Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
Czołem,
zima u mnie w pełni, mroźna, śnieżna i sroga, pierwsza taka od wielu lat. Przyszła w listopadzie, odejdzie pewnie w maju, a niech ją cholera... I tak w oczekiwaniu na rozpoczęcie sezonu przyszło mi na myśl, że trochę lata zimą nie zaszkodzi, dlatego zakładam własny wątek. Mam za sobą 1,5 sezonu wegetacyjnego i 1,5 zimowania. Wszystkie moje rośliny (ok. 400 koleżków i koleżanek, w dużej mierze młodocianych) pochodzą z zakupów/podarunków. Z wysiewami dopiero zaczynam zabawę, w przyszłości jednak chciałbym się na nich skupić. Zakładając własny wątek liczę głównie na Waszą wiedzę, doświadczenie i porady.
Na początek zwyczajowo kilka obrazków:
N. submammulosus
M. chionocephala
M. marksiana
A. senilis aureum
S. coryne
F. angelensis
Dwóch ostatnich niestety nie ma już wśród żywych, żal mi zwłaszcza frailei - ten rodzaj to dla mnie póki co największe wyzwanie, nie potrafię jeszcze do końca wyczuć tych mikrusów.
zima u mnie w pełni, mroźna, śnieżna i sroga, pierwsza taka od wielu lat. Przyszła w listopadzie, odejdzie pewnie w maju, a niech ją cholera... I tak w oczekiwaniu na rozpoczęcie sezonu przyszło mi na myśl, że trochę lata zimą nie zaszkodzi, dlatego zakładam własny wątek. Mam za sobą 1,5 sezonu wegetacyjnego i 1,5 zimowania. Wszystkie moje rośliny (ok. 400 koleżków i koleżanek, w dużej mierze młodocianych) pochodzą z zakupów/podarunków. Z wysiewami dopiero zaczynam zabawę, w przyszłości jednak chciałbym się na nich skupić. Zakładając własny wątek liczę głównie na Waszą wiedzę, doświadczenie i porady.
Na początek zwyczajowo kilka obrazków:
N. submammulosus
M. chionocephala
M. marksiana
A. senilis aureum
S. coryne
F. angelensis
Dwóch ostatnich niestety nie ma już wśród żywych, żal mi zwłaszcza frailei - ten rodzaj to dla mnie póki co największe wyzwanie, nie potrafię jeszcze do końca wyczuć tych mikrusów.
Re: Balkonowce, parapetowce i parterowce
Wreszcie jesteś , bo byłeś, a jakby Cię nie było. Piękne mammillarie (i nie tylko) na początek, ładne kwitnienia i oby tak dalej.
P.S. Całkowicie się zgadzam z drugą częścią drugiego zdania .
P.S. Całkowicie się zgadzam z drugą częścią drugiego zdania .
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Witaj Tomku
Super ,że założyłeś wątek i pokażesz nam swoje piękności
Piękne rośliny i pięknie kwitną
Super ,że założyłeś wątek i pokażesz nam swoje piękności
Piękne rośliny i pięknie kwitną
- tom_ek
Dziękuję Paniom za odwiedziny i ciepłe słowa
Dorzucam jeszcze kilka zdjęć, coby miejsce na dysku zwolnić
M. sp.
Poniżej ta sama Mammillaria, ale zroszona wodą (chyba nigdy nie przestanie mnie zadziwiać kolorystyczna przemiana cierni zroszonych kaktusów):
M. melanocentra
M. compressa
Pyrrhocactus calderanus
T. papyracanthus
G. mihanovichii
S. mirabilis (dość nietypowy chyba okaz, bo zazwyczaj rośnie pojedynczo, a nie w kępie)
Turbinicarpus beguinii
Dorzucam jeszcze kilka zdjęć, coby miejsce na dysku zwolnić
M. sp.
Poniżej ta sama Mammillaria, ale zroszona wodą (chyba nigdy nie przestanie mnie zadziwiać kolorystyczna przemiana cierni zroszonych kaktusów):
M. melanocentra
M. compressa
Pyrrhocactus calderanus
T. papyracanthus
G. mihanovichii
S. mirabilis (dość nietypowy chyba okaz, bo zazwyczaj rośnie pojedynczo, a nie w kępie)
Turbinicarpus beguinii
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Doskonały początek.
Jak widzę masz sporo ładnych roślin więc i fotek nie powinno zabraknąć. Cieszę się na Twoją tutaj obecność - dobrze, że zdecydowałeś się wątek założyć.
Jak widzę masz sporo ładnych roślin więc i fotek nie powinno zabraknąć. Cieszę się na Twoją tutaj obecność - dobrze, że zdecydowałeś się wątek założyć.
No proszę, kolejne ślicznotki, nawet trudno cokolwiek wyróżnić. Chyba Pyrrhocactus calderanus jest ten "naj", pięknie wygląda w słońcu.
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej Fajnie, że zdecydowałeś się założyć wątek, ?ok. 400 koleżków i koleżanek? to będzie co podziwiać, super
Fajne fotki, roślinki zadbane i tak różnorodne, śliczny kwiatuszek G. mihanovichii, faktycznie niezła kępka S. mirabilis
Fajne fotki, roślinki zadbane i tak różnorodne, śliczny kwiatuszek G. mihanovichii, faktycznie niezła kępka S. mirabilis
Po zroszeniu wodą ciernie pokazują swoją prawdziwą barwę, to piękny widoktom_ek pisze:chyba nigdy nie przestanie mnie zadziwiać ta kolorystyczna przemiana cierni zroszonych kaktusów
- tom_ek
Dziękuję za kolejne odwiedziny i Wasze komentarze. Dorzucam kilka następnychzdjęć, tym razem nie kaktusów, lecz pospolitych (może poza dwoma) sukulentów.
Crassula cornuta
Monanthes polyphylla
Ale że post bez cierni, to marny post, dołączam jeszcze dwa kłujaki.
L. haematantha (nie pamiętam, jaka to konkretnie odmiana, a że zimuje biedaczka poza domem, u teściowej, to nie sprawdzę)
L. ferox
Crassula cornuta
Monanthes polyphylla
Ale że post bez cierni, to marny post, dołączam jeszcze dwa kłujaki.
L. haematantha (nie pamiętam, jaka to konkretnie odmiana, a że zimuje biedaczka poza domem, u teściowej, to nie sprawdzę)
L. ferox
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Ładne masz kaktusy i sukulenty i ładnie pokazujesz je na zdjęciach
a tak długo dotychczas bawiłeś się z nami w partyzanta.
a tak długo dotychczas bawiłeś się z nami w partyzanta.
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Witamy
Im nas tu więcej tym lepiej
Uwielbiam oglądać kolekcje innych pasjonatów tak więc fajnie, że założyłeś swój wątek
Im nas tu więcej tym lepiej
Uwielbiam oglądać kolekcje innych pasjonatów tak więc fajnie, że założyłeś swój wątek
- tom_ek
Dziękuję nowym gościom i wstawiam kolejną porcję zdjęć z prośbą o rozpoznanie kaktusa z przedostatniego obrazka.
M. prolifera v. texana
M.glassii
R. krainziana v. aureiflora
Coryphantha / Mammillaria ?
M. parkinsonii
M. prolifera v. texana
M.glassii
R. krainziana v. aureiflora
Coryphantha / Mammillaria ?
M. parkinsonii
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I znów kilka ładnych fotek.
No nieładnie, przybunkrowałeś tyle zdjęć, a teraz człowiek nie nadąża z komentarzami. M.glassii urocza.