Wysiew nasion sezon 2015-2024...
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Terminarz wysiewu nasion 2015, 2016, 2017
U mnie begonie trafią na podłoże w Wigilię Akurat te roślinki dość długo nie interesuje światło słoneczne i zanim podrosną, dzień będzie już dłuższy.
Kolejne będą lawendy i poziomki
Kolejne będą lawendy i poziomki
-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
Małgosiu nasionka lawendy trzeba stratyfikować przed wysianiem albo teraz wysiać i zostawić na dworze do przemrożenia wtedy powschodzą wiosną. U mnie każdej wiosny wschodzi cała masa samosiejek bo przekwitniętej lawendy nie ścinam jesienią więc się sama rozsiewa.
Pozdrawiam Ela
Czy wysiewał ktoś z Was nasiona Milion Bells (takiej mini petunii)? W zeszłym roku kupiłam gotowe sadzonki w ogrodniczym, ale te o pojedynczych kwiatkach zawiązały mi trochę nasion i je zebrałam (pełne kwiatki wcale nie zawiązały nasion). Czy ktoś próbował i z jakim skutkiem, po jakim czasie zaczęły kiełkować? Zastanawiam się, czy wysiać kilka nasionek teraz na próbę i zobaczyć, czy w ogóle wzejdą (fakt, że kiepska pora roku, ale może na południowym parapecie dałyby radę).
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Re: Pikowanie siewek
Nie wiem czy to dobry dział...Mam kilka szalek Petriego, więc chciałbym je wykorzystać. Zwracam się przede wszystkim do pięknych pań! Czy mogę do kiełkowania nasion użyć wacików kosmetycznych? czy lepiej kupić ligninę? Boję się, czy te waciki nie są nasączone jakąś upiększającą chemią.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
dziad_Jag Waciki są bezpieczne dla nasion więc spokojnie możesz je wykorzystać. Ja tylko tak kiełkuję, co tylko się da. Kupiłam nawet specjalnie na potrzeby wiosennych siewów kwadratowe płatki kosmetyczne. Łatwiej "upchnąć" do pudełka np po margarynie.
Szalka
Jedyny minus wacików- jak nie dopilnujesz, to korzonek "wrasta" w wacik i trudno go wyplątać. Ja ściągam regularnie podkiełkowane nasiona ale kiedyś "załatwiłam" papryki, bo nie zauważyłam na czas, że wykiełkowały.
Szalka
Jedyny minus wacików- jak nie dopilnujesz, to korzonek "wrasta" w wacik i trudno go wyplątać. Ja ściągam regularnie podkiełkowane nasiona ale kiedyś "załatwiłam" papryki, bo nie zauważyłam na czas, że wykiełkowały.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie najlepiej do kiełkowania sprawdza się papierowy ręcznik kuchenny i właśnie przymierzam się do wysiania pierwszych nasion - spróbuję parapetowej uprawy wczesnej odmiany pomidora wielkoowocowego i Maskotki.
Pozostałe pomidory wysieję w połowie marca.
Pozostałe pomidory wysieję w połowie marca.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widać że wszystkim nam się spieszy , ręce bardzo swędzą do pracy w ziemi
Bożena
Oj tak ostre papryczki i bakłażany chińskie już posiane, w kolejce czekają słodkie papryki i pomidorki do gruntu i donic
Ja już w grudniu posiałam:
- 16 grud. "milion bells" z zebranych nasion - kilka szt. wzeszło
- 30 grud. i 2 stycz. bratki "rococo", "tutti frutti" i jakieś nazwane po prostu wielkokwiatowe - też już mi kiełkują - czytałam, że
mogą niewielką ilością kwiatów zakwitnąć już wiosną i to mnie podkusiło, by posiać je tak wcześnie
- 30 grud. bielunia jednorocznego - czytałam, że one kiełkują nawet do 3 miesięcy (niestety ilość nasion w opakowaniu powaliła
mnie na kolana...5 szt.) - nic jeszcze nie kiełkuje, ciekawe czy w ogóle przy takiej ilości nasion któreś wykiełkuje (a nasiona nie
tanie, bo 6,90zł)
- trytomę groniastą.
- 16 grud. "milion bells" z zebranych nasion - kilka szt. wzeszło
- 30 grud. i 2 stycz. bratki "rococo", "tutti frutti" i jakieś nazwane po prostu wielkokwiatowe - też już mi kiełkują - czytałam, że
mogą niewielką ilością kwiatów zakwitnąć już wiosną i to mnie podkusiło, by posiać je tak wcześnie
- 30 grud. bielunia jednorocznego - czytałam, że one kiełkują nawet do 3 miesięcy (niestety ilość nasion w opakowaniu powaliła
mnie na kolana...5 szt.) - nic jeszcze nie kiełkuje, ciekawe czy w ogóle przy takiej ilości nasion któreś wykiełkuje (a nasiona nie
tanie, bo 6,90zł)
- trytomę groniastą.
-
- 100p
- Od: 13 lut 2015, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nina ale wiesz że bratki aby zakwitły potrzebują zimna i dlatego wysiewa się je wczesną jesienią.
Gdy czasem musisz się zatrzymać
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Nie do końca Bratki siane jesienią na zimowanie lubią zakwitnąć przed zimą i mamy dodatkową robotę z ogławianiem. Siałem odmiany , które kwitły wszystkie każdorazowo
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Jak je popikuję (na razie mają dopiero liścienie więc jeszcze trochę potrwa nim to zrobię) i podrosną - to mam zamiar wynieść je na nieogrzewane poddasze, gdzie temp. jest niewiele wyższa niż na dworze a na początku kwietnia wysadzę je już na miejsce stałe.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Ja będę dopiero siać.