Tulapowisko
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulapowisko
Witaj Mati. Piękna lista , zaszalałeś z powojnikami i resztą. Ja póki co z powojnikami stopuję bo przerzuciłam się na róże . W sezonie okaże się gdzie mam miejsce i powojniki będą jeszcze na pewno . Pamiętaj, że budleja jest piękna ale zajmuje sporo miejsca . Mi w ciągu sezonu urosła na prawie dwa metry wzwyż i wszerz i wlazła na róże i inne . Wiosną zostaje wyautowana a jej miejsce zajmie piękna róża . Mam jeszcze dwie inne, zeszłoroczne sadzonki więc mam nadzieję, że przezimują. Jeśli chodzi o kłosowca to ten jest jak chwast i da radę . Pozdrawiam i powodzenia w rozmyślaniu nad projektem .
Sabino, nie tak znowu ciężko, tylko trzeba umieć zrobić duży dół z dobą ziemią
Dość negatywnej energii wysyłam tym świerkom, żeby się pilnowały i nie właziły korzeniami na ozdobne. Jak coś zagłuszą to nawet dziadek mnie nie powstrzyma przed atakiem sekatorem. Bo zostawię gałązki na clematisy
Perukowce też mi się podobają, te ich puszki są bardzo przyjemne w dotyku. Tylko że mnie chyba nie lubią, kupiłem jednego trzy lata temu no i.. zmalał
Kłosowiec tam rośnie i ruszać nie będę. Niby strasznie się wysiewa. Co prawda w tym roku siewek nie widziałem, może za szybko go ściąłem. Teraz mam 7 innych i zamierzam dokupić jak napłynie gotówka Ile bąków przy nich lata! No i zapach też jest
Ewelino, nie zaszalałem, to tylko 11 pozycji. Nawet tego nie zauważę
Budleje to podobno zajmują dużo miejsca. U mnie przeważnie są znacznie niższe
A ze skrętolistnej można ładne drzewka robić, będę próbować
Te młode budleje zimują naprawdę lepiej niż stare, także bez obaw.
Dzięki za rady
Wymyśliłem-Himmelsauge tam posadzę bo mi się podoba, Frau Eva Schubert bo tamta po lewej nie powtarza. A zaraz popatrzę, co jeszcze tam mogę zrobić.
Wywaliłem z koszyka Eyes For You i Open Arms. Człowiek jednak nie może zbytnio wychodzić ze ściśle określonego wewnętrznie schematu koloru róż
Dość negatywnej energii wysyłam tym świerkom, żeby się pilnowały i nie właziły korzeniami na ozdobne. Jak coś zagłuszą to nawet dziadek mnie nie powstrzyma przed atakiem sekatorem. Bo zostawię gałązki na clematisy
Perukowce też mi się podobają, te ich puszki są bardzo przyjemne w dotyku. Tylko że mnie chyba nie lubią, kupiłem jednego trzy lata temu no i.. zmalał
Kłosowiec tam rośnie i ruszać nie będę. Niby strasznie się wysiewa. Co prawda w tym roku siewek nie widziałem, może za szybko go ściąłem. Teraz mam 7 innych i zamierzam dokupić jak napłynie gotówka Ile bąków przy nich lata! No i zapach też jest
Ewelino, nie zaszalałem, to tylko 11 pozycji. Nawet tego nie zauważę
Budleje to podobno zajmują dużo miejsca. U mnie przeważnie są znacznie niższe
A ze skrętolistnej można ładne drzewka robić, będę próbować
Te młode budleje zimują naprawdę lepiej niż stare, także bez obaw.
Dzięki za rady
Wymyśliłem-Himmelsauge tam posadzę bo mi się podoba, Frau Eva Schubert bo tamta po lewej nie powtarza. A zaraz popatrzę, co jeszcze tam mogę zrobić.
Wywaliłem z koszyka Eyes For You i Open Arms. Człowiek jednak nie może zbytnio wychodzić ze ściśle określonego wewnętrznie schematu koloru róż
Wiem jedno-takiej motywacji jak lilie nic mi nie dało. Ograniczyłem trawy i dokończyłem projekty. Był speed jak nigdy
A i nasionka mam. Ale to może potem. Teraz ostateczny projekt ogródka. Są puste przestrzenie, bo wiadomo-duże nie wejdzie, coś rośnie. A i nie mało będzie trzeba poprzesadzać, to gdzieś trzeba podziać
Wejście. Furtka na prawo od miskanta po prawej.
