marchwią by nie pogardziły. Niestety ekologiczne sposoby ochrony roślin są skuteczne tylko przy małym nasileniu szkodnika.

Pozdrawiam. Jacek 

- toldi
Warzywkowo interesujący sposób nie stosowałem ale na pewno spróbuję w tym roku. Jednak autor filmu zaznacza, że "w najbliższym czasie śmietki nie będzie" co sugeruje, że podlewanie trzeba zgrać z wylotem muchy , niby logiczne bo amoniak się szybko ulotni.
aria osobiście sadzę, że wszelkie odstraszanie jest skuteczne ale tylko pod warunkiem, że szkodniki mają wybór i mogą polecieć do sąsiada. W przeciwnym razie głód będzie silniejszy od niemiłego zapachu.
aria osobiście sadzę, że wszelkie odstraszanie jest skuteczne ale tylko pod warunkiem, że szkodniki mają wybór i mogą polecieć do sąsiada. W przeciwnym razie głód będzie silniejszy od niemiłego zapachu.
Pozdrawiam. Jacek 

Toldi, ja tak sadzę i jestem zadowolona, a szkodników nie brakuje, jak to na działkach bywa.
- toldi
Również spróbuję i Twojej metody z selerami na przemian z porami.
Pozdrawiam. Jacek 

toldi moje pory rosły ok 0,5m od cebuli z marchwią, ani jedna cebula nie była z mięskiem, za to 120 porów ze skwarkami i to co do jednej sztuki
Wredne bestie zrobiły mi a kuku.

W tym roku też wypróbuję posadzić por z selerem, ciekawe jak taki kupaż wyjdzie.

W tym roku też wypróbuję posadzić por z selerem, ciekawe jak taki kupaż wyjdzie.

Pozdrawiam Józef
- toldi
Ja w tym roku szykuję jeszcze jeden chytry plan jak oszukać śmietkę. Na czas wylotu muchy przez np tydzień przykryje testowany kawałek białą najcieńszą agrowłókniną a jeżeli będzie zimno to folią.
Pozdrawiam. Jacek 

- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też o tym myślałam, ale w mojej gminie nie ma dużych upraw cebuli i nie mogę liczyć na komunikat PIORIN. Może tablice lepowe albo jakieś pułapki (są takie?) na śmietkę mogłyby wskazać w miarę odpowiedni czas?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- toldi
Kiedyś kupiłem te tabliczki lepowe ale nie byłem zadowolony poprzyklejało się tam sporo drobnych muszek ale śmietki to może ze dwie. Teraz pilnuję jak zaczynają kwitnąć bzy to przyglądam się czy muchy kręcą się koło cebuli i jak jakąś zobaczę to zaczynam akcję.
Pozdrawiam. Jacek