ABC- cebula z nasion,rozsada cz.2
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady cz.2
Cebula Exhibition z siewu jest mięciutka, pyszna. Nie ma porównania z dymką
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Te cukrowe tak właśnie opisujecie, także dla mnie to pewniak do wysiewu
Ale z Borettaną i Hiberną nigdzie się nie spotkałam wcześniej i jestem jej ciekawa.
Ale z Borettaną i Hiberną nigdzie się nie spotkałam wcześniej i jestem jej ciekawa.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- natalka
- 50p
- Od: 11 lip 2011, o 09:34
Odkąd na forum powstała pierwszy post o cebuli z rozsady, dymki już nie kupuję. Wybieram zawsze Exhibition i czasem jedną inną dla próby. Exhibition rośnie najlepiej, przynajmniej u mnie i mimo że jest to cebula cukrowa całkiem nieźle się przechowuję. W tamtym roku po raz pierwszy próbowałam siewu wprost do gruntu, aby zaoszczędzić sobie pracy i się udało. Z tą jednak różnicą że cebulki były trochę mniejsze i dość wcześnie trzeba wysiać nasiona.
Szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć.
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Natalko
Mieszkamy w tym samym rejonie kraju.
Podobnie jak Ty uprawiam cebulę z nasion. Masz rację, że Exibition udaje się doskonale i przechowywany w dobrych warunkach długo zachowuje świeżość.
Nigdy nie siałam do gruntu, zawsze robię rozsadę. W jakim terminie siałaś nasiona cebuli do gruntu i jakie były wschody?
Mieszkamy w tym samym rejonie kraju.
Podobnie jak Ty uprawiam cebulę z nasion. Masz rację, że Exibition udaje się doskonale i przechowywany w dobrych warunkach długo zachowuje świeżość.
Nigdy nie siałam do gruntu, zawsze robię rozsadę. W jakim terminie siałaś nasiona cebuli do gruntu i jakie były wschody?
Pozdrawiam, Beata.
- natalka
- 50p
- Od: 11 lip 2011, o 09:34
Zawsze staram się wysiać cebulę do gruntu najwcześniej, jak tylko pogoda pozwala, najczęściej w marcu. Wzeszły mi wszystkie nasionka, czasem nawet byłam zła, że tak dobrze powschodziło bo jak mi się sypnęło więcej to miałam później kiść cebuli.
Szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktoś uprawiał cebule Yellow Sweet Spanish? Jest słodka czy tylko tak się nazywa?
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Gdzie zaopatrujecie się w sprawdzone nasiona cebuli Exhibition?
Po przeczytaniu wielu postów zachwalających tę odmianę chciałabym spróbować...
Do tej pory wysadzałam tylko dymkę: zwykł?, białą i czerwoną.
Pozdrawiam, Marta.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Jest dostępna na wielu stronach internetowych z nasionami, warto poszukać Może będą nasiona a agrocentrum ?
Jesienią kupiłem w Obi.Ika2008 pisze:Gdzie zaopatrujecie się w sprawdzone nasiona cebuli Exhibition?
Pozdrawiam Tadeusz
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ika2008 pisze:Gdzie zaopatrujecie się w sprawdzone nasiona cebuli Exhibition?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=97849
Ja kupiłem od niego przed ostatnim sezonem i ładnie rosły. Jeszcze do teraz mi trochę nasion zostało. Chce dokupić Ailsa craig.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Przy kupowaniu nasion cebuli zawsze warto zwracać uwagę na datę ważności kiełkowania (czasami również datę pakowania-zakładamy, że pakują świeże nasiona). Np. na opakowaniu nasion Ailsa Craig pakowanych w 2016 r określono ważność kiełkowania do 2021 r! Nie bardzo w to wierzę. Przeważnie po dwóch latach siła kiełkowania gwałtownie spada. Druga ważna sprawa to gramatura opakowania co się wiąże z ceną jaką płacimy za nasiona. Np. spotkałem się z opakowaniem 0,5 g Exhibition za 5 zł (wg. mnie drogo!). Kupując Globo za nieco ponad 6 zł mam 4 g nasion. Warto nieco drożej zapłacić za nasiona zaprawione. Co do Exhibition to zawsze warto kupować w opakowaniu Bejo. Tyle, że kupując przez internet możemy otrzymać nasiona, które przeleżały na półce. Opakowanie 10000 nasion (ok. 38 g) kosztuje w przedziale 50-60 zł. W tym roku udało mi się zakupić otoczkowane nasiona Ailsa Craig ( 1 opakowanie zawiera ok. 200 nasion) co bardzo ułatwi wysiew do multiplatu.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Niestety, u mnie też nie tanio Exibition 0,5 gr. z PNOS-u 4,50 zł , a 2 gr. Ailsa Craig z Torsedu 3,20 zł. Najdłuższy termin ważności do 09.2020r. ma Grenada z Werbena EKO ogrodu. Z doświadczenia wiem, że starsze nasiona kiełkują słabiej. W ubiegłym roku Globo się nie spisała, wzeszła mizernie, mimo, że termin ważności miała do 2017r. W tym roku jej nie mam, chyba nie było w sklepie
Moje nasionka czekają, sianie przewidziane na połowę lutego
Moje nasionka czekają, sianie przewidziane na połowę lutego
Pozdrawiam Eugenia
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Praktycznie pozostał miesiąc do siewu do skrzynek cebuli Exhibition u mnie.Zwykle robię to ok.25 lutego.Rzecz najważniejsza jeśli chodzi o siew to świeżość nasion,mająca wielki wpływ na zdolność kiełkowania nasion.Exhibition im starsze nasiona tym drastycznie spada procent wschodów.Nasiona trzyletnie z mojej praktyki wysiewu potrafią nie wzejść nawet w 100%.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).