Rosiczka (Drosera) - wysiew,uprawa,wymagania
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rosiczka (Drosera) - wysiew,uprawa,wymagania
Też o tym czytałem i tak po prawdzie to doszedłem do wniosku, że wilgotność rzędu 70% w mieszkaniu jest nieosiągalna. Moja rosiczka ma cały czas wilgotno (nawet teraz podczas zimy, choć oczywiście podlewam ją rzadziej) , jednak mimo tego nie ma ona na włoskach czuciowych liści tej wabiąco-trawiącej owady cieczy. Jej kropelki najzupełniej parują. Zastanawiałem się co z tym zrobić i wymyśliłem zbudowanie takiej mini szklarenki. Oczywiście trzeba mieć też na uwadze to, że rośliny te, jako owadożerne, będą przez nią oddzielone od źródeł pokarmu, jakimi są owady.
W każdym razie jakoś w lecie zdarzyło się, że rosiczka straciła kropelki cieczy, jednak po odpowiednim podlewaniu jej przez kilka dni wszystko wróciło do normy
A z kolei sama kwestia wilgotności ma związek z tym, że rośliny te rosną na torfowiskach, terenach podmokłych, gdzie faktycznie jest ona cały czas wysoka. W warunkach domowych najważniejsze jest, żeby roślin nie przesuszyć, powinny one mieć cały czas wilgotne podłoże. Tak więc mniejsza wilgotność w warunkach domowych nie powinna wpłynąć na rosiczki w jakiś mega niekorzystny sposób
W każdym razie jakoś w lecie zdarzyło się, że rosiczka straciła kropelki cieczy, jednak po odpowiednim podlewaniu jej przez kilka dni wszystko wróciło do normy
A z kolei sama kwestia wilgotności ma związek z tym, że rośliny te rosną na torfowiskach, terenach podmokłych, gdzie faktycznie jest ona cały czas wysoka. W warunkach domowych najważniejsze jest, żeby roślin nie przesuszyć, powinny one mieć cały czas wilgotne podłoże. Tak więc mniejsza wilgotność w warunkach domowych nie powinna wpłynąć na rosiczki w jakiś mega niekorzystny sposób
- KamHax
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 gru 2016, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie o to chodzi, że u mnie obok rosiczek jest 60%-75% i kurczę już nie wiem...
Ja mam taką szklarenkę, ale mają tam zbyt wilgotno, bo 78%-80% więc nie trzymam ich tam.
Ja mam taką szklarenkę, ale mają tam zbyt wilgotno, bo 78%-80% więc nie trzymam ich tam.
Pozdrawiam,
Kamil.
Kamil.
- McMArchewka
- 1000p
Myślę, że warunki 60-75% będą odpowiednie, źle by było, gdyby Twoja rosiczka rosła obok kaloryfera, gdzie wilgotność dochodzi do 40%. Najważniejsze jest to, by rośliny nie przesuszyć nawet w zimie, chodź teraz staramy się ograniczyć podlewanie do minimum
- KamHax
- 20p - Rozkręcam się...
Wczoraj wieczorem sprawdziłem mój higrometr...
Postawiłem obok drugi, dobrze działający i okazało się, że mierzy o 10% za dużo xdd.
Więc raczej będzie dobrze .
Postawiłem obok drugi, dobrze działający i okazało się, że mierzy o 10% za dużo xdd.
Więc raczej będzie dobrze .
Pozdrawiam,
Kamil.
Kamil.
- McMArchewka
- 1000p
No widzisz Jeśli wilgotność jest za mała to czuć to w powietrzu, szczególnie w mieszkaniu
- KamHax
- 20p - Rozkręcam się...
Kolejne pytania do was:
1.Jak wysiewać gemmae?
2.Kiedy jest najbardziej odpowiednia pora na to?
3.Kiedy jest najbardziej odpowiednia pora na wysiew nasion rosiczek?
1.Jak wysiewać gemmae?
2.Kiedy jest najbardziej odpowiednia pora na to?
3.Kiedy jest najbardziej odpowiednia pora na wysiew nasion rosiczek?
Pozdrawiam,
Kamil.
Kamil.
- MindDecay
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 cze 2016, o 19:10
1. Wystarczy delikatnie wcisnąć w dość mocno wilgotne podłoże (najlepiej by był to kwaśny torf z gruboziarnistym piaskiem kwarcowym w proporcjach 1:2-3)
2. i 3. Raczej wiosna (marzec/kwiecień - maj) chyba że masz do dyspozycji growledy, wtedy pora roku nie gra roli..
2. i 3. Raczej wiosna (marzec/kwiecień - maj) chyba że masz do dyspozycji growledy, wtedy pora roku nie gra roli..
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
Drapieżniki
Drapieżniki