Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.2
Re: Ziemniaczki, ziemniaki- wszystko o uprawie cz.2
Które odmiany ziemniaków dobrze rosną i plonują w ziemi gliniastej ? Potrzebuję odmiany bardzo wczesnej-wczesnej i drugiej odmiany późniejszej .
- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, co roku mam problem z ziemniakami, zwłaszcza z dużymi bulwami. Duże bulwy od środka zaczynają brązowieć i psuć się. Miniejszych to nie dotyczy. Czym może to być spowodowane?
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeżeli jest to niezależne od odmiany to problem leży w ziemi. Najlepszym ale za to najdroższym wariantem jest dezynfekcja gleby za pomocą maszyny parowej, która niszczy wszystkie nasiona chwastów, grzyby(dobre i złe) i inne cudeńka. Po takiej dezynfekcji glebę muszą z powrotem zasiedlić mikroorganizmy, żeby cokolwiek rosło, a w tym celu najlepiej podlać glebę biohumusem.
W sklepach rolniczych jest też dostępna chemia do dezynfekcji gleby. Proszek plus woda w odpowiednich proporcjach plus opryskiwacz marolex i do dzieła
Jeżeli uprawiasz co roku tą samą odmianę to może zmień na jakąś inną.
W sklepach rolniczych jest też dostępna chemia do dezynfekcji gleby. Proszek plus woda w odpowiednich proporcjach plus opryskiwacz marolex i do dzieła
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Dawno temu moja babcia uprawiała ziemniaki,
które nazywały się "Janówki", bo na Jana można już było trochę ukopać.
Miały różową skórkę, były podłużne i bardzo smaczne.
Czy teraz można taką odmianę dostać? I czy to była właściwa nazwa?
Czy teraz można taką odmianę dostać? I czy to była właściwa nazwa?
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem, czy nazwa prawdziwa, bo u mnie na te ziemniaki starsi ludzie mówili "amerykany"
Pozdrawiam, Marta.
- Marcin_K
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 lis 2013, o 12:23
Zgaduję, że mówicie o tej samej odmianie. Amerykany to inaczej Wczesny Różowy czyli Early Rose. Stara odmiana amerykańska. W książce o odmianoznawstwie znalazłem informację, że podkiełkowane i wcześnie sadzone dają "opłacalny plon w pierwszej połowie czerwca".
Pozdrawiam
Marcin_K
Marcin_K
Tylko gdzie je teraz kupić ??.
A może ktoś z Was wie gdzie można kupić inną ale bardzo wczesną odmianę ziemniaków.Chodzi mi o kilka kilogramów sadzeniaków.
A może ktoś z Was wie gdzie można kupić inną ale bardzo wczesną odmianę ziemniaków.Chodzi mi o kilka kilogramów sadzeniaków.
Jerzy
- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Ale to by nie były wszystkie takie? Bo tylko duże takie coś mają. Ziemia fakt jest słaba, ziemniaki są sadzone na zmianę z warzywami i poplonem.Marconi_exe pisze:Jeżeli jest to niezależne od odmiany to problem leży w ziemi. Najlepszym ale za to najdroższym wariantem jest dezynfekcja gleby za pomocą maszyny parowej, która niszczy wszystkie nasiona chwastów, grzyby(dobre i złe) i inne cudeńka. Po takiej dezynfekcji glebę muszą z powrotem zasiedlić mikroorganizmy, żeby cokolwiek rosło, a w tym celu najlepiej podlać glebę biohumusem.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Może po prostu czegoś im brakuje, np wapnia:
https://www.google.pl/search?q=potato+c ... 66&bih=649
lub boru:
https://www.google.pl/search?q=potato+b ... 66&bih=649
https://www.google.pl/search?q=potato+c ... 66&bih=649
lub boru:
https://www.google.pl/search?q=potato+b ... 66&bih=649
Pozdrawiam,
J
J
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Ja w tym roku mam zamiar posadzić Bella Rosa. Tylko na razie nie wiem , gdzie zaoopatrzyć się w sadzeniaki.
Pozdrawiam, Marta.
w zeszłym roku miałem Bellarosa, skórka czerwona, miąższ żółty, dobre w smaku, po ugotowaniu i odlaniu wody suche-mączne, podobno bardzo dobre na frytki, niektóre miały czarne plamy- coś podobnego do rdzy, ale to nie była rdza,
mam też Lordy, właściwie jak Bellarosa, tylko troszeczkę bardziej wodniste po ugotowaniu i odparowaniu, dobre w smaku, kolor skórki żółty
nie polecam odmiany Gustaw- kremowe, ale zaraz po odlaniu ciemnieją szybko
mam też Lordy, właściwie jak Bellarosa, tylko troszeczkę bardziej wodniste po ugotowaniu i odparowaniu, dobre w smaku, kolor skórki żółty
nie polecam odmiany Gustaw- kremowe, ale zaraz po odlaniu ciemnieją szybko
Gdzie można nabyć różne odm ziemniaków?
Pozdrawiam Marcin
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja zakupiłem sadzeniaki Burgundy od osoby reklamującej się na FB. Ta osoba miała też jak dobrze pamiętam dwie odmiany fioletowych i jedną chyba żółtą.
Ja w tym roku z sadzeniaków będe miał Vitellotte, Burgundy . Bellarosa. Mam nadzieje że się dobrze przechowały w spichlerzu. Spróbuje też uprawy z nasion.
Ja w tym roku z sadzeniaków będe miał Vitellotte, Burgundy . Bellarosa. Mam nadzieje że się dobrze przechowały w spichlerzu. Spróbuje też uprawy z nasion.