Rosiczka (Drosera) - wysiew,uprawa,wymagania

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rosiczka (Drosera) - wysiew,uprawa,wymagania

Post »

Też o tym czytałem i tak po prawdzie to doszedłem do wniosku, że wilgotność rzędu 70% w mieszkaniu jest nieosiągalna. Moja rosiczka ma cały czas wilgotno (nawet teraz podczas zimy, choć oczywiście podlewam ją rzadziej) , jednak mimo tego nie ma ona na włoskach czuciowych liści tej wabiąco-trawiącej owady cieczy. Jej kropelki najzupełniej parują. Zastanawiałem się co z tym zrobić i wymyśliłem zbudowanie takiej mini szklarenki. Oczywiście trzeba mieć też na uwadze to, że rośliny te, jako owadożerne, będą przez nią oddzielone od źródeł pokarmu, jakimi są owady.
W każdym razie jakoś w lecie zdarzyło się, że rosiczka straciła kropelki cieczy, jednak po odpowiednim podlewaniu jej przez kilka dni wszystko wróciło do normy :)
A z kolei sama kwestia wilgotności ma związek z tym, że rośliny te rosną na torfowiskach, terenach podmokłych, gdzie faktycznie jest ona cały czas wysoka. W warunkach domowych najważniejsze jest, żeby roślin nie przesuszyć, powinny one mieć cały czas wilgotne podłoże. Tak więc mniejsza wilgotność w warunkach domowych nie powinna wpłynąć na rosiczki w jakiś mega niekorzystny sposób :wink:
Awatar użytkownika
KamHax
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 gru 2016, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie o to chodzi, że u mnie obok rosiczek jest 60%-75% i kurczę już nie wiem...
Ja mam taką szklarenkę, ale mają tam zbyt wilgotno, bo 78%-80% więc nie trzymam ich tam.
Pozdrawiam,
Kamil.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Myślę, że warunki 60-75% będą odpowiednie, źle by było, gdyby Twoja rosiczka rosła obok kaloryfera, gdzie wilgotność dochodzi do 40%. Najważniejsze jest to, by rośliny nie przesuszyć nawet w zimie, chodź teraz staramy się ograniczyć podlewanie do minimum :)
Awatar użytkownika
KamHax
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Wczoraj wieczorem sprawdziłem mój higrometr...
Postawiłem obok drugi, dobrze działający i okazało się, że mierzy o 10% za dużo xdd.
Więc raczej będzie dobrze :wink: .
Pozdrawiam,
Kamil.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

No widzisz :) Jeśli wilgotność jest za mała to czuć to w powietrzu, szczególnie w mieszkaniu :)
Awatar użytkownika
KamHax
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Kolejne pytania do was:
1.Jak wysiewać gemmae?
2.Kiedy jest najbardziej odpowiednia pora na to?
3.Kiedy jest najbardziej odpowiednia pora na wysiew nasion rosiczek?
Pozdrawiam,
Kamil.
Awatar użytkownika
MindDecay
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 cze 2016, o 19:10

Post »

1. Wystarczy delikatnie wcisnąć w dość mocno wilgotne podłoże (najlepiej by był to kwaśny torf z gruboziarnistym piaskiem kwarcowym w proporcjach 1:2-3)
2. i 3. Raczej wiosna (marzec/kwiecień - maj) chyba że masz do dyspozycji growledy, wtedy pora roku nie gra roli..
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
Drapieżniki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”