Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Więdną zielone liście mojej datury

Post »

wanted pisze:Sadzonkę odsadziłem w czerwcu tego roku.Do tej pory rosła znakomicie.Dwa tygodnie temu dostała pierwsze pąki na kwiaty(chyba za póżno???) a od kilku dni zaobserwowałem niepokojące zjawisko.Mojej daturze zaczęływiędnąć zielone liście.Wiem że to jesień ale te liście więdną i opadają zupełnie inaczej.Nie żółkną tylko więdną zupełnie zielone , nawet te małe dopiero co wypuszczające.Co może być tego przyczyną???A wygląda to tak:[img][img]http://images45.fotosik.pl/17/a950e048e6a256adm.jpg[/img][/img] '[img][img]http://images37.fotosik.pl/17/64e00e3630b5bbd9m.jpg[/img][/img]
U mnie dzieje sie to samo i nie widze już w tym nic niepokojącego. Roślina przy tych temperaturach zaczyna przechodzić w stan spoczynku jak np nasze dzrzewa które na zime tracą liście ona zachowuje się tak samo.
Należy oberać te liście i pilnować prognoz bo jak co trzeba będzie chować za nie długo.
A jak się przeniesie do chłodnego pomieszczenia to te pączki powinny zakwitnąć o ile wcześniej nie zmarzną na dworze :wink:
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
sudyk
50p
50p
Od: 10 kwie 2008, o 18:37

Post »

Witam wszystkich
Mam pytanie ,czy już schowaliście swoje datury?
Jak nisko były cięte ?
Może jakieś fotki ?
Czy ciąć tegoroczną brugamansje która jeszcze nie
kwitła?
Pozdrawiam Gośka
Pozdrawiam GOSIA
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

sudyk pisze:Witam wszystkich
Mam pytanie ,czy już schowaliście swoje datury?
Jak nisko były cięte ?
Na razie pogoda dopisuje i moja datura ciągle kwitnie. Mimo, że ograniczyłem jej nawet podlewanie. Oczywiście kwiaty, liście i nierozwitłe pąki spadają dosyć gęsto - ale wydaje mi sie to normalne.
Planuję obciąć roślinę - mam ją drugi rok - nieco ponad zdrewniałymi "ygrekami".
Ponadto jeszcze przed wstawieniem do piwnicy, w tym roku chciałbym przesadzić ją do nowej, większej oczywiście donicy i z nową ziemią. Ostatnio przesadziłem ją pod koniec lutego, teraz planuje zrobić inaczej.
Co do fotek to niestety w domu bedę właśnie za tydzień ... dlatego też za tydzień dopiero zamierzam zakończyć " daturowy sezon."

Jak najbardziej serdecznie
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Kochani,dzięki kochanym forumkom (Iwice, Darli,Jolciajci, Adze ,Agnieszce73, Gebo13,) stałam się posiadaczką wiiiiiieeeelllluuu badylków. Niektóre już sa w ziemi gdyż puściły korzonki inne jeszcze nie. Według zaleceń stały w wodzie z węglem aptecznym,na słonecznym i ciepłym parapecie( ku mojemu niezadowoleniu gdyż utrudniało mi to ich podgladanie) ale niektóre zaczęły gnić ,więc wodę wylałam, słoiki wyparzyłam, badylki opłukałam, odcięłam zgniliznę i zalałam zwykłą wodą. I co dalej? Czy mają szansę być uratowane? Po 2 zauważyłam, że chętniej wypuszczają listki niż korzonki, czy z nimi wszystko jest w porządku? :shock:
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś pozostałe badylki po szczegółowych oględzinach mimo,że nie mają korzonków poszły do ,,szklarenek" :?
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Lucy a mają chociaż białe kropeczki?
Zrób zdjęcie swoim "szklarenkom".
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto moje piękności. :D Jak myślicie czy coś z nich będzie? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
uzumaki
50p
50p
Od: 28 sty 2008, o 00:43

Post »

Lucy
moje gratulacje,to juz jest profesjonalna produkcja ogrodnicza.Jak Ci wszystko urosnie to bedziesz miala latem wspaniala dzungle. :)
Pozdrawiam Danka
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 20:59

Post »

Lucy oj jak Ci się to wszystko przyjmie to latem ręce Ci sie do samej ziemi wyciagną od noszenia wiader wody :wink: :D
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie tego nie przewidziałam, ale każdy przysyłał po 4-8 badylków :shock: A w ogóle to tak długo nikt się nie odzywał. Powoli okien zaczyna brakować( nie tylko datury kocham) i pojemników na doniczki.Aby się tylko przyjęły to już będę wiedziała co z nimi zrobić. ;:109 ;:109 ;:109 ;:109
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Agii pisze:Lucy oj jak Ci się to wszystko przyjmie to latem ręce Ci się do samej ziemi wyciagną od noszenia wiader wody :wink: :D
Ech... no nie strasz:) ja zmądrzałam i kupiłam węża ogrodowego takiego 40-sto m :wink: sprawdza się nie tylko do datur :D
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwika a widziałaś moje okno????? :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

lucy09 pisze:Iwika a widziałaś moje okno????? :shock: :shock: :shock:
Spokojna głowa nasze ogródki są naciągliwe :D

hihi to jeszcze nie widziałaś moich ;:31 parapetów i dwóch lokum dla dużych datur. :!:
W sumie naliczyłam na stan dzisiejszy u mnie 13 odmian, ale dwie odmiany idą do rodziców na wiosne.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”