Dzielżan Helenium - BAZA
Re: Dzielżan Helenium - BAZA
Kompostu raczej dużo nie było. W zasadzie większość roślin wsadzam do dołków wcześniej zaprawionych kompostem i rosną rewelacyjnie. Bardzo byćmoże trafiły mi się jakieś słabsze osobniki, niemniej na razie zostaną na swoim miejscu i poczekają. Może jeszcze pokażą na co je stać.
- Jatra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam.jestem tu nowa i zakochana w dzielzanach.Mam niestety tylko odmianę żółtą brązową.zakupiłam wtym roku 2 odmiany niestety pędy tak małe że nie wiem ile to potrwa zanim się rozkrzewi. Żółte mam wielkie sadzonki,odkopane z ogródka mamy. U mnie rosną jak przysłowiowe chwasty .Nie wymagają niczego,no prócz wody .Dziś właśnie skrocilam ich pędy do ziemi, wtedy kępy będą trochę niższe.nigdy nie spotkałamw realu innych niż żółte,dlatego dogladam tych małych kikutkow.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co tu tak cicho ???
Czyżby tak mało osób uprawiało dzielżany ... szkoda
To pokażę kolejne odmiany równie piękne jak te pokazywane wcześniej .
Zapraszam
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...
Czyżby tak mało osób uprawiało dzielżany ... szkoda
To pokażę kolejne odmiany równie piękne jak te pokazywane wcześniej .
Zapraszam
bab...
- christinkrysia
Halszko fakt, że nie znasz nazwy odmiany nie umniejsza jego urokowi.
Wszystkie dzielżany są pieknie jeśli się je lubi. Poza tym to bylina późnego lata a o tej porze niezbyt duzo kwiatów w ogrodach wiec jest cenna. Dzielżany mają kwiaty w gorących kolorach : czerwone, pomarańczowe, rude, żółte, brązowe i mieszanki tych kolorów w różnych odcieniach ( czasami z mozaiką na płatkach) .
Szczególnie taki mix widać na kwiatach starej odmiany dzielżanu jesiennego bo w jednej kępie sa kwiaty wielobarwne .To on dał początek dzielżanom ogrodowym .
Trudno mu zrobić zdjęcie bo to jedna z wyższych bylin - u mnie ta kępa ma ponad 200cm
Mam też własne siewki, które kwitną drugi sezon i chyba je zostawię
Wysokość ok 120 cm
Kolory stabilne .
Wysycona czerwień z delikatnymi muśnięciami żółtego koloru jakby od niechcenia na niektórych płatkach, ciemna główka i kwiat średnicy 5 - 6 cm daje miły obraz dla oka.
Muszę mu nadać imię aby nie czuł się gorzej od tych odmianowych - to moje dziecko
bab...
Wszystkie dzielżany są pieknie jeśli się je lubi. Poza tym to bylina późnego lata a o tej porze niezbyt duzo kwiatów w ogrodach wiec jest cenna. Dzielżany mają kwiaty w gorących kolorach : czerwone, pomarańczowe, rude, żółte, brązowe i mieszanki tych kolorów w różnych odcieniach ( czasami z mozaiką na płatkach) .
Szczególnie taki mix widać na kwiatach starej odmiany dzielżanu jesiennego bo w jednej kępie sa kwiaty wielobarwne .To on dał początek dzielżanom ogrodowym .
Trudno mu zrobić zdjęcie bo to jedna z wyższych bylin - u mnie ta kępa ma ponad 200cm
Mam też własne siewki, które kwitną drugi sezon i chyba je zostawię
Wysokość ok 120 cm
Kolory stabilne .
Wysycona czerwień z delikatnymi muśnięciami żółtego koloru jakby od niechcenia na niektórych płatkach, ciemna główka i kwiat średnicy 5 - 6 cm daje miły obraz dla oka.
Muszę mu nadać imię aby nie czuł się gorzej od tych odmianowych - to moje dziecko
bab...
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Piękne dzielżany pokazujesz Krysiu i pięknie je opisujesz. Widać że dobrze im u Ciebie. Mój na razie samotny, ale z pewnością dostanie dzielżanowe towarzystwo
- christinkrysia
Halszko dziękuję .
Mieszkasz w pięknym miejscu wiec dzielżany obowiązkowe w ogrodzie ... nawet kilka kęp - koniecznie większych wtedy ładnie się prezentują.
Wiem ... na taka ilość kwiecia trzeba trochę poczekać
Nie można pisać o dzielżanach negatywnie lub ... tak byle coś napisać.
Lubię je i od kilku lat na miarę swych możliwości tworzę małą kolekcję. Jeszcze mam trochę miejsca na działce dla kilku ciekawych odmian i czekam aż mi coś wpadnie w oko
Konigstiger dzielżan ogrodowy jeden z moich ulubieńców z racji zmienności barwy w czasie przekwitania.
Kwiaty języczkowe u podstawy żółte tworzące jakby efekt delikatnego żółtego pierścienia wokół ciemnej główki. Żółty brzeg płatków w trakcie kwitnienia zachodzi prawie na całą powierzchnię płatków ale na ten efekt trzeba jeszcze troszkę poczekać ....
W tej chwili wyglądają tak jak pokazuje zdjęcie nr 2 i 3
Dziś z racji kolejnego deszczowego dnia zakończę odmianą o intensywnie żółtych kwiatach, czasami określaną jako pomarańczową.
Ten kolor rozświetla rabatę nawet w pochmurne dni
bab...
Mieszkasz w pięknym miejscu wiec dzielżany obowiązkowe w ogrodzie ... nawet kilka kęp - koniecznie większych wtedy ładnie się prezentują.
Wiem ... na taka ilość kwiecia trzeba trochę poczekać
Nie można pisać o dzielżanach negatywnie lub ... tak byle coś napisać.
Lubię je i od kilku lat na miarę swych możliwości tworzę małą kolekcję. Jeszcze mam trochę miejsca na działce dla kilku ciekawych odmian i czekam aż mi coś wpadnie w oko
Konigstiger dzielżan ogrodowy jeden z moich ulubieńców z racji zmienności barwy w czasie przekwitania.
Kwiaty języczkowe u podstawy żółte tworzące jakby efekt delikatnego żółtego pierścienia wokół ciemnej główki. Żółty brzeg płatków w trakcie kwitnienia zachodzi prawie na całą powierzchnię płatków ale na ten efekt trzeba jeszcze troszkę poczekać ....
W tej chwili wyglądają tak jak pokazuje zdjęcie nr 2 i 3
Dziś z racji kolejnego deszczowego dnia zakończę odmianą o intensywnie żółtych kwiatach, czasami określaną jako pomarańczową.
Ten kolor rozświetla rabatę nawet w pochmurne dni
bab...