Uprawa tulipanów w donicy
Re: Uprawa tulipanów w donicy
To w tej samej książce wyczytałam, że czas chłodzenia wynosi 8-10 tyg. - moje chłodziły się ponad 11 tyg. - jestem nastawiona optymistycznie - a jak nie wyjdzie to ... na pewno wyjdzie, nie dopuszczam takiej myśli, że może być inaczej.
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ninia, kibicuję Ci mimo wszystko.
Zawsze można rośliny poddać jeszcze chłodzeniu, np. cztery tygodnie.
Zawsze można rośliny poddać jeszcze chłodzeniu, np. cztery tygodnie.
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwszy raz posadziłam tulipany w donicy, ale nigdzie jej nie wstawiałam, po prostu zakopałam w ogródku, na wierzch rzuciłam trochę ziemi. Pytanie czy będzie coś z tego? Wiosną zamierzam wykopać donicę i postawić w jakimś mało ciekawym miejscu ogródka to ma być taki kolorowy wypełniacz.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
Anastazja80 na pewno będziesz mieć kwitnące tulipany
. Ja w zeszłym roku po raz pierwszy w życiu sadziłam tulipany do gruntu i nawet zaryzykowałam też do donicy, którą zadołowałam w ogródku, a na początku kwietnia wyjęłam ją z dołownika i wstawiłam do większej ozdobniejszej i postawiłam przy drzwiach wejściowych do domu - zakwitły mi wszystkie (co do jednej) cebulki, jakie do niej wsadziłam: 12 tulipanów i 14 hiacyntów. Tobie też się na pewno uda.
![super2 ;:215](./images/smiles/thumbup.gif)
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
Dzięki Ninia, posadziłam 16 cebulek 2 odmian tulipanów donica kwadratowa więc sadziłam na wzór szachownicy, nie pamiętam odmian znaczniki są zasypane razem z donicą ale jak się uda efekt powinien być fajny. Na pewno wstawię foto jak zakwitnią.
![Obrazek](http://images84.fotosik.pl/276/fb7d73054625e732med.jpg)
![Obrazek](http://images84.fotosik.pl/276/fb7d73054625e732med.jpg)
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
Czekam z niecierpliwością na foto. Ja swoich też już nie mogę się doczekać.
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
Żeby w donicy (wielkim i wysokim wazonie szklanym, przeźroczystym) zakwitły mi tulipany i inne cebulowe na Wielkanoc to kiedy cebulki posadzić? Niestety brak działki i dostępna tylko ciemna piwnica z temp. 15 st.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj, chyba trzeba było posadzić na jesieni,,żeby się przechłodziły kilka tygodni, teraz to już raczej późno.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Re: Kiedy sadzić tulipany do doniczek.
Witam serdecznie
Przy porządkach znalazłam zbunkrowany worek z cebulami, który został na amen zapomniany jesienią.
Jest sens coś z tym teraz robić? Sadzić do donic, do szklarni, cokolwiek?
![;:7](./images/smiles/hello.gif)
Przy porządkach znalazłam zbunkrowany worek z cebulami, który został na amen zapomniany jesienią.
Jest sens coś z tym teraz robić? Sadzić do donic, do szklarni, cokolwiek?
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
ciastki ja w ubiegłym roku też takie zapomniane wsadziłam do donicy w lutym i wystawiłam do garażu, gdzie temperatury często są minusowe, już w kwietniu zakwitły.
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
#ciastki
Poczekaj do marca i sadź je do gruntu jak gleba rozmarznie, powinny zakwitnąć![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
#Ninia
Tulipany zakwitły po około 3 tygodniach, nie pamiętam dokładnie. Początkowo doniczki były 2 tygodnie w temp. 2-3 st. w celu ukorzenienia się cebulek. Po tym czasie doniczki postawiłem w domu na parapecie, przez co miały ciut zbyt wysoką temperaturę, co odbiło się na jakości kwiatów.
O jakiej książce mówisz?
#pull
Najpierw 14 tygodni w chłodni 2 stopnie "na sucho", później po posadzeniu w tej samej chłodni około 2 tygodnie do momentu ukorzenienia cebul.
Poczekaj do marca i sadź je do gruntu jak gleba rozmarznie, powinny zakwitnąć
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
#Ninia
Tulipany zakwitły po około 3 tygodniach, nie pamiętam dokładnie. Początkowo doniczki były 2 tygodnie w temp. 2-3 st. w celu ukorzenienia się cebulek. Po tym czasie doniczki postawiłem w domu na parapecie, przez co miały ciut zbyt wysoką temperaturę, co odbiło się na jakości kwiatów.
O jakiej książce mówisz?
#pull
Najpierw 14 tygodni w chłodni 2 stopnie "na sucho", później po posadzeniu w tej samej chłodni około 2 tygodnie do momentu ukorzenienia cebul.
cyma2704, grzes993 dzięki za odpowiedzi.
Myślę że to co mam podzielę i część wsadzę w doniczki, a trochę do gruntu.
Miałam co do tego obawy, bo spotkałam się z opinią, że tulipany sadzone "nie-na-jesień" kwitną dopiero w następnym roku... A szkoda byłoby mi miejsca na samo zielsko![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Myślę że to co mam podzielę i część wsadzę w doniczki, a trochę do gruntu.
Miałam co do tego obawy, bo spotkałam się z opinią, że tulipany sadzone "nie-na-jesień" kwitną dopiero w następnym roku... A szkoda byłoby mi miejsca na samo zielsko
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Kontakt:
Jeśli cebule są duże i zdrowe to zakwitną, nie ważne czy posadzone jesienią, czy wiosną. Może to jedynie odbić się delikatnie na jakości kwiatu, bo cebula będzie wzrastać w wyższej temperaturze niż normalnie powinna.
Aguss85 pisze:Nina pięknie się udały! Gratulacje!
Dziękujępull pisze:Piękne.![]()
Mocno trzymałem kciuki.
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
grzes993
"200 najpiękniejszych roślin doniczkowych" H. Heitz, A. Kogel - książka stara jak świat, bo z 1995 r. (kupiłam ją w zeszłym roku z wyprzedaży).