I od ogródka. To mi się podoba najbardziej, prostota i finezja. Zobaczymy, jak to w realu będzie, z tymi malwami, tulipanami i wszystkim, co samo wyrośnie
Wrzosowisko.
Dalej wzdłuż płotu, między choinkami koszmar ale coś tam jeszcze powsadzam.
Na prawo to taka rabata jest.
I dalej ścieżką jest kącik
I zamierzam różę wcisnąć, chociaż może przed tego dużego klona, a tam gdzie różę powojnika.
Cofamy się, to na prawo od rabaty.
I dalej wzdłuż. Tutaj sobie orlików posadzę, bo ogromne rosną na przodzie, jak mają wilgotno.
A jak się odwrócimy do tyłu to jest rabata rombowa.
U góry po lewej widać bez, wiśnię i trzy pachołki od płota, to to miejsce ze zdjęcia właśnie wyżej.
I główna rabata.
A i nasionka mam. Ale to może potem. Teraz ostateczny projekt ogródka. Są puste przestrzenie, bo wiadomo-duże nie wejdzie, coś rośnie. A i nie mało będzie trzeba poprzesadzać, to gdzieś trzeba podziać
Wejście. Furtka na prawo od miskanta po prawej.
I od ogródka. To mi się podoba najbardziej, prostota i finezja. Zobaczymy, jak to w realu będzie, z tymi malwami, tulipanami i wszystkim, co samo wyrośnie
Wrzosowisko.
Dalej wzdłuż płotu, między choinkami koszmar ale coś tam jeszcze powsadzam.
Na prawo to taka rabata jest.
I dalej ścieżką jest kącik
I zamierzam różę wcisnąć, chociaż może przed tego dużego klona, a tam gdzie różę powojnika.
Cofamy się, to na prawo od rabaty.
I dalej wzdłuż. Tutaj sobie orlików posadzę, bo ogromne rosną na przodzie, jak mają wilgotno.
A jak się odwrócimy do tyłu to jest rabata rombowa.
U góry po lewej widać bez, wiśnię i trzy pachołki od płota, to to miejsce ze zdjęcia właśnie wyżej.
I główna rabata.
- ewelkacha88
Mati szalejesz z tymi planami . Z doświadczenia wiem , że i tak wyjdzie Ci to wszystko inaczej. Ja takie plany miałam na początku a potem okazało się, że lecę z improwizacją . Rośliny różnie zachowują się w różnych ogrodach i albo są wyższe albo w ogóle nie rosną . W każdym razie warto umilić sobie w jakiś sposób czas do wiosny . Powodzenia .
Ach, nie denerwuj już mnie
To jest plan pod tytułem ,,muszę obaczyć, czy to aby wejdzie, a posadzi się samo"
Ja dobrze wiem, że wiosną popadnę w taki amok, że żadne racjonalne argumenty do mnie nie przemówią
To jest plan pod tytułem ,,muszę obaczyć, czy to aby wejdzie, a posadzi się samo"
Ja dobrze wiem, że wiosną popadnę w taki amok, że żadne racjonalne argumenty do mnie nie przemówią
- ewelkacha88
I otóż to Mati . W każdym razie trzymam kciuki za powodzenie projektu . Dobrej nocki .
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Ja nie mogę się dobrze rozeznać, czy Ty już masz tak posadzone roślinki, czy dopiero tak będziesz sadził?
Bo ładnie to wygląda.
Żurawki są wdzięczne, też w taki sposób rozmnażałam jesienią i mam nadzieję, że pod śniegiem sobie dobrze żyją i wiosną mnie zaskoczą.
Bo ładnie to wygląda.
Żurawki są wdzięczne, też w taki sposób rozmnażałam jesienią i mam nadzieję, że pod śniegiem sobie dobrze żyją i wiosną mnie zaskoczą.
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
No tak, ciekawie to wkomponowujesz w zdjęcia
Sporo masz tych żurawek. Ja je też bardzo lubię.
Sporo masz tych żurawek. Ja je też bardzo lubię.
- ewelkacha88
Mati masz sporo żurawek . Ja też dzieliłam i robiłam z jednej odmiany obwódkę. Jestem ciekawa jak przetrwają zimę i jak będą się prezentowały . Dobrej niedzieli .
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Nie zapomniałem o tobie
Ale się zmieniło niesamowite
Ale dałoby się mniej zdjęć wstawiać na raz naprawdę
Ale się zmieniło niesamowite
Ale dałoby się mniej zdjęć wstawiać na raz naprawdę